Management Stiri

Ai rămas fără job? Iată ce trebuie să faci

3 apr. 2020 3 min

Ai rămas fără job? Iată ce trebuie să faci

Reading Time: 3 minute

Se fac aproape trei săptămâni de când restaurantele și cafenelele s-au închis și antreprenorii din domeniu depun eforturi uriașe pentru a menține businessul pe linia de plutire. Evenimentele de orice fel sunt interzise, ceea ce înseamnă că alte sute de antreprenori care organizau concerte, piese de teatru, conferințe de afaceri, sau festivaluri nu au activitate în toată această perioadă și au dificultăți mari în a-și plăti angajații.

Este o perioadă dificilă pentru toți jucătorii din mediul economic chiar și pentru giganți cu cifre de afaceri de milioane de euro, cum sunt operatorii aerieni, dar mai ales pentru jucătorii mici. Și toate acestea vor duce în următoarele luni la pierderea a mii de locuri de muncă. Iată ce trebuie să faci dacă rămâi fără job

Pune întrebările potrivite

O discuție despre un subiect dureros precum concedierea este ceva din care îți dorești să scapi cât mai repede, dar oricât de neplăcut ar fi este important să comunici cu angajatorul și să pui întrebări, pentru că sunt diferite tipuri de concedieri, unele pot fi chiar abuzive. Este important să te informezi dacă angajatorul este dispus să te reangajeze după ce trece perioada de criză, dacă vei fi în șomaj tehnic, pentru că un plan bun pe termen scurt în termeni de finanțe personale este crucial. Dacă este vorba de ceva temporar, încearcă să rămâi conectat cu angajatorul și cu foștii colegi.

Depăsește momentul

După concediere te vei confrunta cu o varietate de emoții de la panica generată de dispariția unei surse sigure de venit, la furie atunci când te gândești la toate momentele în care ai lucrat peste program sau în weekend. Nu te lăsa prins în aceste emoții, ci în schimb încearcă să te concentrezi pe viitor. De multe ori, în astfel de perioade de criză angajatorii apelează la concedieri multiple, astfel că ai putea să păstrezi legătura cu foștii colegi, să faceți schimb de sfaturi, să vă încurajați unul pe altul și să vă motivați. Cum vei gestiona problema spune foarte multe despre tine și oricât de tentant ar putea fi, sub impulsul emoțiilor, să postezi lucuri negative despre companie nu o face.

Pune cheltuielile pe hârtie

Este timpul să pui pe hârtie veniturile din salariile compensatorii sau din ajutorul de șomaj și să calculezi pentru cât timp îți ajung și la ce cheltuieli ai putea renunța pentru a reuși să depășești momentul cât mai bine. Poți începe cu lucrurile nesemnificative cum sunt ieșirile în oraș, ori cu abonamentul la sală la care poți renunța mai ales dacă este frumos afară și poți alerga în parc sau poți face exerciții acasă. Toate aceste mici schimbări te vor motiva să vă găsiți mai repede un nou job.

Aici poți găsi un articol cu șapte pași pentru finanțe personale.

Investește în dezvoltarea personală

Nu este momentul să stai pe canapea, să mănânci nesănătos și să te uiți la televizor toată ziua. Încearcă să îți umpli timpul investind în dezvoltarea personală și profesională. Cum este un moment în care vei fi nevoit să renunți la cheltuieli, poți opta pentru o multitudine de cursuri gratuite online disponibile pe zeci de pagini web educative, cum ar fi Coursera sau Udemy. Aici vei găsi cursuri de programare, de limbi străine, de filisofie, antreprenoriat ori leadership. Nu este neapărat important pentru ce curs optezi atâta timp cât îți face plăcere, de cele mai multe ori oamenii de resurse umane sunt interesați să vadă un candidat care este dispus să învețe și care investește în dezvoltarea lui personală și profesională decât un absolvent al unui anumit curs de sales online.

Uite un articol despre ce abilități poți învăța în această perioadă de izolare.

Apelează la rețeaua ta de contacte

Pe lângă aplicarea la joburile postate de siteurile de recrutare, rețeaua ta de contacte este de asemenea un loc potrivit în care să cauți oportunități viitoare. Poți începe prin a trimite mesaje foștilor colegi, prin a participa la evenimente din industria de care ești interesat, acestea fiind un loc foarte bun de networking. Dacă nu ai un cont de LinkedIn, acesta este momentul cel mai potrivit să îți faci unul și să fii cât mai activ pe rețeaua socială profesională. Găsirea unui job este un job în sine, așa că tratează-l cu seriozitate și alocă toate resursele.

Aici ai un articol despre cum îți poți actualiza profilul de LinkedIn pentru a fi cât mai atractiv pentru angajatori.

Foto: © Thodonal | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: