Wow Lab: Inovație în educație prin învățare experimentală
Reading Time: 4 minuteUn proiect pornit de un părinte care căuta mai multe tipuri de activități extrașcolare pentru fiul său, Wow Lab s-a transformat în prima companie de educație științifică prin învățare experimentală din România. Astăzi, Wow Lab organizează ateliere de experimente științifice pentru copii de la nivel primar până la liceu, în fizică, chimie, astronomie, anatomie, biologie și prim ajutor. În cei 11 ani de activitate, la atelierele Wow Lab au participat peste 20.000 de copii.
„Am început acest business dintr-o nevoie proprie, ca părinte, căutând mai multe tipuri de activități extrașcolare, care să îl ajute pe fiul meu să își identifice pasiunile, și nu am găsit cursuri de experimente științifice. Dar și din pasiunea copilului din mine pentru experimentele științifice. Am descoperit ca părinte că nu eram singura în situația asta, astfel că am pregătit câteva ateliere pilot unde am testat ideea. Am lucrat cu câteva zeci de copii experimente distractive în urma cărora aflam în mod firesc explicațiile fenomenelor din jurul nostru. Am avut succes și de atunci am dezvoltat Wow Lab și am lucrat până acum cu mii de copii din toata țara„, povestește Anca Tănăsescu, fondatoarea Wow Lab.
Conceptul Wow Lab
Numele Wow Lab – Institutul de De Ce – ologie (The WHY-ology Institute) vine de la faptul că învățarea se produce sub impactul unor emoții pozitive, iar experimentele aduc acel “wow” pe fețele copiilor.
Conceptul unic în Romania se bazează pe viziunea asupra învățării prin joc și experimentare într-o formă memorabilă și relevantă pentru copii. Programele Wow Lab stimulează curiozitatea copiilor pentru știință și le descoperă răspunsuri la cea mai firească întrebare a copilăriei: De ce?
Astfel, Wow Lab organizează ateliere de experimente științifice pentru copii de la nivel primar până la liceu, în fizică, chimie, astronomie, anatomie, biologie și prim ajutor, oferindu-le bucuria de a cunoaște și de a învăța cu ajutorul experimentelor științifice.
„Punem în valoare partea practică, observația directă, argumentarea și gândirea critică în procesul de învățare, complementar sau premergător informatiilor teoretice obținute în învățământul formal. Astfel, copiii înțeleg mult mai ușor fenomenele naturale și legătura dintre acestea și noțiunile științifice. Credem că învățarea nu se bazează pe memorare și pe cantitatea de informații, ci pe experiențe proprii cu referire la subiectele puse în discuție și pe modul în care este livrată informația„, arată Anca Tănăsescu.
Subiectele sunt abordate interdisciplinar și 100% practic. Copiii sunt implicați direct în propriile experimente, individual sau în echipe mici, iar experimentele sunt sigure și distractive, adaptate vârstei și contextului. Atelierele se desfășoară în limba română, engleză, franceză (nativ) sau spaniolă (nativ).
Primii clienți au fost școlile private din București, care și în prezent contractează ani la rând cluburile de opționale Wow Lab. Chiar dacă au o bază materială foarte bună, de cele mai multe ori mult peste ce se găsește în școlile de stat, nevoia de practică și experimentare este la fel de mare. Cele mai multe solicitări sunt pentru nivelul de școală primară, dar Wow Lab lucrează și cu copii de gimnaziu, liceu și chiar grădiniță.
Cum cererea e tot mai mare și din partea școlilor de stat, Wow Lab se confruntă cu provocări în a ajunge în toate zonele unde se solicită ateliere sale, mai ales că Săptămâna Altfel și cea Verde se suprapun în programul mai multor școli, chiar dacă teoretic Ministerul Educației lasă la libera alegere a unității de învățământ aceste două perioade din an. Acest fapt duce la supraaglomerare în anumite momente ale anului, când Wow Lab nu poate răspunde tuturor cererilor. O altă provocare este legată de dificultatea în a recruta traineri bine pregătiți, cu studii științifice, cu talent pedagogic și motivație de a intra în învățământ.
Ce oferă Wow Lab pentru școli, dar și pentru companii
Serviciile oferite de Wow Lab sunt opționale pe toata durata anului școlar în școlile internaționale, în timp ce pentru școlile de stat sunt disponibile ateliere punctuale pentru Săptămâna Altfel și Săptămâna Verde.
De asemenea, se oferă și colaborări corporate, direct pentru companii sau agenții de evenimente, se pot organiza ateliere pentru copii în marile centre comerciale. Există și ateliere Wow Lab la petreceri pentru copii. Atelierele sunt disponibile pentru șapte module:
- Distracție cu reacție – modulul-vedetă cu experimente de fizica și chimie
- Chimie pentru mine, alimentară și cosmetică – activități și experimente cu alimente și cosmetice făcute de copii
- Astronomie practică – activități manuale distractive care exemplifică fiecare temă abordată
- Știința culorilor – experimente cu lumini și culori, de fizică și chimie
- Detectivii științei – experimente de chimie cu scopul identificării indiciilor, specifice criminalisticii
- Magia fizicii – experimente de fizică spectaculoase și amuzante
- Anatomie practică – cum funcționează corpul uman
Trainerii Wow Lab sunt tineri oameni de știință, tineri absolventi, masteranzi, doctoranzi sau chiar studenți în ani termnali la chimie, fizică, farmacie, biologie, medici rezidenți. Aceștia au dezvoltat și prezintă peste 200 de experimente, precum Motorul cu conductor de cupru sau Bateria călătoare (despre interacțiunea dintre câmpul magnetic și cel electric), Pasta de dinți a elefantului (despre reacția de descompunere folosind peroxid de hidrogen), Catapulta din bezele sau Bateria din cartofi.
Wow Lab colaborează cu Școala Americană AISB, International British School of Bucharest, Școala Franceză Lycée Français Anna de Noailles, Școala Verita, Școala Cambridge, Școala King’s Oak, Avenor College, Ecole Francaise Internationale, Școala Ioanid, Școala Mark Twain, International School of Bucharest.
Printre clienții cu care Wow Lab a colaborat se numără British Council, Laude Reut, Școala Big Smile, Little London, Școala Questfield, Școala Planeta Copiilor, After School Rita Veverița, After School Smart Education, Școala Arkedo, Bucharest Christian Academy Colegiul Goethe, Family Kids, Pro Ingenio, Școala Teddy Bar.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz