Stiri

World Vision: Doar 5% dintre copiii ucraineni care s-au refugiat în România sunt înscriși la școală

6 mai 2022 3 min

World Vision: Doar 5% dintre copiii ucraineni care s-au refugiat în România sunt înscriși la școală

Reading Time: 3 minute

Dintre cei peste 40.000 de copii ucraineni care s-au refugiat în România, doar 1.800 sunt înscriși în sistemul de învățământ românesc.

Nevoia de servicii de educație și de îngrijire a copiilor crește tot mai mult, avertizează World Vision, astfel că fundația deschide astăzi primul Happy Bubble din București, un spațiu unde copiii din Ucraina vor putea să continue școala și să participe la activități de educație non-formală, iar părinții lor vor primi consiliere psihologică. 

Spațiul amenajat de World Vision în parteneriat cu Fundația Pepsico și Romanian United Fund (RUF) se află pe Aleea Valea Boteni Nr. 7, Sector 6, București.  

Serviciile de care vor beneficia copiii și părinții la Happy Bubble 

La Happy Bubble sunt așteptați toți copiii ucraineni și famillile lor – unii dintre ei vor fi redirecționați la acest spațiu de către reprezentanții celor 27 de adăposturi din Capitală, unde organizația a intervenit în ultimele luni cu donații în produse de maximă necesitate pentru mii de refugiați.  

Copiii care vor ajunge la Happy Bubble vor fi întâmpinați de profesori, asistenți sociali, asistenți medicali și psihologi care să-i ajute în gestionarea traumelor.  La rândul lor, părinții vor putea beneficia de consiliere psihologică, consiliere pentru integrarea pe piața muncii din România și produse de urgentă necesitate.

„Facem apel către toți adulții ucraineni care pot oferi servicii de sprijin copiilor ucraineni, inclusiv pentru traducere, să ia legătura cu organizația noastră întrucât acest spațiu pentru copiii și părinții ucraineni este doar unul dintre cele pe care le vom deschide în mai multe sectoare din Capitală în viitorul apropiat“, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România. 

Nevoile care trebuie acoperite pentru copiii ucraineni

„Este important ca societatea civilă și autoritățile statului român să întărească parteneriatele pentru a sprijini cât mai mulți copii din Ucraina, împreună cu familiile lor. Au trecut mai bine de două luni de când universul a milioane de copii a fost răvășit din cauza crizei umanitare de lângă granițele noastre. Este nevoie să ne mobilizăm pentru a le reda celor mici măcar o parte din normalitatea pe care o aveau înainte de a-și părăsi casele.  Accesul lor la educație și la joacă, la socializare, la consiliere psihologică și mai ales liniște trebuie să devină priorități pentru toți actorii instituționali care au capacitatea și expertiza de a interveni“, a mai afirmat Mihaela Nabăr. 

„Școlarizarea și îngrijirea copiilor sunt printre provocările cele mai importante pe care refugiații ucraineni le întâlnesc. Împreună cu echipa World Vision România am recunoscut rapid această nevoie și am făcut toate demersurile necesare pentru a oferi sprijin imediat elevilor ucraineni care au nevoie să-și continue studiile în acest context dificil. Sperăm ca acest proiect umanitar de urgență să asigure sprijinul emoțional în depășirea traumelor și acces la servicii educaționale pentru populația civilă sever afectată“, a declarat Gabriel Coșoreanu, Director Corporate Affairs & Communications Greater Balkans.

„La izbucnirea războiului, gândurile românilor de peste hotare s-au îndreptat spre zona de criză. Dorința fiecăruia era de-a ajuta cât mai rapid și mai eficient posibil. Romanian United Fund, ca platformă de fundraising care transferă 100% din donații partenerilor nonprofit și 0% costuri, s-a dovedit a fi modalitatea favorită a românilor din Statele Unite și a comunității de americani care păstrează legătura cu România de a strânge fonduri umanitare de urgență. Parteneriatul cu World Vision permite comunității noastre de români din diaspora sa ne unim cu tara pentru a ajuta populatia civila in astfel de situații de criză“, a declarat Mihai Lehene, președinte și fondator Romanian United Fund.

De la începutul conflictului din Ucraina, World Vision a sprijnit peste 62.000 de ucraineni, majoritatea femei și copii, strămutați în Ucraina, România, Moldova și Georgia.

Intervenția a constat în facilitarea accesului la adăpost, servicii de asistență medicală, consiliere psihologică, integrare în școli și alte servicii educaționale precum și provizii de subzistență (alimente, produse sanitare, paturi etc). 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: