World Vision a ajutat peste 150.000 de refugiați ucraineni
Reading Time: 3 minuteDe la începutul conflictului din Ucraina, World Vision a sprijinit peste 150.000 de refugiaţi, majoritatea femei şi copii. În România, fundaţia a ajutat aproximativ 60.000 de refugiaţi. În mai puțin de trei luni, sute de refugiați ucraineni, mame și copii, au beneficiat de asistenţă în cadrul celor patru Centre Happy Bubble, inaugurate de fundația World Vision România împreună cu partenerii locali din București și Iași. Activitatea va fi susținută în continuare, urmând ca în viitorul apropiat să fie deschis un nou centru în București la RomexpoHub.
În cadrul centrelor Happy Bubble, copiii au acces zilnic la servicii socio-educaționale, consiliere pentru gestionarea traumelor, cursuri de limba română, activități specifice vârstei în vederea dezvoltării armonioase și incluziunii sociale (ateliere de creație, terapie prin joc, interacțiune cu copii din comunitățile de români, excursii etc). Deopotrivă, adulții primesc consiliere, cursuri de limba română și susținere în vederea integrării pe piața muncii din România, dar și sprijin material.
Centrele de ajutor pentru refugiații ucraineni
- Centrul Happy Bubble Brâncuși;
Adresă: Aleea Pasărea de Aur, nr. 52, Sector 6, București; - Centrul Happy Bubble Drumul Taberei;
Adresă: Str. Valea Boteni, nr. 7, Sector 6, București; - Centrul Happy Bubble Tei;
Adresă: Complexul Cultural Sportiv Studențesc, Str. Oltețului, nr. 30, Sector 2, București; - Centrul Happy Bubble Iași;
Adresă: Șos. Nicolina nr.141, Iași.
Persoanele care doresc să se înscrie, o pot face prin intermediul adresei de email: happybubblero@gmail.com (cu menționarea centrului pentru care optează) și vor fi contactați de către coordonatorul centrului. Programul centrelor este între 8:00-13:00.
Sunt gesturi mici, dar care contează pentru noi
Principalele activități desfășurate sunt: cursuri de IT, ateliere tematice (hand-made, sesiuni de gătit, pictură), excursii săptămânale, cluburi de lectură, actorie și dans.
De asemenea, sunt organizate cursuri de limba română pentru mame și copii.
„Când găsești adăpost în altă țară este normal să faci eforturi ca să te adaptezi în societatea acelei țări. Limba română este foarte diferită de ucraineană, așa că de scris nu se pune problema să învățăm rapid, dar putem măcar să exprimăm când avem nevoie de ceva. Putem saluta, putem mulțumi. Sunt gesturi mici, dar care contează pentru noi“, spune Elena (38 de ani), mama unei fetițe de un an, Elisa, și a unui băiat de șase ani, Timur. A plecat din Odesa împreună cu cei doi copii gândindu-se la siguranța și viitorul lor.
Centrele au fost organizate pentru a oferi zilnic asistență familiilor de ucraineni, în special copiilor, după modelul Child Friendly Spaces, dezvoltat de World Vision în baza unei metodologii internaționale, implementate în mai multe zone ale globului în care trăiesc refugiați.
Aceste spații prietenoase pentru copiii aflați în situații de urgență sunt organizate pentru a le asigura un mediu sigur, calm și confortabil, astfel încât ei să-și regăsească măcar parțial rutina de joacă și educațională pe care o aveau acasă. De aceste servicii, pot beneficia și copiii români, aflați în situații de risc, din cadrul comunităților unde sunt amplasate centrele.
Partenerii World Vision în acest proiect sunt: PepsiCo România, Deloitte România, Romanian United Fund, Fundația Diaconia – Protoieria Sector 6 Capitală, Parohia Brâncuși, DGASPC Sector 6, FONSS – Federația Organizațiilor pentru Servicii Sociale.
De la începutul conflictului din Ucraina, World Vision a sprijinit refugiaţii ucraineni, majoritatea femei şi copii, strămutaţi în România, Moldova şi Georgia. Intervenţia a constat în facilitarea accesului la adăpost, servicii de asistenţă medicală, consiliere psihologică, integrare în şcoli şi alte servicii educaţionale, precum şi provizii de subzistenţă (alimente, produse sanitare, paturi etc.).
World Vision România este o organizaţie care desfăşoară programe de educaţie, intervenţie umanitară, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra serviciilor dedicate copiilor, familiilor şi comunităţilor, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. În 30 de ani de prezenţă în România, am ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în aproape 500 de comunităţi din 18 judeţe.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz