Wargha Enayati, Enayati Medical City: Sper ca aceste crize medicale să ne fi trezit la realitate
Reading Time: 5 minuteÎntr-o țară în care sănătatea este întotdeauna subiect de reformă, sistemul medical de stat fiind un butoi cu pulbere gata oricând să explodeze, apar, din când în când, vești bune. Deși construcția spitalelor se află pe ordinea de zi a guvernanților în fiecare an, până acum avem mai multe inițiative private de investiții în spitale și prea puține de stat. Medicul Wargha Enayati este unul dintre pionierii sistemului medical privat românesc, fiind acționar majoritar în cadrul Intermedicas și președintele Enayati Group care și-a mărit recent palmaresul, odată cu deschiderea orașului medical Enayati Medical City.
Situat în zona de Nord a capitalei, Enayati Medical City este un ansamblu de spitale desfășurat pe o suprafață de 35.000 m2, cu o capacitate totală de 300 de paturi, dintre care 18 paturi ATI, ce acoperă toate specialitățile și oferă infrastructură spitalicească performantă, proiectată conform cerințelor legale și medicale ale anului 2021.
Construcția unui proiect atât de complex a durat doi ani, ceea ce ne face să ne întrebăm când vom avea parte de astfel de performanțe și în sistemul public. În ultimii treizeci de ani, în București au fost construite patru spitale de tip greenfield (investiții dezvoltate integral), unul singur aflându-se în proprietatea statului, mai exact Spitalul de Copii Victor Gomoiu.
Wargha Enayati ne-a explicat ce înseamnă această investiție de peste 60 de milioane de euro, dar și ce îi lipsește României pentru a excela în domeniul sănătății publice.
Ați finalizat construcția unui ansamblu de spitale. Cum a afectat pandemia proiectul?
Ne-a fost teamă, într-adevăr, că pandemia ne va afecta sau ne va întârzia. În ciuda faptului că pe perioada stării de urgență am avut furnizori care se prevalau și anunțau întârziere, fie că aveam 400 de muncitori pe șantier pentru care a trebuit să asigurăm triaj epidemiologic, echipamente de protecție și să avem grijă că nu se creează un focar sau că în timp ce toată lumea cumpăra echipamente medicale și IT, noi trebuia să dotăm acest complex de spitale și nu le mai găseam pe stoc, altfel nu am avut o problemă legată de finalizarea construcției. După cum bine vedeți, am terminat în timp, am deschis, se pot face programări la policlinică, centrul rezidențial și spitalul de recuperare și geriatrie primesc zilele următoare primii pacienți, totul este în grafic.
Care sunt factorii care au declanșat ideea unui proiect atât de complex?
Am plecat de la o observație. Ca un fin observator și cunoscător al sistemului medical din România, privat și de stat, am observat că lipsesc sau nu sunt suficient de dezvoltate componente importante de îngrijire, precum:
1. Integrarea pacientului oncologic – care în Enayati Medical City primește de la diagnostic de certitudine, chirurgie de înaltă performanță, până la tratament și recuperare.
2. Îngrijirea vârstnicului – care în România este complet nedezvoltată la standardele pe care le-ar merita. Prin urmare, în Enayati Medical City am creat sistemul de îngrijire continuă, practic de la vârstnicul independent căruia îi asigurăm casă, protecție și îngrijire costumială până la vârstnicul care ajunge să aibă nevoie de îngrijiri paliative, oferim absolut toate serviciile, în mod continuu atunci când au nevoie.
3. Integrarea și ghidarea pacientului în general – oferite prin policlinica Concierge Medical în parteneriat cu furnizori de elită din domeniul medical. Practic, existând cele peste 60 de cabinete medicale în cadrul Enayati Medical City, imagistică performantă, laborator și centru de recuperare, pacientul poate primi ghidaj și coordonare în diagnostic și tratament.
Ce oferă nou acest ansamblu de spitale pe piața medicală autohtonă?
În primul rând, inovație, o alternativă la sistemele medicale din Austria sau Turcia, cel puțin la capitolul oncologie și concierge medical. În al doilea rând, integrare. Integrăm pentru seniori serviciile de îngrijire cu cele medicale, integrăm și asigurăm continuitate în îngrijirea vârstnicului, de la independent la îngrijire paliativă, integrăm pluri-furnizori de servicii medicale de top într-un ambulatoriu cu 60 de cabinete, integrăm recuperarea medicală în centrul de recuperare și wellness cu relaxarea și modul de viață sănătos și integrăm pentru bolnavul oncologic întreg spectrul, de la diagnostic, la chirurgie, tratament și recuperare. În al treilea rând, abonamentele Concierge Medical – un concept inovator de ghidare a pacientului pe tot traseul medical. El aduce eficiență maximă prin ghidarea și însoțirea pacientului în sistemul medical, oferind acces necondiționat la medici de top. Conceptul de Concierge Medical are la bază o relație apropiată între pacient și doctorul său și presupune cunoașterea istoricului medical, timp și atenție, precum și acces la furnizorii de servicii medicale.
Care sunt obiectivele pentru proiectul Enayati Medical City?
Să ofer pacientului o experiență diferită, empatică și eficientă în gestionarea problemei medicale, să schimbăm harta serviciilor medicale din zona Bucureștiului, să creez un model ce poate fi replicabil, să forțez statul și privatul să deschidă punga pentru investiții în unități spitalicești noi. Să se înțeleagă că aceasta este soluția eficientizării sistemului medical, iar dacă în 30 de ani s-au ridicat 4 spitale noi în București (incluzând Enayati Medical City), trebuie mobilizarea tuturor jucătorilor (stat și privat) pentru a crea infrastructură nouă, adaptată la timpurile pe care le trăim.
Ce așteptări aveți de la instituțiile statului în desfășurarea acestui proiect?
Aș fi așteptat ca statul să intre într-un parteneriat cu acest proiect, adevărat. În fine, la stat însă totul durează, totul întârzie. Aștept ca statul să învețe să țină pasul nu cu mine, ci cu nevoia pacienților din România.
Credeți într-o colaborare eficientă stat-privat în ceea ce privește sistemul medical din România?
Colaborări eficiente stat-privat pot fi făcute și sunt exemple destule. Iată partenerii noștri de la Monza care sunt cu un spital în rețeaua COVID sau gestionează un alt spital suport. Se poate face parteneriat, e nevoie de implicare și bunăvoință din ambele părți și legislație clară.
Enayati Medical City a fost realizat în 2 ani și poate fi considerat un exemplu de bună practică. Ce credeți că ar trebui să învețe sistemul medical de stat de la un astfel de proiect?
Sunt convins că altcineva ar putea să facă acest proiect mai bine, mai ieftin, mai eficient, important este nu doar să fie un exemplu de bună practică, ci, mai ales, să fie un punct de pornire. Să mobilizeze atât statul, cât și privatul să investească, să schimbe sistemele, să aducă îmbunătățiri în beneficiul pacientului și al personalului medical.
Ce îi lipsește României pentru a avea parte de un sistem medical public eficient?
Spitale noi, infrastructură construită în secolul 21, cu fluxuri, circuite și sisteme în concordanță cu nevoile actuale. Îi lipsește inovația, îi lipsește eficientizarea rețelei existente, transformarea spitalelor neperformante, dar în primul rând, trebuie să plece de la problema pacientului, experiența sa și nevoile sale de recuperare și tratament.
Care este impedimentul principal în procesul de instruire al personalului?
Să fim serioși, până la Colectiv sau criza pandemică, nimeni nu era atent la instruirea personalului cu privire la modul în care acționează în caz de accidente, incendii ș.a.m.d.
Nu există proceduri clare, funcționale, explicate și înțelese de toată lumea, nu se fac exerciții pentru reacția rapidă, nu se fac instructaje. Spitalele nu sunt oricum pregătite pentru asta și s-a văzut inclusiv la Matei Balș, spitalul fanion al problematicilor infecțioase. Nu au sprinklere, nu au apă, nu au ieșiri, nu au sisteme de alarmare. Și asta vine tot din cauza faptului că sunt spitale vechi sau clădiri care aveau altă finalitate și au fost transformate în spitale. Adaptate. De aceea e nevoie de spitale noi, pentru ca toate aceste trasee, fluxuri, sisteme de ventilație, rezervoare de stocat apa, sisteme de gaze medicale să fie create special pentru nevoia acelui spital.
Cum vedeți viitorul sistemului medical românesc în următorii 10 ani?
Cred că am obosit să tot sper că se vor construi spitalele regionale, că se va înnoi infrastructura spitalicească. Sper ca toate aceste crize medicale să ne fi trezit la realitate și să investim. Dar atâta vreme cât România are încă printre cele mai mici sume din PIB acordate sănătății, puține sunt șansele de dezvoltare a infrastructurii.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz