Wagner Arte: Poveste de business pe porțelan
Reading Time: 4 minuteDeseori, poveștile de business sunt bazate pe pariuri riscante sau investiții fabuloase. Sunt mai rare poveștile așezate, în care, în lipsa cifrelor cu multe zerouri la final, talentul, dorința de a fi din ce în ce mai bun și valorile morale moștenite din familie se dovedesc suficiente. Din această categorie face parte Wagner Arte, atelierul de porțelanuri pictate manual, fondat în 2005 de surorile Ana și Irina Wagner.
Până acum, atelierul a produs peste 60.000 de obiecte, de la cești și porțelanuri pentru masă până la bijuterii, lămpi și diverse obiecte de decor, realizate din porțelan de foarte bună calitate și pictate manual de Ana Wagner, jumătatea artistică a businessului, împreună cu echipa sa de miniaturiști, după designul semnat de aceasta.
„Am adus acest meșteșug la rangul de artă. Țara noastră are o tradiție în ceea ce privește industria ceramicii și a porțelanului, dar noi am făcut un salt deasupra. Suntem o manufactură în care se întâmplă artă pe porțelan. Este vorba despre o nișă de produse de lux. De câte ori ne-am îndepărtat de asta, în încercarea de a satisface o categorie mai largă de consumatori, am pierdut puțin din esența brandului și din profitabilitate”, explică Irina Wagner, cofondatoarea atelierului și cea care gestionează managementul și promovarea afacerii.
În acest moment, cele mai căutate produse din portofoliu sunt bijuteriile, în special pandantivele. Cu toate acestea, antreprenoarea consideră că obiectul care i-a consacrat este ceașca. Dacă pentru bijuterii asigură inclusiv producția obiectului, piesele mai mari sunt importate de la fabrici reputate din Franța și Germania, urmând ca pe ele să fie pictate povești în atelierul cu aer boem, din Cotroceni.
Posibilitatea de a personaliza produsele reprezintă un element de diferențiere pe piață, care este tot mai cerut. Dacă vrei să îți scrii numele pe o ceașcă, să pui o inițială cu aur pe un obiect sau există un element vizual pe care ți-l dorești neapărat, artiștii atelierului sunt încântați să îți satisfacă dorințele.
De la arte plastice la business
Privind sutele de obiecte deosebite, expuse în showroomul brandului, am fost curioasă să aflu cum a început această poveste, de ce au ales să facă ceea ce fac și, mai ales, care este secretul longevității unui business atât de fragil precum cel cu porțelanuri fine. Totul a început cu studiile Anei Wagner.
După ce a absolvit artele plastice, și-a făcut o mică echipă de decoratori de porțelan și a început să lucreze. La ea s-a manifestat prima dată dorința de a avea propria afacere, impulsionată și de dificultățile cu care se confruntă artiștii atunci când doresc să se angajeze.
Sora sa, Irina, s-a alăturat ca partener în atelier, în anul 2005, când au deschis și primul magazin și au lansat brandul Wagner Arte. A făcut acest pas după câțiva ani petrecuți în mediul corporatist și guvernamental și spune că afacerea lor de familie i-a oferit un teren de joacă în care simte că nu o îngrădește nimic și în care își testează și își depășește permanent limitele.
Pentru că sora sa lucra deja cu porțelanul de câțiva ani și investise ea singură, în timp, în cuptoare și utilaje, când au fondat businessul nu a mai fost necesară o investiție substanțială. Folosind economiile familiei, au deschis un mic magazin în Bd. Carol, au făcut niște stocuri de materiale și au pornit aventura fără prea multe calcule.
„Pe vremea aceea, nu existau mall-urile. Cred că era unul singur în București. Nu existau nici magazine de design interior. Cerere era foarte mare. La sfârșitul anlui 2006 aveam deja profit, pentru că nu fusese o investiție prea mare, iar vremurile erau foarte roz.”
Irina Wagner, cofondatoare Wagner Arte
Produsele pe care le realizau erau și ele diferite de cele pe care le au astăzi în portofoliu. Poziționarea brandului era medie, accesibilă. Au colaborat inclusiv cu unele hipermarketuri, care au acceptat să vândă produsele pe care le creau pentru anumite ocazii. Între timp, totul a fost rafinat: de la suport la decor și chiar la tehnica folosită. Inițial, au ridicat nivelul fără să existe un plan concret, din dorința de a fi din ce în ce mai sus, care exista în amândouă.
Decizia care le-a salvat afacerea în criză
Câțiva ani mai târziu, repoziționarea pe piață a fost o decizie necesară pentru a salva afacerea: „Când a venit povestea cu criza, noi am început să simțim căderea în 2009, nu ne mai permiteam să susținem echipa, care ajunsese la 15 – 20 de oameni. Nu puteam merge înainte, pentru că nu mai exista aceeași cerere. Atunci, am găsit soluția de a ne poziționa mai sus, ca brand de lux, și de a inventa produse noi. Abia în 2009 am introdus în portofoliul nostru bijuteria”.
Decizia s-a dovedit a fi una inspirată, iar această agilitate de a te reinventa, de a te extinde pe orizontală, creând produse noi, care să îți deschidă calea spre noi segmente de piață, reprezintă secretul longevității pentru brand. Pandemia a reprezentat o nouă provocare, dar antreprenoarea spune că businessul lor a fost mai pregătit să o depășeacă.
„A dispărut clientul mediu, cel care comanda online, corporatistul care aloca un buget de până în 100 de euro pentru un cadou. Clienții corporate s-au retras și ei pentru moment, pentru că nu mai există evenimentele care cereau obiecte de protocol sau give away. Am rămas cu acea nișă de clieți, extrem de exigenți și pretențioși, care își doresc lucruri foarte speciale, personalizate. Și exact asta facem noi”, adaugă aceasta.
Este vorba despre o piață constantă, dar limitată, susține antreprenoarea. De aceea, consideră că, pe viitor, ar fi oportun ca brandul să exploreze și alte orașe din țară, până acum concentrându-se doar pe București. Vizează, de asemenea, extinderea în străinătate, dar pentru aceasta este necesară implicarea unui investitor, pe care nu l-au găsit încă.
Am întrebat-o pe Irina care este rețeta pentru a promova cu succes arta și luxul, pe o piață provocatoare, precum cea locală. Mi-a răspuns că lucrul cel mai important este să cunoști foarte bine produsul pe care îl promovezi, să fi trăit cu el, să îl simți până în măduva oaselor. Devine mult mai simplu să promovezi ceșcuțe de porțelan când bei din astfel de ceșcuțe de la 5 ani. Oamenii caută autenticitatea, iar faptul că nu te inventezi în ceva ce nu ești se simte.
Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 355 (20 iulie – 15 septembrie 2021). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz