VlogONcello duce acordurile violoncelului în comunitățile Munților Făgăraș
Reading Time: 3 minuteFundația Conservation Carpathia și violoncelistul Radu Croitoru aduc muzica și poveștile oamenilor din comunitățile Munților Făgăraș împreună, într‑o călătorie inedită.
În perioada 21–24 octombrie, violoncelul se va auzi la Nucșoara, Sătic, Rucăr și Avrig, în spații neconvenționale, dar și în atelierele unor producători și meșteșugari locali, în cadrul proiectului „VlogONcello în Munții Făgăraș”.
Radu Croitoru este un muzician călător, un tânăr violoncelist născut la Chișinău. Absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, Radu Croitoru a susținut recitaluri solo și camerale în țară și în străinătate. În prezent muzicianul este membru al Filarmonicii din Brașov și fondator al proiectului media VlogONcello.
Acompaniat de violoncelul său, Radu începe o nouă călătorie la poalele Munților Făgăraș, în căutarea oamenilor, meșteșugurilor și a locurilor mai puțin cunoscute.
Prin „VlogONcello în Munții Făgăraș”, Radu Croitoru, susținut de Fundația Conservation Carpathia, își propune să cânte pentru oameni, să creeze momente neașteptate în viața lor, să ofere meșteșugul și sunetul violoncelului în schimbul unui meșteșug al locului, împărțind astfel bucuria de a face muzică cu oamenii locului.
„Muzica aduce de data aceasta împreună oamenii Munților Făgăraș, meșteșugul lor, istoriile și ce au ei mai special. De la Nucșoara, trecând prin Rucăr, Făgăraș și Avrig, arcușul violoncelului va prinde viață, iar oamenii vor trăi experiența unui recital cum poate n‑au mai experimentat în aceste locuri. Credem că proiectul oferă o formă diferită de promovare a comunităților și a biodiversității Munților Făgăraș, iar această inițiativă este una dintre formele pe care le-am pus în practică”, a declarat Victoria Donos, Director de Comunicare Fundația Conservation Carpathia.
„Ideea de a face schimb de experiență cu oameni din diferite domenii mi‑a venit în pandemie, când duceam mare lipsă de evenimente culturale. Totul a început într‑o cafenea, când am rugat proprietara să mă învețe să fac o inimă în cappuccino și am vrut să‑i ofer ceva în schimb, deci m‑am oferit să‑i arăt cum reușește arcușul să nască muzica pe corzile violoncelului. Așa s‑a născut VlogONCello, un proiect în care învăț ceva dintr‑o meserie și ofer în schimb muzică.
Călătoria prin zona Munților Făgăraș este despre interacțiunea cu oamenii, cu tradițiile și folclorul local, pentru a face un schimb de emoții pozitive, pentru a‑i motiva să continue ceea ce fac și, mai ales, pentru a‑și împărțăși arta lumii din jur. Prin acest schimb de profesii vom avea ocazia să ne confirmăm nouă înșine cât de mult contăm, că suntem deosebiți prin ceea ce facem și în același timp suntem atât de apropiați unul de celălalt, indiferent de profesie, atâta timp cât suntem dedicați și ne iubim munca pe care o facem zi de zi”, a declarat Radu Croitoru, violoncelist și creatorul proiectului VlogONcello.
Program „VlogONcello în Munții Făgăraș”
- Vineri, 𝟮𝟭 𝗼𝗰𝘁𝗼𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲, Nucșoara
- ora 12:30 – concert în curtea Școlii Gimnaziale Nucșoara
- pe drumul istoriei Via Valahia alături de Constantin Berevoianu, membru fondator al Asociației Salvamont Nucșoara
- întâlnire cu Ion Rodoș, meșter cioplitor în lemn
- Sâmbătă, 𝟮𝟮 𝗼𝗰𝘁𝗼𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲, Sătic, comuna Rucăr
- ora 11:00 – cum se naște o pădure, vizită la pepiniera Fundației Conservation Carpathia din Sătic
- muzica vâltorii Rucăr
- povești despre meșteșuguri care rezistă prin oameni (schimb de experiență cu producătorii locali)
- Duminică, 𝟮𝟯 𝗼𝗰𝘁𝗼𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲, Rucăr
- ora 11:00 – recital la brunch‑ul de toamnă din Rucăr
- Luni, 𝟮𝟰 𝗼𝗰𝘁𝗼𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲, Avrig și Făgăraș
- ora 11:00 – recital la poalele Munților Făgăraș, zona Valea Avrigului
- ora 14:00 – șezătoare la Biblioteca din Avrig alături de Maria Grancea, bibliotecar la Biblioteca Orășenească Avrig și muzeograf la Muzeul Orașului Avrig
- vizită cu gust la Casa Terra, Făgăraș cu Dana Graura, antreprenor care a readus și reinterpretat gustul bucătăriei locale
Întregul periplu va fi documentat și prezentat de către Victor Maxian, regizor și video reporter Radio Europa Liberă Chișinău.
Despre Fundația Conservation Carpathia
Fundația Conservation Carpathia contribuie la conservarea și refacerea ecosistemelor naturale din Munții Carpați, în beneficiul biodiversității și a comunităților locale.
Din anul 2009 și până astăzi, proiectul a salvat de la exploatare peste 27.000 de hectare de păduri și pășuni alpine în sud‑estul Carpaților Meridionali, și a refăcut păduri pe 1.819 de hectare, prin plantarea a peste 3.5 milioane de puieți, a creat o zonă de management cinegetic activ pe o suprafață de 96.500 ha și contribuie la bunăstarea comunităților din vecinătatea pădurilor protejate prin proiecte sociale, de educație și de dezvoltare de afaceri verzi.
Munții Făgăraș reprezintă ultima oază de biodiversitate de pe continent de peste 200.000 de hectare, unde poate fi creat cel mai mare și important parc național din Europa.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz