Vindeti insight-uri, nu doar idei!
Reading Time: 3 minutePresedintele juriului Internetics, suedezul Tony Högqvist, a descoperit la Bucuresti cateva campanii cu adevarat valoroase, dar pe ansamblu crede ca mai este loc de crestere, mai ales la capitolul calitate.
Tony Högqvist este fondatorul agentiei Perfect Fools din Suedia, pe care a lansat-o in 2002, iar din pozitia de Creative Director a semnat campanii pentru Adidas, Converse, KFC sau Swarovski. A castigat importante premii la festivaluri internationale, printre care Cannes Lions, inclusiv un Grand Prix, D&AD, Eurobest si One Show, urcand astfel Perfect Fools in topul celor mai bune agentii de digital din lume.
Seminarul tau sustinut la Bucuresti s-a intitulat “Make and Things will Happen”. Depre ce este vorba mai exact?
Ori de cate ori particip la cate o intrunire, indiferent ca este vorba de studenti sau de persoane din mediul de business, intalnesc oameni care vin catre mine si imi prezinta idei, care mai de care mai stralucite. Cand ii intreb daca au facut ceva concret, daca au scris vreun plan sau vreo prezentare, un .ppt, un demo, orice, invariabil primesc raspunsul ca nu, “au totul in cap”. Problema este ca traim intr-o lume in care se intampla atat de multe lucruri, atat de dinamica, cu atat de multe instrumente la indemana, incat, indiferent de domeniul in care activezi, singura modalitate sa-ti pui ideile in aplicare este sa ai efectiv curajul sa incepi. Poti incepe cu o schita, o prezentare, un .ppt, orice, orice forma de exprimare vizuala pe care o poti impartasi lumii. Atunci ti se va schimba viata. Mie asa mi s-a intamplat. Eram dezamagit si aveam o multime de teorii despre ce inseamna arta, dar erau doar niste ganduri pentru care nu facusem nimic si pe care nu le impartasisem lumii. Apoi m-am decis sa actionez si tot universul mi s-a schimbat. Multi intra in advertising ca sa faca un business din a multumi alte businessuri, or advertisingul este mai mult decat simpla consultanta de business, este despre arta, cultura, comportamente umane. Ori de cate ori aud ca rolul nostru ca agentii este sa ajutam marile corporatii si branduri sa vanda mai mult, imi dau seama cat de gresita este conceptia asta. Rolul nostru este sa lucram cu oameni, cu culturi, muzica, emotii, film, povesti si sa le conectam cu brandurile, pe care sa le facem relevante pentru oameni. Daca brandurile devin mai relevante, oamenii s-ar putea sa ajunga sa le iubeasca si sa le cumpere.
Cum a fost experienta de a juriza la Internetics?
Prima data cand industria romaneasca mi-a atras atentia a fost la Cannes Lions cand Rom a castigat Grand Prix. Atunci am fost incantat sa descopar ca o piata atat de mica a facut ceva cu atat de mult impact. Mi-a dus aminte de cazul nostru, al suedezilor si scandinavilor in general, care mergeam la Cannes cu zero sanse si cand am castigat primul Grand Prix a fost extraordinar ca dintr-o tara de opt milioane de locuitori sa porneasca ceva care sa conteze la Londra sau pe Madison Avenue. Romania mi-a atras atentia si mi-am dorit sa vin aici in vizita, sa iau pulsul industriei, care cred ca trece acum prin multe transformari.
Cu ce asteptari ai venit la jurizarea lucrarilor?
Am observat decalaje mari in nivelul de calitate. Au fost cateva lucrari foarte bune, dar si multe slabe. Calitatea pe ansamblu trebuie sa creasca. Am vazut prea multe solutii de moment, aruncate la repezeala. Unii dintre castigatori au lucrari bune, cu concept, cu platforme solide in spate, pe care oamenii le vor folosi o vreme, cu investitii care se vor justifica in timp, insa unele dintre campaniile inscrise au fost doar niste incropeli, fara un concept sau o strategie solide in spate care sa ajute brandul sa devina relevant. Am trecut prin toate lucrarile si am sperat ca juriul sa aleaga aceleasi lucrari care mi-au placut si mie. Tot ce am putut eu sa fac a fost sa ofer consiliere, nu am votat, doar am spus ce gen de advertising prefer.
Ce sfat le-ai da organizatorilor pentru editia viitoare?
Sa introduca o categorie dedicata campaniilor umanitare. Este greu sa judeci laolalta campaniile cu componenta umanitara versus campaniile comerciale de marketing, deoarece bugetele sunt de alta marime, limitarile sunt de alt gen, la fel ideile.
Si un sfat pentru agentii?
In festivaluri castiga numai cei care au insight-uri puternice. Sunt agreate ideile care pornesc de la ceva concret, de la o realitate, de la ceva ce li se intampla sau exista in vietile oamenilor. Vindeti insight-uri, nu doar idei!
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz