Vincent van Antwerp: Cum pot programele pentru sănătate să prevină boala și epuizarea la locul de muncă
Reading Time: 7 minuteCu o experiență de aproape 15 ani de ca Analist Comportamental Certificat de Consiliu (BCBA), Vincent van Antwerp și-a dedicat cariera clinică, cu precădere, persoanelor care manifestă comportamente periculoase, cum ar fi agresivitatea, autovătămarea și evadarea.
Prezent ca speaker la cea de-a XIII-a ediție a Conferinței Internaționale ABA, eveniment de referință în domeniul analizei comportamentale aplicate care a avut loc pe 25-26 octombrie la București, Vincent van Antwerp a împărtășit sfaturi, dovezi și sprijin personalizat pentru o viață sănătoasă și echilibrată. Biz a stat de vorbă cu Vincent, pentru a afla mai multe despre
Ce reprezintă pentru tine Analiza Comportamentale Aplicată (ABA)?
Pentru mine, analiza comportamentală aplicată răspunde la întrebarea: „Cum îi pot ajuta pe alții să găsească fericirea pe care o caută?” Întotdeauna am fost curios în legătură cu comportamentul uman – ce ne mână, ce ne reține. ABA îmi oferă instrumentele științifice pentru a înțelege nu numai comportamentul altora, ci și pe al meu. Este o cale de a-i ajuta pe alții să facă schimbări semnificative și de durată, iar eu sunt onorat să fiu într-o poziție în care pot ghida acest proces.
Profesioniștii, în special clinicienii, pot experimenta epuizare luând asupra lor experiențele de viață ale clienților. Cum pot, totuși, să-și mențină sănătatea fizică și mentală, mai ales din perspectiva ABA?
Poate fi incredibil de provocator să lăsăm deoparte preocupările pentru clienții noștri atunci când suntem în afara programului. Dar găsirea unui echilibru este esențială. Implicarea în activități care sunt împlinitoare sau interesante ne permite să schimbăm vitezele și să rămânem prezenți în acel moment. Implicarea activă în aceste tipuri de activități nu numai că ne reîncarcă, dar creează și o barieră naturală împotriva preocupărilor legate de trecut sau de viitor. În aceste momente de bucurie ne redescoperim puterea.
Cum pot profesioniștii care lucrează direct cu pacienți/clienți să evite/atenueze epuizarea? Care sunt principalele semne de apariție a epuizării?
Cheia este să aveți grijă de corpul și mintea voastră. O alimentație sănătoasă și exerciții fizice regulate sunt esențiale pentru gestionarea cerințelor fizice ale activității voastre. Din punct de vedere mental, este esențial să vă stabiliți limite – nu numai în ceea ce privește volumul de muncă, ci și în ceea ce privește orice alte surse de stres din viața voastră. Chiar și într-un loc de muncă pe care îl iubiți, un lucru bun poate fi prea mult. Faceți loc pentru activitățile și relațiile care vă aduc bucurie. Și nu uitați, relaxarea nu este același lucru cu implicarea activă. Nu faptul de a ne odihni pe plajă timp de o săptămână ne întinerește, ci faptul de a face ceva care să ne implice cu adevărat inima și mintea.
Ce rol are mișcarea în viața personală și profesională?
Dr. Vincent van Antwerp: Există o poveste despre doi tăietori de lemne. Unul lucrează neobosit oră de oră și, după câteva ore, l-a depășit cu mult pe al doilea în ceea ce privește numărul de copaci tăiați. Primul tăietor de lemne, forțat în cele din urmă să ia o pauză din cauza epuizării, se uită și îl vede pe al doilea făcând o pauză și ascuțindu-și toporul. Al doilea tăietor de lemne începe să lucreze cu energia reînnoită și cu un topor ascuțit care face treaba de 2 ori mai eficient. După alte câteva ore, productivitatea celui de-al doilea a depășit-o cu mult pe cea a primului. Primul continuă să se forțeze, dar productivitatea scade din cauza epuizării și alamei. Corpul tău este toporul tău. Dacă nu îți faci timp să ai grijă de el, vei deveni mai puțin eficient în timp. Mișcarea regulată nu numai că menține corpul sănătos, dar îți și redă energia, îți canalizeazăconcentrarea și îți permite să fii la cea mai bună versiune a ta – atât la serviciu, cât și în viață.
Ce rol are nutriția în viața personală și profesională?
Corpurile noastre sunt construite din ceea ce consumăm. Imaginează-ți că oferi unei persoane dragi o mașină folosită – ai repara-o cu cele mai ieftine piese sau ai investi în componente de mai bună calitate pentru a te asigura că funcționează fără probleme? Același lucru este valabil și pentru corpul nostru. Prioritatea acordată alimentelor integrale și nutritive ne oferă combustibilul de care avem nevoie pentru a funcționa optim, în timp ce alimentele procesate și de calitate slabă ne uzează în timp. Cu cât combustibilul este mai bun, cu atât performanța este mai bună.
Ce rol joacă somnul în viața personală și profesională?
Dr. Vincent van Antwerp: Somnul este fundația pe care se sprijină toate celelalte – atât la propriu, cât și la figurat. În timpul somnului profund, corpul nostru trece prin procese critice de reparare, iar creierul nostru elimină toxinele care se acumulează pe parcursul zilei. Acest lucru nu numai că ne întinerește sănătatea fizică, dar ne și ascute capacitățile cognitive, ajutându-ne să rămânem concentrați, să luăm decizii mai bune și să rezolvăm problemele mai eficient. Fără un somn de calitate, corpurile și mințile noastre suferă, ceea ce duce la creșterea în greutate, scăderea energiei și chiar diminuarea clarității mentale. A acorda prioritate somnului este ca și cum ai reîncărca o baterie care alimentează toate celelalte lucruri din viața ta.
Cum ne menținem motivați în adoptarea și păstrarea unui stil de viață sănătos?
Cheia pentru a rămâne motivați este să facem lucrurile plăcute! Atunci când legăm obiceiurile sănătoase de părțile din viață pe care le iubim, acestea încetează să mai pară obligații. Gătitul de mese nutritive cu prietenii, de exemplu, transformă ceea ce ar putea fi o corvoadă într-o oportunitate de destindere și conectare. Atunci când asociezi stilul de viață sănătos cu bucuria și comunitatea, acesta devine ceva ce aștepți cu nerăbdare, nu ceva ce trebuie să te forțezi să faci.
Vincent van Antwerp este Board Certified Behavior Analyst și doctorand, militează pentru fitness, sănătate și wellness, angajamente care se revăd și în cercetarea sa de doctorat, centrată pe îmbunătățirea performanței exercițiilor fizice prin feedback și stabilirea unor obiective. Pe lângă experiența sa profesională, e antrenat în Krav Maga și Shotokan Karate. A finalizat 3 triatloane și peste 5 curse de anduranță și curse cu obstacole, inclusiv Spartan și Tough Mudder, iar de aproape 1 deceniu, are o dietă pe bază de plante. A fondat Smart Tools Consulting și, în prezent, oferă coaching individual și de grup persoanelor care doresc să-și atingă obiectivele de wellness. În viziunea sa, stabilirea unor obiective realizabile, feedback-ul de performanță, nutriția adecvată și exercițiile fizice regulate contribuie la un stil de viață sustenabil.
Conferința ABA 2024
„Understanding Behavior, Improving Lives” a fost care a ghidat discuțiile celor două zile ale Conferinței ABA 2024, punând accent pe modul în care înțelegerea profundă a comportamentului uman poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții persoanelor cu autism și a celor cu alte nevoi speciale. Pe lângă Vincent van Antwerp, printre speakerii acestei ediții s-au numărat:
- Ellie Kazemi, profesor la California State University (CSUN) și fondator al unui centru de cercetare multidisciplinară în colaborare cu NASA. Dr. Kazemi este recunoscută pentru expertiza sa în leadership comportamental și dezvoltarea strategiilor eficiente de supervizare.
- Justin Leaf, director executiv al Autism Partnership Foundation și Progressive Behavior Analyst Autism Council, cu peste 150 de articole publicate și o vastă experiență în predarea abilităților sociale persoanelor cu tulburări din spectrul autist.
- Paul Gavoni, directorul Asociației Profesionale pentru Managementul Crizelor (PCMA) și expert în utilizarea științei comportamentale pentru gestionarea eficientă a situațiilor de criză în organizații.
- Peter Gerhardt, specialist cu peste 40 de ani de experiență în ABA aplicată adolescenților și adulților cu tulburări din spectrul autist, cunoscut pentru abordările sale inovative în integrarea socială și profesională a persoanelor cu nevoi speciale.
- Pete Wharmby, autor și avocat al drepturilor persoanelor neurodiverse, diagnosticat cu autism la vârsta de 34 de ani. Cu acest prilej, va fi lansată ediția în limba română a cărții sale, „Atipic. Cum lumea nu este construită pentru persoanele cu autism și ce putem face în această privință”, al zecelea titlu din colecția AHA Books.
- Anca Dumitrescu, coordonator științific al Conferinței Internaționale ABA, psiholog și primul Board Certified Behavior Analyst din România. Este formator ABA la nivel național și a coordonat reglementarea analizei comportamentale aplicate în România. Este implicată constant în crearea și promovarea standardelor naționale pentru organizațiile care oferă servicii ABA pentru copiii cu autism.
- Andreea Stroe Matauan, analist comportamental BCBA și psihoterapeut experiențialist. Lucrează de peste 16 ani cu copii și adolescenți diagnosticați cu tulburare de spectru autist și cu alte tulburări de dezvoltare și cu familiile acestora.
- Daniela Bololoi, fondator și președinte al Asociației Help Autism, președinte RO TSA și membru activ al societății civile de peste 13 ani, pe care o și reprezintă în Consiliul Economic și Social din 2018. Pe lângă rolul activ în cadrul societății civile, Daniela este psiholog clinician, psihoterapeut cognitiv comportamental și analist comportamental. Ca psiholog, preocuparea ei este echilibrul familiilor copiilor cu autism.
Conferința a oferit participanților instrumente practice și cunoștințe actualizate pentru a aborda provocările din domeniul comportamentului uman. Experții au prezentat soluții concrete și eficiente pentru:
- Supervizarea transformativă și intervențiile țintite pentru îmbunătățirea performanței personalului în cadrul organizațiilor.
- Abordări analitice comportamentale în predarea abilităților sociale persoanelor cu autism.
- Importanța analizei comportamentale ca disciplină distinctă și contribuțiile acesteia la științele umaniste și educaționale.
- Soluții bazate pe știință pentru managementul crizelor și creșterea siguranței în medii educaționale și organizaționale.
Conferința Internațională ABA 2024 este un eveniment destinat profesioniștilor din domeniile educației, psihologiei și terapiei, precum și familiilor și părinților interesați de cele mai recente metode și intervenții pentru sprijinirea persoanelor cu nevoi speciale. Conferința a fost organizată în format hibrid, permițând participanților să ia parte la sesiunile și activitățile programate fie fizic, la fața locului, fie online, de oriunde din lume. Această flexibilitate oferă acces mai larg la resursele și expertiza oferite în cadrul evenimentului, facilitând implicarea unui număr mai mare de participanți și extinzând impactul conferinței la nivel internațional.
Conferința Internațională ABA reprezintă o platformă anuală de diseminare a celor mai noi cercetări și practici în domeniul analizei comportamentale aplicate. Fiecare ediție atrage participarea unor specialiști de renume mondial și contribuie la dezvoltarea profesională a terapeuților, educatorilor și cercetătorilor din România.
Conferința este organizată de Autism Voice și Help Autism, două organizații active și recunoscute la nivel național pentru contribuția lor susținută la îmbunătățirea serviciilor de terapie pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist și la formarea specialiștilor în ABA.
HELP Autism susține din 2010 peste 3.200 de copii și adolescenți diagnosticați cu TSA – Tulburare de Spectru Autist – în programe de terapie desfășurate în cele 9 centre și la domiciliu. De la terapie specifică la programe de integrare școlară, de la sprijin pentru părinți la campanii de conștientizare & advocacy, Asociația HELP Autism este astăzi cea mai mare organizație dedicată cauzei din România, fondator al rețelei informale RO TSA formată din aproximativ 100 de organizații în autism.
Asociația Autism Voice, fondată în 2008, este prima asociație specializată în recuperarea copiilor cu autism, care a introdus în România posibilitatea formării terapeuților în terapia ABA – intervenție terapeutică recunoscută la nivel mondial cu rezultate în terapia copiilor și tinerilor cu autism și alte tulburări de neurodezvoltare. Începând din 2008 Autism Voice a susținut peste 11.000 de copii în recuperarea și integrarea acestora prin programe locale și naționale, iar in prezent operează două centre de terapie pentru copii, standarde în domeniu, și un centru multifuncțional pentru adolescenți și adulți, Institutul Autism Voice, ce a fost premiat de Parlamentul European cu Premiul Cetățeanului European al anului 2023, pentru activitatea sa la nivel de comunitate și promovare a drepturilor omului.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz