Antreprenori Analize

Viață tot mai grea pentru PFA

7 nov. 2023 5 min

Viață tot mai grea pentru PFA

Reading Time: 5 minute

Proiectul de lege privind modificările fiscale a trezit ample dezbateri. Cei afectați au avut propriile lor discuții, iar guvernanții au rămas cu ale lor. În lipsa unui dialog real și a unor studii veritabile de impact, rezultatul este un 2024 plin de provocări pentru mulți antreprenori, mici sau mari, și care va pune la încercare creativitatea contabililor pentru optimizări fiscale.

Printre cele mai afectate categorii sunt întreprinderile individuale (ÎI), întreprinderile familiale (ÎF) și persoanele fizice autorizate (PFA). Pe scurt, profesiile liberale. Se elimină plafoanele pentru contribuțiile la sănătate pentru PFA-uri și PFI-uri și se introduce un nou prag de impozitare pentru SRL-uri. Începând cu 2024, veniturile din activități independente și cele din alte surse nu se mai cumulează, contribuția la sănătate plătindu-se separat. În schimb, pentru cheltuielile deductibile ale PFA din 2024 contribuția la sănătate (CASS) devine o cheltuială care se scade din venit pentru calculul impozitului de 10%.

De ce nu au consultat guvernanții mediul de afaceri și pe cei cu profesii liberale înainte să ia decizii care pe unii i-ar putea duce, practic, la închidere sau la căutarea unor „optimizări” la marginea legalității?

Cristian Barcan Regnet

„Probabil că totul se rezumă la numărul total al profesioniștilor și impactul acestora la nivelul bugetului de stat. Spre exemplu, în luna august 2023 erau active undeva în jur de 447.000 de persoane fizice (ÎI – întreprinderi individuale; ÎF – întreprinderi familiale; PFA – persoană fizică autorizată) și 1,2 milioane persoane juridice, adică de aproape trei ori mai multe persoane juridice. Suplimentar, aportul la buget al persoanelor juridice este mult mai mare decât aportul persoanelor fizice și atunci aceasta ar fi putea o altă cauză în ce privește importanța mai scăzută a acestora din urmă. Pe viitor posibil ca PFA-ul să fie opțiunea optimă doar pentru debutul unei afaceri, în sensul în care să fie o variantă până la un nivel al veniturilor în care taxarea să fie rentabilă, apoi luându-se în calcul trecerea la un SRL.”

Cristian Bărcan, fondatorul regnet.ro

Solo a inițiat o petiție pentru a opri creșterea taxelor pentru PFA, solicitând predictibilitate fiscală. Chiar dacă a fost ignorată de legislativ, ea a creat premisele construirii unei voci mai puternice a celor care practică profesiile liberale.

Annemarie Fabian SOLO

„PFA-ul este o formă de organizare simplă, ușor de gestionat și atâta vreme cât piața muncii continuă să se democratizeze (mișcare accelerată de pandemie) vom asista la o continuă creștere a segmentului în anii următori. Astăzi, în România sunt PFA-uri și PFI-uri active care nu au o singură voce atunci când vine vorba de modificări legislative care le afectează. Lucru acesta s-a văzut și în 2022 și în 2023 când cei care lucrează pe cont propriu nu au fost invitați la discuțiile pe marginea modificărilor fiscale. Memoriile pe care le-am depus în numele celor peste 6.500 de clienți cu care lucrăm sunt primele eforturi de a unifica aceste voci ale micilor antreprenori pentru ca la următoarele propuneri legislative PFA-urile să fie parte din conversație.”

Annemarie Fabian, cofondatoare și Head of Growth la Solo

Am identificat online primele două platforme tech care oferă servicii de contabilitate și i-am întrebat pe reprezentanții lor cum se pot pregăti cei care practică profesiile liberale pentru schimbările fiscale din 2024. „Fiecare freelancer trebuie să înțeleagă care este impactul modificărilor fiscale în buzunarul propriu. Pentru acest lucru există o mulțime de instrumente online inclusiv pe site-ul nostru. Suplimentar, majoritatea PFA-urilor pot înregistra cheltuieli care reduc baza de impozitare”, punctează Annemarie Fabian.

Cristian Bărcan propune o abordare și mai pragmatică: „Un prim pas ar fi ținerea unei evidențe mai stricte a cheltuielilor deductibile, deoarece în general impozitarea la persoane fizice și profesii liberale se raportează la valoarea rămasă după scăderea cheltuielilor din venituri. Prin urmare, mai multe cheltuieli deductibile înseamnă practic o reducere a bazei de impozitare. În paralel, pentru cei cu ÎI, ÎF sau PFA ar fi util un calcul comparativ cu taxele aferente unui SRL în anul 2024. La acest calcul, trebuie luate în considerare toate taxele percepute, nu doar cele pe profit și venit (impozitul pe dividende, CASS), precum și costurile suplimentare aferente unei firme (ex.: serviciul de contabilitate)”.

Schimbările fiscale vor afecta și afacerile firmelor de contabilitate, în special ale celor care și-au gândit dezvoltarea și cu ajutorul PFA-urilor, dar le oferă și noi oportunități. „Orice creștere a impozitării are ca efect direct frânarea antreprenoriatului, prin urmare ne așteptăm ca sfârșitul anului, precum și începutul lui 2024 să fie mai scăzut decât 2022 sau 2023 în ce privește inițiativele antreprenoriale”, spune fondatorul regnet.ro.

Această tendință a început deja din luna august 2023, când au fost înființate un număr de 2.835 PFA-uri, în scădere cu circa 12% față de cele 3.210 PFA-uri din august 2022. În ce privește posesorii de PFA care vor căuta alte forme de organizare, probabil că un număr de minimum 15-20% din fondatori se vor orienta către SRL, deoarece de la un anumit prag al veniturilor nu mai este rentabilă activitatea pe PFA din punct de vedere al impozitării. Din păcate, punctează Cristian Bărcan, nu există posibilitatea de a transforma PFA-ul în SRL, ceea ce înseamnă ca singura variantă de transfer ar fi radierea PFA-ului și deschiderea unui SRL. Ne așteptăm la o creștere de cel puțin 10-15% în ce privește operațiunea de radiere a PFA.

Pentru Solo, modificările fiscale vin cu oportunități în două direcții. Prima ar fi atragerea de noi tipologii de clienți pentru care PFA-ul este fie o formă de organizare obligatorie (avocați, psihologi), fie forma mai avantajoasă de organizare (specialiști în beauty, medici sau cei din industria agricolă). A doua este accelerarea dezvoltării SOLO SRL – prin care compania va lucra cu aceeași tipologie de clienți, care însă aleg să lucreze printr-o microîntreprindere. „Din 2024 statul impune transmiterea de e-factura în toate relațiile B2B, inclusiv cele cu PFA-uri și PFI-uri. Sistemul este unul anevoios și probabil vom vedea mai mulți profesioniști care astăzi își gestionează singuri afacerea, migrând spre servicii online de contabilitate, contabili și facturare electronică. Cu siguranță vor exista freelanceri puși în fața deciziei PFA vs SRL, cărora le recomandăm să aibă în vedere trei aspecte: veniturile nete și taxele plătite, accesul la bani și costurile de administrare”, arată Annemarie Fabian.

Pentru a avea o imagine corectă a impactului asupra profesiilor liberale în 2024 este necesară publicarea legii în forma finală, dar și prezentarea normelor de aplicare prin care s-ar putea complica sau simplifica unele procese, cum este, de exemplu, e-factura obligatorie de anul viitor. Pe revistabiz.ro urmărim toate schimbările fiscale și normele de aplicare care vor afecta întreprinzătorii și liberi-profesioniștii.

Foto: 50660673 © Rodjulian | Dreamstime.com

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 378 (6 noiembrie – 6 decembrie 2023). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Articole pe aceeași temă: