Stiri Tech

VERDE Food: Creșteri de peste 90% în impactul pozitiv pe piața locală

4 feb. 2022 3 min

VERDE Food: Creșteri de peste 90% în impactul pozitiv pe piața locală

Reading Time: 3 minute

Rezultatele startup-ului românesc de agri-tech VERDE Food arată creșteri de peste 90% în impactul pozitiv pe piața locală de legume și fructe, în 2021.

La un an de activitate, VERDE Food a calculat impactul pozitiv pe care l-a avut în 2021 în timp, distanță (pe traseul produselor de la recoltare la farfurie) și risipă alimentară, contribuind astfel la dezvoltarea comunităților locale de fermieri. Dacă, în mod obișnuit, durează aproximativ 7-10 zile pentru ca legumele și fructele importate să ajungă pe masa consumatorului final, anul trecut, VERDE Food a arătat că acest timp poate să scadă la mai puțin de o zi (16 ore), menținând astfel prospețimea produselor și totodată micșorând amprenta de carbon.

De asemenea, distanța de la recoltarea produselor și până la punctul de utilizare a scăzut în medie de la 2.000 km (import) la 50 km, reducând risipa alimentară cu cel puțin 15% în timpul distribuției și eliminând pierderile generate în transportul pe distanță lungă și în depozitarea intermediară. 

VERDE Food este soluția logistică tehnologică proprietară care facilitează accesul companiilor la legume și fructe direct de la fermele mici și medii, contribuind la eficientizarea lanțului de aprovizionare (short food supply chain). Este un startup lansat în 2021 în modelul lanțurilor scurte de aprovizionare. 

Lantul de distributie Verde Food


Startup-ul a fost selectat și a participat în 2021 în programele finanțate de Uniunea Europeană EIT-Climate KIC ClimateLaunchPad și ClimAccelerator, reprezentând România în finala globală a ClimateLaunchPad după câștigarea finalei regionale din Europa de Est și Orientul Mijlociu la categoria „Food Systems”.

„Creăm comunitatea Verde ca să aducem țăranul și consumatorul în jurul unor valori comune: consum responsabil, mâncare sănătoasă și accesibilă și grijă pentru mediul înconjurător. Și facem acest lucru dezvoltând tehnologia de logistică necesară lanțurilor scurte de aprovizionare. Deja, VERDE Food pune în mâna fiecărui țăran o aplicație ușor de folosit prin care acesta își poate vinde produsele la prețuri corecte. Anul trecut am început în București în iulie și ne-am extins în Cluj-Napoca în noiembrie.

Anul acesta avem în plan să lansăm în orașe noi, să consolidăm prezența în rețeaua existentă și să deschidem o nouă rundă de finanțare pentru dezvoltare de noi linii de business. Ne concentrăm pe eficientizarea întregului lanț de aprovizionare pentru produse fresh. Nu suntem doar un website pentru a comanda produse locale. Ne ocupăm de evaluarea și înregistrarea fermelor, standardizarea proceselor de lucru și a datelor, managementul de stocuri distribuite și managementul relațiilor comerciale și logistice intre fermele locale și alte business-uri.

Ciprian Florea, Fondator al VERDE Food 

Piața europeană de legume și fructe, cu o valoare de peste 60 de miliarde de euro, este foarte fragmentată, neconectată și îi lipsește infrastructura necesară pentru vânzări directe. În contextul în care în România sunt aruncate 6.000 de tone de mâncare în fiecare zi, VERDE Food își propune să îmbunătățească infrastructura de distribuție țăran-consumator pentru a reduce semnificativ această risipă alimentară. 

De asemenea, în 2019, România a importat aproximativ 740.000 de tone de legume. Importurile sunt de aproape șase ori mai mari decât exporturile și multe dintre roșiile pe care le cumpărăm din supermarketuri provin din Turcia, Polonia sau din Olanda. Călătoresc astfel și peste 2.200 km înainte de a ajunge pe farfuria consumatorilor. Prin VERDE Food, produsele locale ajung în restaurante și retail într-o primă fază, reducând astfel impactul asupra mediului cu peste 60%.

VERDE Food contribuie la îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (SDGs) pe care România și le-a asumat în calitate de stat membru al Organizației Națiunilor Unite  și al Uniunii Europene, până în 2030. 

Photo © Alessio Andrea Balza | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: