Stiri Lifestyle

Valentina Ion, Grain Trip: „Când toată lumea se duce la culcare, tu ești acolo și scoți pâinea din cuptor”

3 oct. 2024 4 min

Valentina Ion, Grain Trip: „Când toată lumea se duce la culcare, tu ești acolo și scoți pâinea din cuptor”

Reading Time: 4 minute

Valentina Ion, co-fondatoarea brutăriei artizanale Grain Trip, a fost invitata Anei Consulea în cel mai nou episod „În spatele vitrinei”, singurul podcast din România dedicat în integralitate cofetăriei și business-ului din acest domeniu.

Valentina a experimentat mult de una singură si a studiat știința din spatele produselor cu maia, transformându-și hobby-ul de a face pâine într-un proiect serios,

Cum a reușit Grain Trip să se dezvolte într-o zonă mai puțin „luxury”

Valentina și Cristian și-au dorit să deschidă brutăria într-o zonă atractivă pentru business-uri, în nordul Bucureștiului, în Floreasca. Însă prețurile mari de închiriere le-au schimbat planurile. După mai multe căutări, au primit propunerea de a vizita un spațiu în zona Nerva Traian. La acea vreme, în 2018, Timpuri Noi era o zonă mult mai puțin dezvoltată din punct de vedere comercial.

 „Am strâmbat din nas. Merită și businessul nostru ceva mai mult. Credeam că nu au înțeles ce vrem să facem. Dar am mers să-l văd. Când am intrat în spațiu, am știut că acolo trebuie să fie brutăria. Fusese o măcelărie înainte, era ceva cu faianță roșie pe pereți, cu oglinzi pe tavan, ceva foarte classy. Dar am văzut instantant unde vor fi vitrinele, casa de marcat, cuptoarele”

Valentina Ion, cofondatoare Grain Trip

Inițial, li s-a părut o provocare să deschidă afacerea într-o zonă neconvențională pentru un astfel de business, dar în final s-a dovedit a fi un avantaj. Zona Nerva Traian nu avea un profil „de lux”, însă clienții au fost atrași de gustul foarte bun al produselor.

Oamenii care coc noapte de noapte, când orașul încă doarme

Să lucrezi într-o brutărie, și în special în una artizanală, implică foarte multă muncă fizică și un program de noapte, care poate fi copleșitor. Nu este o meserie care să se potrivească tuturor, recunoaște Valentina. 

„Nu poți să-ți închipui cât de greu poate să fie, până când nu faci asta noapte de noapte. Când toată lumea se duce la culcare, tu ești acolo și scoți pâinea din cuptor. Se face lumină afară și, în sfârșit, te duci și tu acasă. E foarte greu, se acumulează multă oboseală”

Valentina Ion, cofondatoare Grain Trip

Poate fi profitabil un business bazat exclusiv pe panificație?

Grain Trip este un exemplu de cum diversificarea produselor poate susține un business de nișă. Valentina recunoaște că, deși pâinea este un produs central, brutăria s-a dezvoltat și datorită altor categorii, cum ar fi produsele de patiserie și cafeaua de specialitate.

„La noi, patiseria, pâinea și cafeaua sunt categoriile mari care produc. Băcănia și băuturile contribuie mai puțin, dar ele completează experiența. Oamenii vin, își iau o cafea și un pastry, și adesea pleacă și cu o pâine pentru acasă. Nu cred că am putea să menținem afacerea doar cu pâine”

Valentina Ion, cofondatoare Grain Trip

Chiar dacă Valentina și Cristian împărtășesc o viziune comună pentru conceptul Grain Trip, au existat momente când au avut idei și planuri diferite, iar asta i-a ajutat să-și dezvolte business-ul.

„Eu m-am opus ideii de a avea cafea atunci când am deschis. Un lucru care m-a enervat la culme a fost ca espressorul să apară în geam. Cum adică să se vadă espressorul? Dar noi suntem o brutărie! Cristi a insistat foarte mult. După ce am deschis și am văzut că o cafea care e preparată în mai puțin de un minut și o pâine care e făcută și în trei zile costă la fel, am zis: <<Doamne! Amin!>>”

Valentina Ion, cofondatoare Grain Trip

Cum știi că trebuie să închizi un business

În vara anului 2021, Valentina și Cristian au deschis Forager, un bistro care dorea să aducă un concept inovator pe piața românească: ingrediente pregătite de la zero prin tehnici de fermentare și conservare. Ideea s-a născut din pasiunea Valentinei de a experimenta. Și-a format o echipă, pe care a inițiat-o în aceste tehnici și a format-o zilnic. Dar după câteva luni, au înțeles că procesul de producție este foarte complex și nu pot susține financiar și acest business.

„A fost ceva foarte frumos, într-adevăr, dar foarte copleșitor pentru noi, mai ales pentru mine și pentru Cristian, care trebuia să ne ocupăm în paralel și de brutărie, care era din ce în ce mai neglijată. La Forager se lucra full-time și noi aveam deschis două-trei zile pe săptămână din cauza procesului foarte complex de producție din spatele produselor noastre. Financiar, ăsta e un dezastru. Partea de preparare pentru noi dura și ani de zile”

Valentina Ion, cofondatoare Grain Trip

În cele din urmă, după 6 luni de activitate, Valentina și Cristian au luat decizia de a închide Forager. A fost un moment dificil pentru ei și echipa lor, dar au înțeles că a fost cea mai bună decizie.

„Am avut o discuție cu Cristian și i-am zis <<Nu știu cum ești tu, dar eu nu mai pot!>> Era un an în care n-am avut niciun fel de viață personală, totul era foarte greu și nu mai aveam bucuria de a veni la job. Mă îngrozeam când mă trezeam dimineața și mă gândeam câte lucruri am de făcut în ziua aceea”

Valentina Ion, cofondatoare Grain Trip

Pașii spre Excelență încep În spatele vitrinei

„În spatele vitrinei”, podcastul lansat anul acesta de Chef cofetar Ana Consulea și susținut de Elle & Vire Professionnel, este atât o invitație în backstage, în mijlocul procesului de producție, cât și un dialog despre valorile și filozofia acestei meserii realizate la nivel de excelență. Printre oaspeții celui mai premiat cofetar român se numără legende ale cofetăriei de odinioară, vedete ale cofetăriei de azi, antropologi ai gastronomiei, jurnaliști și căutători ai rafinamentului dulce. În primele episoade, au fost invitate Andreea Moldovan, Livrez Fericire, Irina Stăncescu, Pain Plaisir, și Georgiana Avram, French Revolution.

Array

Articole pe aceeași temă: