Veolia România investește în proiecte de anvergură care urmăresc creșterea ponderii energiei verzi în mixul energetic urban, cum este soluția GeoExchange, care reprezintă un răspuns inovator și eficient la provocările impuse de tranziția energetică.
Valentin Zaharia, Director Tehnic și Performanță Veolia România ne-a vorbit despre soluția GeoExchange, dar și despre Hubgrade, dedicat optimizării energetice și a monitorizării producției de energie a Veolia România
O dezvoltare urbană sustenabilă necesită o abordare holistică și integrată, care să îmbine eficiența energetică cu managementul inteligent al resurselor naturale. În viziunea Veolia, succesul în acest demers este direct proporțional cu capacitatea de a valorifica sinergiile dintre inovațiile tehnologice și infrastructurile ecologice. Astfel, optimizarea fluxurilor de energie și apă devine esențială pentru a reduce amprenta de carbon și a genera economii pe termen lung.
Energia din surse regenerabile joacă un rol central în acest proces, funcționând ca un catalizator pentru transformarea orașelor într-un mod sustenabil. Implementarea soluțiilor de tip smart grid și integrarea surselor de energie verde, precum solară, eoliană sau geotermală, în rețelele urbane sunt imperative pentru a atinge obiectivele de neutralitate climatică. În acest context, Veolia România investește în proiecte de anvergură, precum soluția GeoExchange, care urmăresc creșterea ponderii energiei verzi în mixul energetic urban.
Ne concentrăm expertiza și resursele în direcția implementării unor soluții inovatoare și personalizate, menite să răspundă cerințelor tot mai complexe ale operatorilor industriali și municipalităților. Prin utilizarea tehnologiilor avansate și a unor modele operaționale eficiente, compania noastră asigură o gestionare optimizată și sustenabilă a resurselor de apă, de la exploatarea și întreținerea surselor, până la administrarea echipamentelor și a instalațiilor de alimentare. În plus, soluțiile noastre integrează un management eficient al colectării și epurării apelor uzate și meteorice, contribuind astfel la protejarea resurselor naturale.
Unul dintre cele mai importante proiecte locale, implementat deja de ceva timp, este asigurarea unui grad cât mai ridicat de autosuficiență energetică pe toate amplasamentele noastre. Scopul acestui demers este de a menține tarifele la un nivel cât mai scăzut posibil, având în vedere volatilitatea pieței de energie.
Cu perspective strategice orientate spre inovare, Veolia România și-a extins abordarea prin dezvoltarea unor platforme digitale, cum este centrul Hubgrade, dedicat pe de o parte optimizării energetice a site-urilor aflate în managementul nostru, iar, pe de altă parte, monitorizării sistemelor noastre de producție de energie (cogenerare, centrale fotovoltaice, hidroenergie sau pompe de caldură). Acest model de management digital al resurselor poate fi replicat la scară, oferind oportunități semnificative de scalare și expansiune a afacerii în sectoarele industrial și municipal.
Pe partea de încălzire și răcire urbană, soluția GeoExchange, dezvoltată de Veolia, reprezintă un răspuns inovator și eficient la provocările impuse de tranziția energetică. Utilizând energia geotermală de suprafață și pompe de căldură de înaltă eficiență, acest sistem permite reducerea emisiilor de carbon cu până la 90% în proiectele rezidențiale, transformând fundamental modul în care clădirile sunt gestionate energetic.
Într-o eră marcată de necesitatea imperativă a tranziției energetice, identificarea unor soluții care să răspundă atât nevoilor de eficiență energetică, cât și celor de reducere a emisiilor de carbon este crucială. În acest context, soluția GeoExchange aduce un avantaj competitiv clar pe piața soluțiilor de energie verde, fiind aplicabilă atât proiectelor rezidențiale, comerciale, cât și industriale, putând fi extinsă și la nivel municipal.
Sistemul GeoExchange, dezvoltat de echipele noastre de specialiști, utilizează energia geotermală de suprafață și pompe de căldură de înaltă eficiență pentru extragerea și utilizarea energiei din sol. Acest proces complex include sonde geotermale în buclă închisă, schimbătoare de căldură, bazine tampon și pompe de recirculare, asigurând un flux continuu și optimizat de energie pentru încălzirea, prepararea apei calde menajere și răcirea clădirilor.
Am implementat deja această tehnologie, în mai multe proiecte rezidențiale și comerciale, unul dintre exemplele elocvente, fiind căminul pentru persoane vârstnice din Alba Iulia, unde am proiectat și construit o soluție „la cheie” ce include utilizarea GeoExchange și a pompelor de căldură pentru a asigura încălzirea, apa caldă menajeră și răcirea. Sistemul reduce utilizarea cazanelor actuale de apă caldă cu nu mai puțin de 85%, oferind o alternativă durabilă și eficientă energetic.
Totodată, achiziția companiei NISAL ne întărește capacitatea de a dezvolta proiecte sustenabile la nivel național. Cunoscută pentru deschiderea către soluții inovatoare, prin implementarea soluției de tip GeoExchange și proiecte de modernizare a centralelor termice utilizând surse regenerabile de energie, dar și pentru proiecte de recuperare a căldurii din rețelele de canalizare, achiziția NISAL ne permite să ne extindem operațiunile în centrul și vestul României, îmbunătățind astfel capacitatea de a deservi o gamă mai largă de clienți.
Toate aceste inițiative se aliniază perfect cu noul plan strategic GreenUp al Grupului Veolia, care vizează accelerarea implementării energiilor verzi, contribuind activ la transformarea ecologică necesară pentru viitor. Soluția GeoExchange nu doar că reduce emisiile de CO2, dar asigură certificarea performanței energetice a clădirilor la nivelul A+ și nZEB, devenind un element cheie în transformarea peisajului energetic din România.
Viziunea Veolia România se aliniază tendințelor globale de tranziție energetică și digitalizare, oferind administrațiilor publice și companiilor soluții integrate și sustenabile, menite să optimizeze funcționarea sistemelor energetice și să reducă amprenta de carbon. Într-un context în care eficiența operațională și gestionarea inteligentă a resurselor sunt esențiale, Veolia se poziționează ca un partener strategic, capabil să ofere soluții personalizate și pe termen lung, de la gestionarea energetică avansată la transformarea digitală a infrastructurilor critice.
Mai mult, soluțiile de cogenerare propuse de Veolia asigură o optimizare a resurselor disponibile, maximizând randamentul energetic și minimizând pierderile. În plus, parteneriatele noastre strategice în sectorul public și privat ne permit să dezvoltăm și să implementăm soluții scalabile, care răspund atât nevoilor actuale, cât și celor viitoare, cum ar fi proiectele de energie din surse geotermale sau proiectele ce presupun producția si valorificarea biogazului.
Introducerea conceptului Hubgrade în România a reprezentat un pas strategic esențial în direcția digitalizării și eficientizării energetice a operațiunilor noastre. Hubgrade Center din București este o platformă digitală avansată, dedicată proiectelor de optimizare a performanței energetice, și a fost gândită ca un centru de control și monitorizare în timp real a datelor provenite de la unitățile de producție a energiei.
Această infrastructură se bazează pe soluția EnEffCo, dezvoltată de OKOTEK, parte a Veolia Germania, care ne permite să monitorizăm și să procesăm datele operaționale din diverse puncte de producție și consumul de energie. Folosind modele de previzionare avansate, cum este modulul EnEfflex, avem posibilitatea de a optimiza dinamic vânzările de electricitate pe piața Day Ahead, crescând astfel eficiența și generând un surplus în vânzări față de scenariul de bază. Această soluție nu este doar o inovație internă, ci poate fi scalată și adaptată pentru alte unități de producție energetică din portofoliul nostru sau chiar oferită ca serviciu către terți.
Un aspect esențial al Hubgrade este capacitatea sa de a integra date din multiple surse operaționale. De exemplu, monitorizăm de la distanță activitățile de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, unde colectăm și analizăm informații de la instalațiile de apă și stațiile de tratare. Putem controla de la distanță stațiile de pompare și întreaga infrastructură de apă uzată, facilitând intervenții prompte și gestionarea eficientă a resurselor.
Pe viitor, ne propunem să extindem Hubgrade în sectorul serviciilor energetice pentru amplasamente industriale și municipale, explorând totodată oportunități de integrare a energiilor verzi în schemele noastre operaționale.
În cei aproape 12 ani de activitate la Veolia, am fost martorul unei transformări fundamentale a modului în care abordăm sustenabilitatea, o evoluție care, fără îndoială, va continua să definească viitorul energetic global. Din această perspectivă, consider că viitorul energetic va fi caracterizat de convergența accelerată a soluțiilor inovatoare, digitale și de optimizare a resurselor regenerabile, într-un ecosistem interconectat.
Vom vedea o tranziție tot mai pronunțată către modele de afaceri bazate pe eficiență energetică, unde integrarea soluțiilor inteligente și utilizarea energiei din surse regenerabile vor deveni componente esențiale. Cred că focusul viitorului va fi pus nu doar pe reducerea emisiilor de carbon, ci și pe crearea de sinergii între diferitele surse de energie și procese industriale.
Moroccanoil, lider în îngrijirea părului inspirată de puterea uleiului de argan, a lansat în România noua gamă de colorare profesională…
Asociația Designers, Thinkers, Makers continuă și în 2024 programul său complex, pe termen lung, dedicat revitalizării culturale, realizând alături de…
Sărbătorile sunt prilej de întâlniri cu cei dragi, dar și una dintre cele mai intense perioade de cumpărături de pe…
Gaming Video Awards, competiția care premiază cel mai bun conținut video de gaming pe care streamerii și brandurile îl creează…
La French Tech București anunță organizarea celei de-a treia ediții a evenimentului „Inspiring Women in Business”, care va avea loc…
Lansarea diviziei de influenceri HOTT – House of Talents & Trends readuce în prim-plan statutul influencerului în campaniile de comunicare.…