Analize

Vaci alintate cu muzica clasica

19 iun. 2012 3 min

Vaci alintate cu muzica clasica

Reading Time: 3 minute

Petrica Azoitei, unul dintre actionarii de la Agroind Focsani (comuna Doaga, judetul Vrancea), isi framanta zilnic mintea cum sa faca sa mai acceseze fonduri europene, singurele care il salveaza si il ajuta sa investeasca.

 

Deocamdata e multumit, pentru ca a investit in cel mai modern grajd la ora actual pentru vaci de lapte. Pasiunea sa pentru calatorii l-a dus si in Germania, in curtea firmei Hoermann, unde si-a luat inima in dinti si a intrat la actionarul firmei. S-a prezentat si a reusit sa-l convinga pe investitor sa vina cu o echipa si sa stea timp de trei luni in Romania, pentru a face la Doaga un grajd la standardele celui din Germania.

 

Pentru tehnologia folosita la instalatia de muls, cea de dejectii si utilajele aferente agriculturii (marca Claas) au fost necesare doua milioane de euro – bani accesati tot prin Masura 121, care asigura finantare pentru modernizarea exploatatiilor agricole. Firma Hoermann a adus materialele din Germania si a lucrat numai cu angajati proprii, pe care Azoitei i-a gazduit si hranit pentru a avea un lucru bine facut. Sala de muls, DeLaval, a fost adusa din Suedia si a costat 160.000 de euro. Cum am putea descrie aceasta tehnologie? Cu ce se deosebeste grajdul din Doaga de altele modernizate?

 

Animalele au cusete individuale, stau pe pufarin (un nisip foarte fin, extras din lunca Siretului) si paie tocate si mananca toata ziua, daca asta isi doresc. Pufarinul este un asternut puternic absorbant de umezeala si nu afecteaza picioarele vacilor. Peretii grajdului sunt construiti din prelate transparente, care se lasa cand se face frig. Animalele se bucura pe tot parcursul zilei de lumina naturala. Vacile au un loc special pentru apa, o perie de scarpinat pentru toate suprafetele, intr-un cuvant, beneficiaza de un confort sporit tot timpul.

 

Au invatat drumul spre culoarul de muls si se intorc apoi pe un alt culoar singure, ca niste soldati disciplinati. Si ca totul sa fie si mai confortabil, Petrica Azoitei s-a gandit sa puna si el, cum a vazut la altii, muzica clasica pentru vacile lui, ca sa le linisteasca, sa le relaxeze. Tot o tehnologie interesanta a folosit Agroind si in problema dejectiilor: evacuarea din grajd se face cu o instalatie de raglare, cu lant. Dejectiile ajung in canalul de la capatul grajdului. De-acolo, un mixer creeaza un curent de aer si impinge  materialul spre storcator. Dejectiile lichide merg prin conducte in lagune, iar dupa un an de fermentare dejectiile solide se utilizeaza la fertilizarea solului.

 

LAPTE EXCLUSIV PENTRU DANONE

Ferma de vaci are 750 de capete, dintre care 350 de vaci mulgatoare. Productia medie este de 25 de litri. “Noi producem numai lapte pe care-l vindem exclusive la Danone de 11 ani, avem sapte diplome de locul I pe tara la calitatea laptelui”, se lauda fermierul. Agroind Focsani a livrat pana acum 22 de milioane de litri de lapte  companiei Danone, fiind unul dintre cei mai vechi parteneri ai acesteia. “Cu utilaje de mare performanta, productia a crescut cu 20-30% pe an.

 

Au crescut si calitatea producerii de lapte, dar si cantitatea, datorita furajarii si conditiilor de viata ale animalelor”, explica Azoitei, care creste vaci din rasa Holstein, prin excelenta pentru lapte. Grajdul si instalat ia de muls moderne l-au salvat pe fermierul din Doaga in iarna lui 2012, cand s-a confruntat cu temperaturi si de minus 27 de grade. “Problema era cu drumurile, ca nu mai ajungeau masinile aici sa ia laptele”, spune el.

 

Pana sa ajunga la parteneriatul excelent cu compania de lactate, Azoitei a trecut prin multe incercari cu compania sa, la conducerea careia este din 1995. A avut, impreuna cu un partener, o fabrica de procesare a laptelui. “Trebuia sa cumperi lapte si de la altii si erau neseriosi. Cinci ani am facut asta, dar dupa aceea partenerul cu care am avut afacerea a mutat fabrica la Ialomita si am renuntat.

 

Daca ai fabrica de procesare nu e convenabil sa dai laptele la altii. Ideal e sa valorifici materia finala”, spune acesta. Mai are un regret, ca nu detine nici magazine de desfacere si nici abator pentru ferma sa de 3.000 de porci. Deocamdata comercializeaza porcii in viu. Ferma sa de 1.000 de hectare mai este completata de grau, orz, floareasoarelui, lucerna si pasune pentru animale. Intentioneaza ca, pana in toamna lui 2012, sa finalizeze investitia in 350 de taurine pentru carne, din rasele Limousine si Charolaise. “Grajdul pentru carne este un simplu sopron care sa tina animalele, sa nu fie curent, si ele stau liber. Merg la pascut, vin inapoi si dorm acolo. Mihai Miron (fermier din Alba) creste astfel de vaci”, mai explica Azoitei. Are in plan si amplasarea unor turbine eoliene pe 35 de hectare de teren in zona Vrancea, insa pentru asta cauta un partener puternic. Agroind Focsani a realizat o cifra de afaceri de 1,5 milioane euro in 2011 si un profit mai mic, zice proprietarul, pentru ca il coplesesc taxele, impozitele si pretul energiei electrice.

 

Citeste si:

Legume in sere pe vata minerala
Povestea merelor de Salaj
Depozit frigorific ghidat prin software
Pariul pe Penes Curcanul
Agricultura in transformare
Agricultura High Tech
 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: