Vaccinul Moderna a primit undă verde de la Agenția Europeană pentru Medicamente
Reading Time: 2 minuteVaccinul dezvoltat de Moderna împotriva Covid-19 a primit autorizarea condiționată de la Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), potrivit DPA, citată de Agerpres.
Acesta este cel de-al doilea vaccin pe care EMA l-a recomandat spre aprobare în cadrul Uniunii Europene.
Comisia Europeană, care a semnat un contract de pre-comandă pentru 160 de milioane de doze în numele statelor membre ale UE, urmează să se pronunţe în privinţa aprobării vaccinului Moderna, însă această procedură este considerată o formalitate.
Comisia Europeană a autorizat deja în luna decembrie vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de alianţa Pfizer-BioNTech.
Statele Unite, Canada şi Israelul au autorizat deja vaccinul dezvoltat de compania Moderna.
Potrivit studiilor EMA, vaccinul Moderna are o eficiență dovedită de 94,1%. Doar 11 dintre cele 14.134 de persoane vaccinate s-au infectat cu Covid-19 și au prezentat simptome după injectare, comparativ cu 185 din 14.073 de persoane care au primit placebo.
Un procent de 9-10% dintre persoanele vaccinate au acuzat efecte secundare importante după administrarea celei de-a doua doze de vaccin, precum oboseală, dureri musculare sau iritaţie în jurul înţepăturii. La fel ca în cazul celorlalte vaccinuri împotriva COVID-19, încă nu se cunoaşte cât timp este menţinută protecţia împotriva COVID-19.
Studiul a arătat o eficiență de 90,9% la pacienții cu risc de Covid-19 sever, dar și în cazul celor cu boli pulmonare cronice, boli de inimă, obezitate, boli hepatice sau infecție cu HIV.
Vaccinul Moderna se administrează sub formă de 2 injecții în braț, la o distanță de 28 de zile, spre deosebire de vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech, unde rapelul se administrează la 21 de zile.
Vaccinarea este permisă persoanelor cu vârsta de peste 18 ani.
Aprobarea celui de-al doilea vaccin în Uniunea Europeană va grăbi procesul de vaccinare. Există o diferență majoră între cele două tipuri de vaccin aprobate, și anume conservarea la rece. Vaccinul Pfizer are nevoie de temperaturi de între -60 şi -80 de grade Celsius, ce obligă la organizarea unui sistem complex de distribuire şi depozitare, în timp ce vaccinul Moderna necesită o temperatură de -20 de grade C şi depozitarea într-un congelator obişnuit.
Credit foto: Photo 203247337 © Oasisamuel – Dreamstime.com
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz