BizRemote by certSIGN Finanțe Stiri

Vaccin vs. Virus. Cum reacționează bursele la știrile promițătoare de pe frontul vaccinurilor

16 nov. 2020 4 min

Vaccin vs. Virus. Cum reacționează bursele la știrile promițătoare de pe frontul vaccinurilor

Reading Time: 4 minute

După alegerile din SUA, atenția tuturor a revenit rapid, așa cum era de așteptat, la pandemia Covid-19 și la știrile promițătoare pe frontul vaccinurilor. Metalele prețioase și energia au reacționat puternic în direcții opuse după ce Pfizer și BioNTech au declarat că vaccinul lor împotriva coronavirusului este eficient cu peste 90% în prevenirea Covid-19. Aurul a scăzut cu peste 100 de dolari, în timp ce țițeiul a crescut cu aproape 10%, explică Ole Hansen, director analiză mărfuri Saxo Bank.

„Pe măsură ce săptămâna a trecut, creșterea continuă a cazurilor de coronavirus în Europa și nu în ultimul rând în SUA a redus oarecum entuziasmul. Acest lucru ne face să realizăm faptul că vom avea scădere economică, probabil, pe termen scurt, înainte de a vedea o îmbunătățire în cele din urmă, odată ce oamenii de știință vor produce o serie de vaccinuri care vor sprijini o trecere către normalitate în a doua jumătate a anului 2021”, scrie Ole Hansen, în deschiderea comentariului său.

Din perspectiva mărfurilor, producerea vaccinurilor este interesantă, având în vedere un potențial răspuns politic pe termen scurt la creșterea numărului de cazuri, care ar putea duce la o greșeală prin stimulare excesivă. O dezvoltare care, în opinia reprezentantului Saxo Bank, va conduce la o prognoză reînnoită, și, pentru metale, una de sprijin, de reflație la începutul anului 2021.

Indicele de mărfuri Bloomberg s-a tranzacționat cu o creștere de 1,3%; avem o scădere de 3,8% a metalelor prețioase, fiind mai mult decât compensată de câștigurile din sectorul agricol și nu în ultimul rând de energie, care a crescut cu 6%.

Petrolul a crescut mai mult după știrile privind vaccinul, doar pentru a se „dezumfla” oarecum în urma scăderilor cererii mondiale din partea Agenției Internaționale pentru Energie, OPEC și Administrației pentru Informații Energetice. În raportul său lunar privind piața petrolului, AIE a redus previziunile cererii globale de petrol, pe fondul unor noi măsuri de blocare și a creșterii producției de petrol din țări precum Libia. Agenția a crescut presiunea asupra OPEC+ pentru a amâna creșterea planificată a producției din ianuarie. Grupul se întâlnește pe 1 decembrie pentru a discuta următoarea lor mișcare.

Având în vedere această întâlnire, AIE a scris „Cu un vaccin Covid-19 puțin probabil să se ajungă la salvarea pieței mondiale a petrolului – de ceva timp, combinația dintre cererea mai slabă și creșterea ofertei de petrol oferă un context dificil”. „Cu excepția cazului în care datele fundamentale se schimbă, sarcina de reechilibrare a pieței va face progrese lente.” Grupul și-a redus prognozele privind cererea de petrol atât pentru acest an, cât și pentru 2021, cu o recuperare semnificativă neprevăzută înainte de a doua jumătate a lui 2021.

Deși crede că sectorul energetic va avea în cele din urmă o revigorare puternică, Ole Hansen spune că este nevoie de răbdare. Sectorul energetic a fost cel mai afectat, întrucât cererea de combustibil a suferit pe fondul blocării economiilor și al mobilității reduse. În timp ce un vaccin va determina în cele din urmă o normalizare a cererii, nu ar trebui să uităm că țițeiul și mărfurile în general nu au, la fel ca acțiunile, luxul de a putea aștepta după diverse evenimente, întrucât cererea și oferta trebuie să se echilibreze în fiecare zi.

Este probabil ca țițeiul Brent să rămână legat de un anumit interval, aproape de 40 USD/baril, susținând declarațiile OPEC+ înainte de întâlnire, compensând o creștere continuă a cazurilor de coronavirus, se arată în comentariul reprezentantului Saxo Bank.

Metalele prețioase – creșterea post-alegeri din S.U.A. s-a dovedit de scurtă durată, deoarece știrile despre vaccinul Pfizer au contribuit la modificarea perspectivelor pe termen scurt. Dolarul și-a inversat traiectoria și mai mult, iar randamentele obligațiunilor au crescut, în timp ce acțiunile tehnologice de tip „safe haven” au suferit o lovitură: piața a cumpărat, în schimb, acțiuni cu capitalizare mică din Russell 200, indice văzut ca un barometru al economiei SUA și potențialului său de redresare. Aurul a fost prins de acest mare vârtej, deoarece a fost forțat de o revenire a dobânzilor reale din SUA, un factor cheie pentru aur.

“Credem că vaccinul va contribui la îmbunătățirea perspectivelor pentru 2021, dar pe termen scurt politicienii și bancherii centrali vor intra în panică pe măsură ce numărul de cazuri de coronavirus continuă să crească. Ceea ce a fost evidențiat de trei dintre cei mai importanți bancheri centrali ai lumii, după ce au avertizat că perspectiva unui vaccin Covid-19 nu este suficientă pentru a pune capăt provocărilor economice create de pandemie”, explică Ole Hansen.

Un stimul suplimentar atunci când lumea se află în pragul unei descoperiri științifice pe frontul vaccinului va conduce probabil la creșterea așteptărilor de inflație anul viitor. Nu numai datorită unei situații de lichiditate prea facile, dar și o creștere a costurilor de intrare ale prețurilor la alimente și energie. Având în vedere acest lucru, Saxo Bank se așteaptă ca o creștere a randamentelor obligațiunilor cu termene mai lungi să fie determinată în primul rând de creșterea așteptărilor inflaționiste, care ar trebui să lase randamentele reale ancorate adânc pe un teritoriu negativ. În plus, Ole Hansen crede în continuare în perspectiva ca dolarul să se slăbească. Un astfel de eveniment nu numai că va reduce apetitul pentru stocurile de tehnologie „safe haven” care sunt în dolari, dar poate susține și o creștere mai mare a economiilor emergente și, prin urmare, o creștere a cererii de bijuterii care a suferit un declin de 29% pe an în trimestrul al treilea, potrivit World Gold Council.

În concluzie, ne menținem perspectivele bullish pentru aur și, cu aceasta, potențialul pentru o performanță și mai mare a argintului și a platinei. Momentul următoarei mișcări mai mari rămâne extrem de incert, cu perspectiva unor știri suplimentare despre vaccin, care conduc la o corecție mai profundă decât cea „modestă” la care asistam deja. Sprijinul cheie rămâne zona cuprinsă între 1850 $/uncie și 1835 $/uncie, în timp ce este necesară o trecere peste 1970 $/uncie pentru a atrage un impuls de cumpărare continuă, arată Ole Hansen.

foto: © Stradnic Stanislav | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: