Lifestyle

Vacanță de vis printre derviși

24 oct. 2024 4 min

Vacanță de vis printre derviși

Reading Time: 4 minute

De cum am ajuns în Konya, am simțit că mi se arată o altă Turcie decât cea pe care o știam din călătoriile mele anterioare în țara vecină. Deși se află la doar trei ore de Ankara și la nici cinci ceasuri de Antalya, Konya nu are nimic în comun nici cu modernismul și arhitectura din capitala turcă și nici cu munții de mâncare din polul turismului all-inclusive. 

În Konya am descoperit cel mai religios și conservator oraș din Turcia, care are o istorie foarte bogată, și mâncare cu gusturi unice, cum rar am avut ocazia să încerc. Se pare că citadela din centrul orașului Konya a fost locuită încă din epoca de bronz anatoliană (3.500 – 3.000 î.Hr.), frigienii fiind primii care au întemeiat o așezare pe aceste locuri.  

De Bogdan Ștefănescu

De-a lungul secolelor XII și XIII, Konya a fost capitala turcilor Selgiuc, iar arhitectura moștenită de la aceștia este impresionantă și clădirile cu caracter religios, moschei și școli religioase, sunt subiectul fotografiilor turiștilor veniți astăzi aici din toate colțurile lumii. Fosta capitală a selgiucizilor a devenit cu rapiditate un centru cultural, iar această dezvoltare spectaculoasă pe plan politic, religios și cultural l-a atras și pe renumitul poet Rumi (numele lui complet era Jalal al-Din Muhammad Rumi) care s-a stabilit în Konya. După moartea sa, în jurul învățăturilor lui, a fost înființat un ordin sufi cunoscut astăzi sub numele de „Ordinul Mevlevi” din care fac parte renumiții derviși rotitori.  

Pe urmele lui Rumi

Ordinul a fost interzis la jumătatea anilor 1920 de primul președinte al Turciei, Kemal Atatürk, însă din anii ’50, guvernul le-a dat voie dervișilor să danseze în fața turiștilor câteva zile pe an, iar după 2008, când Ordinul a fost numit de UNESCO Moștenire Intangibilă a Umanității s-au înființat noi ordine și au luat naștere tot mai multe spectacole care atrag anual sute de mii de turiști în Konya.  

Konya Mevlana Mosque

Pe atunci a început și povestea „Festivalului Internațional de Muzică Mistică din Konya” la care am avut ocazia să particip la finalul lunii septembrie, la invitația Autorității pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului din Turcia (TGA). Festivalul este un punct important de întâlnire pentru muzica mistică din întreaga lume și oferă o scenă pe care tradițiile muzicale se prezintă în forma lor nealterate de influențe populare. Festivalul comemorează dragostea pură a lui Rumi pentru umanitate și viața poetului, teologului și misticului ale cărui învățături au inspirat Ordinul Mevlevi. Mai bine de 100.000 de pelerini și călători se adună în fiecare an, în luna septembrie, pe străzile antice pentru a asista la ceremonia Sema, în timpul căreia participanții se rotesc continuu în cercuri, în sens invers acelor de ceasornic, ca formă de meditație fizică ce vizează apropierea de divinitate.

c9ebd5cc ac8f 4628 8c14 5974dcd76b9c

Aici, am avut ocazia să o întâlnesc pe Esin Celebi, o descendentă a poetului Rumi din cea de-a 22-a generație, care ne-a spus câteva cuvinte despre importanța festivalului și a muzicii care aduce în același loc tineri din diferite țări și diferite religii. Și nu este o întâmplare, Konya este și o destinație importantă pentru pelerinii ortodocși pentru care Sille, o localitate aflată la 15 kilometri de centrul orașului Konya, are o semnificație specială și ocupă un loc important în istoria creștină timpurie.  

Eat. Pray. Love

Sille este un oraș unic cu un mod de viață distinct, caracterizat prin silueta naturală, arhitectură civilă, obiceiuri și tradiții, podgorii și grădini, are clădiri magnifice, inclusiv mănăstiri, biserici, moschei, conace, capele din stâncă cu fresce și frumuseți naturale a căror așezare datează din epoca neolitică. Biserica Sfânta Elena este una dintre cele mai faimoase structuri arhitecturale ale orașului. 

În anul 327 d.Hr., se pare că Elena, mama împăratului roman de Răsărit, Constantin, a trecut pe aici, în drum spre Ierusalim. Când a văzut cum se rugau creștinii de aici, a decis să construiască un templu nou pentru ei, biserică ce atrage și astăzi pelerini din toate colțurile lumii.  

Konya este o destinație turistică ce merită vizitată doar pentru gastronomie. Un preparat care a pus orașul din inima Turciei pe harta pasionaților de mâncare este ciorba de bame. Ciorba a fost, vreme de secole, nelipsită de pe mesele localnicilor, în special de la nunți și evenimente speciale. Rețeta de ciorbă de bame se pare că a luat naștere în palatele selgiucide și a fost dezvoltată odată cu tradiția Mevlevi, iar astăzi poate fi degustată în mai toate restaurantele cu preparate tradiționale din Konya. Cel mai bun loc pentru a degusta unul dintre cele mai cunoscute preparate din bucătăria turcească, etli ekmek (foarte asemănător cu pizza) este Konya, chiar locul său de origine. Are carne tocată, ceapă, roșii și ardei, toate puse pe un aluat copt în cuptorul pentru pâine și servit de obicei oaspeților la nunți și ceremonii importante. Un alt preparat delicios pe care nu trebuie să îl ratați dacă vizitați Konya este kebabul la cuptor, un fel de mâncare ce datează din perioada turcilor selgiucizi.  

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 387 (16 octombrie – 16 noiembrie 2024). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Articole pe aceeași temă: