Cum va arăta recesiunea globală provocată de coronavirus?
Reading Time: 2 minutePandemia a slăbit deja economia globală și primul trimestru este afectat. Ar putea fi acesta începutul unei recesiuni globale? La ce fel de criză ar trebui să ne așteptăm?
Scăderea activității economice, închiderea magazinelor și fabricilor, eliminarea aproape completă a serviciilor de turism, ospitalitate și transport vor avea un impact puternic asupra economiei și vor deteriora atât finanțele publice cât și starea financiară corporativă.
„Este posibil să ne confruntăm, în a doua jumătate a acestui an sau anul viitor cu o criză financiară”, spune Dmitri Pankin, președinte Black Sea Trade & Development Bank. „Activitatea economică este mai ușor de oprit decât de reconfigurat și repornit. Va fi nevoie de timp”, adaugă Dimitri Pankin.
În SUA, Deutsche Bank estimează o scădere a PIB-ului în trimestrul 2 de aproximativ 13%, iar secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, se așteaptă la o creștere a ratei șomajului de până la 20%. În UE, situația este chiar mai accentuată, având în vedere anunțurile de închidere ale fabricilor Fiat și Volkswagen, ceea ce afectează mii de furnizori. Aceste închideri se adaugă unei economii a serviciilor deja prăbușită.
Aceasta este probabil cea mai puternică contracție economică din istorie, de la Marea Depresiune. „Recuperarea depinde de cât va dura perioada de blocaj, de ce daune va provoca lanțurilor de aprovizionare și finanțelor publice și de efectul pe termen scurt sau lung a reducerii cererii consumatorilor. Dacă pandemia se va retrage până la finalul lunii iunie, sunt șanse bune pentru o recuperare rapidă, însemnând ca activitatea economică și financiară să revină la normal în următoarele 12 luni”, adaungă Pankin.
Potrivit președintelui Black Sea Trade & Development Bank, Dmitri Pankin, iată care sunt principalele riscuri în contextual pandemiei:
- măsurile actuale de distanțare socială nu vor fi suficient de eficiente pentru a împiedica răspândirea virusului;
- virusul își menține virulența când vremea se încălzește;
- autoritățile medicale vor fi copleșite și capacitatea va fi extinsă până la limita critică;
- un nou vaccin, eficient, s-ar putea să nu fie descoperit, testat și pus la dispoziție la scară globală în următoarele 6 – 9 luni;
- guvernele nu vor mai avea bani pentru a susține amânarea fiscală care menține IMM-urile pe linia de plutire, pentru a subvenționa cele mai afectate industrii și a oferi sprijin vital locuitorilor;
- sectorul financiar se prăbușește sub greutatea creditelor neperformante și a lipsei de lichidități
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz