Uzinele Dacia organizează cursuri practice pentru elevii liceelor tehnologice din județ
Reading Time: 3 minuteElevii din Argeș pot face cursuri practice în cadrul uzinei de construcții mașini Dacia de la Mioveni. Prin aceste cursuri, elevii vor descoperi atât cum se construiesc mașinile de pe platforma de la Mioveni, dar vor putea găsi și meseria potrivită pentru ei, chiar de pe băncile școlii.
Timp de 2 ani (2021 – 2022), 405 elevi de la licee cu profil tehnologic din Argeș au șansa de a dezvolta competențe practice de-a lungul unor stagii de practică industrială la uzinele Dacia din Mioveni. Aceștia sunt beneficiari ai unui program complex de educație duală, derulat de către constructorul auto și cunoscut sub numele „Construiește-ți viitorul!”. Este un proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman.
În anul școlar 2020 – 2021, 320 de elevi de la Liceul Tehnologic Construcții de Mașini Mioveni și Liceul Tehnologic Astra Pitești, pasionați de domeniul tehnic sunt deja implicați în programul de practică, pe platforma industrială Dacia.
Practica este plătită, elevii au și posibilitatea de angajare
Fiecare elev primește câte o bursă lunară în valoare de 400 de lei. Alte 5 burse suplimentare, de 200 de lei, sunt acordate tinerilor care obțin rezultate bune la învățătură.
Ei mai beneficiază de transport la și de la locul de muncă, de câte o masă caldă pe zi la locul de practică, de material didactic necesar, echipament de protecție și de lucru, de examinări de medicină a muncii, precum și de asigurare de răspundere civilă în cazul unor eventuale accidente.
La absolvirea studiilor, elevii obțin un certificat de calificare de nivel 3 și posibilitatea de a fi angajați de către companie.
„Într-o industrie atât de dinamică precum cea auto, meseriile viitorului despre care se vorbește atât de mult sunt deja aici. Așa că e nevoie să accelerăm pregătirea noilor generații. Învățământul dual prefațează cum va arăta societatea viitoare, într-o economie care necesită să fie aliniată unor meserii concrete și extrem de bine ancorate în nevoia de business. Rolul nostru este de a fi responsabili și de a interveni din timp în educația tinerilor care aleg un parcurs asociat învățământului dual profesional. Ne implicăm activ în comunitate și dezvoltăm parteneriate cu licee de profil. În liceu, elevul învață teorie, iar la Dacia vede produsul finit în linia de montaj și are șansa de a urmări procese de fabricație într-o uzină modernă și de calitate, având acces la cele mai noi tehnologii din industrie”, a declarat Simona Popovici, director Resurse Umane pentru toate activitățile Renault Group în România.
Programul de practică a învățământului dual a început din 2018
Dacia susține învățământul dual profesional și se implică în dezvoltarea viitoarelor generații de specialiști încă din 2014, iar în 2018 a fost prima companie din județul Argeș care a încheiat parteneriate pentru susținerea acestui tip de educație. Beneficiile sunt multiple pentru elevi. Prin îndrumarea tutorilor din companie, își îmbunătățesc abilitățile personale, cum ar fi cele de organizare, comunicare și de lucru în echipă.
Este o ocazie pentru elevi să își dea seama ce drum vor să urmeze după absolvire, având deja experiența interacțiunii cu mediul industrial. Învățământul dual este o formă a învățământului profesional și se organizează după finalizarea clasei a VIII-a.
Spre deosebire de învățământul profesional clasic, clasele de învățământ dual se înființează doar la solicitarea companiilor, ceea ce înseamnă că există o nevoie reală a angajatorilor de a integra absolvenții care obțin calificările urmate.
Elevii care doresc să se înscrie la Liceul Tehnologic Construcții de Mașini din Mioveni sau la Liceul Tehnologic Astra din Pitești pot opta pentru următoarele calificări: sculer matrițer, sudor, mecanic echipamente hidraulice și pneumatice, electromecanic utilaje și instalații industriale, electronist aparate și echipamente, operator comandă numerică, strungar, frezor, rectificator, tehnician în automatizări, tehnician operator roboți industriali.
Durata de implementare a proiectului este de 24 luni, cuprinse în intervalul 01.10.2020 până în 30.09.2022. Mai multe informații, aici.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz