UniCredit: Cresterea economica ar putea incetini la 3,1% anul viitor
Reading Time: 2 minuteEconomistii UniCredit Bank apreciaza ca Romania a trecut de varful ciclului economic, iar consecintele referendumului din Marea Britanie vor intensifica incetinirea economica in 2017. Potrivit raportului trimestrial al bancii, 2016 ar putea aduce o accelerare temporara a cresterii economice pana la 4,1%, insa este de asteptat ca aceasta sa incetineasca la 3,1% anul viitor.
Eliminand impactul agriculturii, cresterea economica va incetini de la 3,6% in acest an la 3,1% in 2017, dupa punctul maxim atins in 2015 la 4,2%. Motivele acestei incetiniri sunt dependenta de importuri pentru a acoperi cererea suplimentara a consumatorilor, incetinirea exporturilor din cauza Brexit, un impuls fiscal negativ si evolutia neuniforma a diferitelor sectoare economice.
“Desi deficitul bugetar va fi sub 3% din PIB in 2016, acesta poate depasi acest prag in 2017. Ca atare, investitiile publice si cofinantarea fondurilor UE ar putea avea de suferit in 2017, dupa ce au crescut in acest an. Riscul majorarii taxelor va fi semnificativ anul viitor deoarece exista pericolul ca veniturile colectate sa fie sub actualele asteptari optimiste pe masura ce riscurilor externe genereaza o incetinire a economiei”, se arata in raportul UniCredit.
Potrivit analistilor UniCredit, in acest an, cresterea de doua cifre a vanzarilor cu amanuntul va contrasta cu evoluţia modesta a productiei industriale si constructiilor. Cresterea investitiilor publice in primele sase luni din 2016 este explicata de efectul de baza generat prin comparatia cu cheltuielile reduse de infrastructura in aceeasi perioada din 2015. Intrarile reduse de fonduri UE la inceputul noii perioade de bugetare 2014-2020 vor afecta investitiile publice in a doua parte a anului 2016, iar politica fiscala va avea, probabil, un efect negativ asupra cresterii economice din 2017. In acelasi timp, Romania este una dintre putinele tari din Europa Centrala in care preturile locuintelor nu au crescut in perioada de dupa 2009, ceea ce a avut un efect negativ asupra proiectelor imobiliare noi.
Cresterea rapida a consumului contrasteaza cu dinamica lenta a exporturilor si poate duce la o crestere a deficitului de cont curent in 2016 si 2017, avertizeaza analistii UniCredit. “Deficitul din comerţul cu bunuri va creste intr-un ritm accelerat in 2016, iar aceasta tendinta ar putea fi accentuata de votul pentru Brexit. In acelasi timp, surplusul comercial pentru servicii, care s-a majorat in trecut in acelasi ritm cu deficitul din comerţul cu bunuri, este afectat de venituri mai mici pentru transportatori din cauza restricţiilor comerciale din UE. De asemenea, companiile ar putea decide sa repatrieze o porţiune mai mare din profit in cazul in care se tem de riscul unor taxe mai mari si /sau deprecierea monedei”, se arata in raport.
Analistii UniCredit anticipeaza ca adancirea deficitului de cont curent va fi acoperita cu dificultate de investitiile straine directe si de fondurile europene in 2016. De asemenea, investitiile straine sunt in continuare afectate de infrastructura deficitara si lipsa de predictibilitate a politicilor economice.
“Intrarile de fonduri europene ar putea accelera mai lent decat in Ungaria si Polonia. Aceasta tendinta a fost cauzata partial de cadrul legislativ conceput de guvernele precedente, acesta fiind respins de mai multe ori de catre Comisia Europeana, fiind considerat inadecvat. Intarzierile in demararea unor noi proiecte de investitii vor amana cel mai probabil primele intrari semnificative de fonduri pana in S2 2017 sau chiar mai tarziu”, se mai arata in raport.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz