Finanțe Stiri

UniCredit Bank a cofinantat cu 1 mld euro proiecte cu fonduri europene

18 feb. 2016 2 min

UniCredit Bank a cofinantat cu 1 mld euro proiecte cu fonduri europene

Reading Time: 2 minute

Volumul creditelor aprobate de catre UniCredit Bank beneficiarilor de finantari publice din fonduri nerambursabile europene a depasit nivelul cumulat de un miliard de euro de la debutul acestei activitati, in a doua jumatate a anului 2009, si pana la finalul anului 2015 (termenul limita de implementare a proiectelor aferente perioadei de programare financiara 2007 – 2013).

Volumul creditelor este dat de valoarea facilitatilor destinate implementarii proiectelor care au beneficiat de ajutor public nerambursabil in perioada de programare 2007-2013, precum si de facilitatile aprobate pentru emiterea de scrisori de confort, arata banca, intr-un comunicat de presa. Activitatea de sustinere a beneficiarilor de fonduri nerambursabile implica atat o gama completa de produse de creditare destinate fiecarei componente a proiectului de investitii (scrisoare de confort, scrisoare de garantie bancara, credit punte, credit de investitii, linie de TVA), cat si servicii de consultanta de specialitate ante si post implementare si monitorizarea riguroasa de catre banca a fazei de implementare a proiectului de investitii.

Concret, prin acest pachet complex de produse si servicii, UniCredit Bank a aprobat cofinantarea contributiei private pentru un numar de aproximativ 1.400 de proiecte in cadrul tuturor programelor operationale destinate mediului privat. Cea mai mare pondere a inregistrat-o sectorul industrial (Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice), cu circa 40%, urmat de agricultura (Programul National de Dezvoltare Rurala), cu 35%, si de proiectele din cadrul Programului Operational Regional, cu 10%. Creditele punte, care au ca sursa de rambursare sumele incasate de la autoritati, au reprezentat aproximativ 40% din volumul creditelor aprobate, inregistrand valori individuale cuprinse intre 20 de mii si 20 de milioane de euro.

“Am finantat proiecte sustenabile, capabile sa produca locuri de munca, rate crescute de eficienta, plusvaloare pentru companii si pentru comunitatile in care acestea isi desfasoara activitatea – o strategie aliniata abordarii bancii de a ramane alaturi de clientii sai pe termen lung, in conditiile in care creditele de investitii acordate au maturitati intre trei si sapte ani”, a declarat Valentin Boldeiu, Coordonator al Departamentului pentru Fonduri Europene din cadrul UniCredit Bank.

“Dincolo de semnificatia pragului valoric, ne bucura componenta calitativa a portofoliului de proiecte finantate de UniCredit Bank. Am acoperit intreaga tipologie de beneficiari eligibili privati si publici – de la intreprinderi mari si IMM, pana la autoritati publice locale, ONG, universitati sau institute de cercetare -, dar si de proiecte eligibile, de la investitii in active tangibile si intangibile si pana la programe precum cele de pescuit sau de cooperare transfrontaliera”, a declarat Valentin Boldeiu.

Si in perioada de programare financiara 2014 – 2020, UniCredit Bank va continua sa sprijine activ companiile beneficiare de finantari nerambursabile, acordand o importanta speciala segmentului de instrumente financiare finantate din fonduri europene. Banca analizeaza in prezent noi oportunitati de a participa in calitate de intermediar financiar in cadrul unor scheme de garantare oferite de initiativele Comisiei Europene (Horizon 2020 – Programul cadru pentru cercetare si inovare al Uniunii Europene, COSME – Programul de competitivitate pentru intreprinderi si IMM si SME Initiative – Initiativa pentru IMM), cu sau fara alocare bugetara nationala, ceea ce ii va permite sa ofere clientilor rate de dobanda si conditii de garantii imbunatatite.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: