Unde se muta Silicon Valley?
Reading Time: 5 minuteBastionul inovatiilor in tehnologie din ultimii 20 de ani, Silicon Valley, incepe sa isi piarda din stralucire, iar china este prima tara care-i poate lua locul.
Cu o concurenta puternica din partea tarilor emergente, cum ar fi India si mai ales China, Silicon Valley pierde teren in fata acestora intr-un ritm ingrijorator. De altfel, peste jumatate dintre antreprenorii din Silicon Valley sunt imigranti, iar aceiasi imigranti sunt responsabili pentru 25% dintre cererile de patente emise de SUA la nivel mondial. Astazi, tot mai multi antreprenori care au facut cariera in Statele Unite au decis sa le intoarca spatele americanilor si sa se reorienteze catre tarile de origine sau spre state care le ofera mai multe avantaje, cum ar fi China, India, Coreea de Sud, Anglia, Germania sau Franta.
Unii sunt insa de parere ca aura hubului tehnologic californian nu va disparea prea curand. In favoarea acestora vin cele 10 miliarde de dolari investite anual in Silicon Valley doar pentru construirea si dezvoltarea companiilor antreprenoriale. In pofida unei concurente tot mai accentuate, Silicon Valley este privita in continuare cu respect in industria tehnologica si simpla istorie da intregii regiuni credibilitate din punct de vedere economic. Aceasta zona a fost baza industriei electronice inca de la nasterea ei, in secolul XX. Antreprenorul Ralph Vaerst este cel care a dat regiunii porecla de “Silicon Valley”, facand referire la numarul mare de producatori de cipuri de siliciu din zona. Intre timp, acestia si-au mutat activitatile peste ocean – in cele mai multe cazuri, in China – iar companiile de software le-au luat locul.
IMPERIUL IT DIN LONDRA
China nu este singura tara care ravneste la locul ocupat de Silicon Valley. Zona de est a Londrei este un centru tehnologic foarte dezvoltat. De asemenea, aceasta regiune va fi si gazda Jocurilor Olimpice din 2012, ceea ce starneste in mod automat interesul investitorilor din toate domeniile. Un alt punct de atractie deosebit de important este Westfield, unul dintre cele mai mari centre comerciale din lume, inaugurat anul acesta. David Cameron, premierul Marii Britanii, a anuntat inca de anul trecut faptul ca isi doreste ca estul Londrei sa devina unul dintre cele mai importante huburi tehnologice din lume. “In acest moment, Silicon Valley este liderul mondial in materie de tehnologie si inovatie, insa nu vad niciun motiv pentru care aceasta zona sa ramana atat de predominanta in domeniu”, a spus Cameron intr-o intalnire cu antreprenori si investitori.
Raspunsul marilor jucatori din domeniu nu s-a lasat asteptat prea mult, astfel ca Facebook, Google, Intel si Cisco s-au orientat catre East London Tech City, alaturi de alte companii de mici dimenisuni, insa extrem de flexibile si de inovatoare. De altfel, estul Londrei a devenit unul dintre cele mai bine reprezentate cartiere ale orasului din punct de vedere al infrastructurii, odata cu investitiile masive din acest domeniu in vederea organizarii Jocurilor Olimpice.
ASCENSIUNEA DRAGONULUI CHINEZESC
In incercarea de a deveni cea mai puternica economie din lume in urmatorii ani bazandu-se, printre altele, pe inovatie, China pare cel mai serios contracandidat al Silicon Valley. Fondurile de investitii si companiile din IT au recunoscut deja potentialul acestei tari si au pompat sume importante in domeniul tehnologic din China, intorcand in acelasi timp spatele vaii secetoase din California. Fondurile nu sunt singurul argument pentru inovatorii din IT. Desi China este recunoscuta la nivel global pentru obiceiul de a copia produse, de la gadgeturi pana la haine si accesorii ale unor branduri cunoscute, aceasta tara a inceput in ultimii ani sa creeze un mediu propice dezvoltarii ideilor originale.
Tencent (cunoscut mai bine sub numele QQ), cu originile in China, considerat a doua cea mai importanta comunitate de socializare a lumii, a ajuns la o valoare de piata apropiata de cea a Google sau Amazon. Iar acesta nu este singurul exemplu de succes din China. Alti doi jucatori importanti, portalul de comert online Alibaba si producatorul Huawei Technologies, au demonstrate deja ca succesul lor nu este unul trecator si au trecut din stadiul de promisiuni la acela de jucatoricheie in pietele in care activeaza. De asemenea, unul dintre cele mai rapide computere a fost realizat de inginerii chinezi. Toate aceste atribute plaseaza China intr-o pozitie solida pe piata IT.
In acest moment, singurul lucru care pare sa tina in loc incoronarea Chinei ca regina a tehnologiei este lipsa de experienta in domeniu. Perioada relativ scurta in care China s-a dezvoltat tehnologic a impiedicat aparitia unor genii precum Steve Jobs, Bill Gates sau Mark Zuckerberg. De asemenea, reglementarile guvernamentale privind tehnologia si cele privind drepturile intelectuale nu sunt tocmai incurajatoare. Cu toate acestea, sistemul de invatamant lanseaza anual peste 600.000 de ingineri, iar mai devreme sau mai tarziu acestia ar putea deveni stalpii de sustinere a noului Silicon Valley. In plus, guvernul chinez a aprobat planul de dezvoltare pentru Zhongguancun, care presupune investitii de peste 7 miliarde de dolari in urmatorii ani pentru a sustine inovatii stiintifice si tehnologice.
Guvernul va achizitiona solutii produse in regiunea Zhong guancum pentru a oferi credibilitate proiectelor. Daca Zhongguancun ramane pentru moment o promisiune, o alta regiune din China a confirmat deja potentialul de centru tehnologic si inovator. Este vorba despre Shenzhen, provincie din sud-estul Chinei care gazduia peste 1.200 de companii americane cu investitii de peste 1,2 miliarde de dolari, potrivit unor date furnizate in 2009 de de Biroul de Industrie si Comert al provinciei. Compaq este prezenta aici din 1998 si a investit peste 30 de milioane de dolari. SUA nu este singura tara careia Shenzhen i-a castigat increderea.
Companii din Japonia si Singapore au investit masiv, la randul lor, in tehnologie. Unele companii americane prefera sa isi deschida sucursale proprii in provincia chineza, in timp ce altele opteaza pentru colaborari cu producatori de mari dimensiuni situati in aceasta regiune. Ultima variant amintita este valabila in cazul Dell, Apple si Hewlett- Packard, care au incheiat parteneriate cu Foxconn, o companie taiwaneza cu puncte de lucru in Shenzhen care are in jur de 800.000 de angajati, dintre care peste jumatate lucreaza in Shenzhen. Desi gadgeturile atat de populare ale lui Steve Jobs fac parte dintr-un vis american, acesta este “condimentat” de chinezi.
Celebrele iPhone-uri, iPad-uri si MacBook-uri sunt asamblate de sutele de mii de muncitori din provincial Shenzhen angajati de Foxconn. La finele anului trecut, oficialii IBM prezentau planurile pentru constructia unui centru de supercomputing in Shenzhen, dupa ce alte companii europene si japoneze au cochetat cu ideea de a dezvolta aceasta ramura in anii trecuti. Pentru ca marile companii americane din IT sa ramana lideri de piata, relocarea s-a transformat dintr-o decizie de avarie intr-o oportunitate care nu merita ratata.
Londra are unele avantaje in cursa de detronare a Silicon Valley, insa costurile de productie ridicate din capitala britanica ar putea determina investitorii sa se orienteze catre deschiderea de simple birouri strategice in East London Tech City. In schimb, chinezii par hotarati sa joace cartea castigatoare. Momentul nu putea fi unul mai potrivit. Industria IT este in crestere, companiile poarta batalii tot mai dure pentru cota de piata, fie ca o fac prin intermediul produselor, fie in salile de judecata, iar in acest razboi avantajul pretului mai mic nu poate fi neglijat. Este greu de crezut ca visul american, in versiunea lui initiala, poate prinde contur in China sau ca valorile acestui stat pot da nastere unui nou Steve Jobs in viitorul apropiat, insa costurile reduse, implicarea activa a guvernului si dezvoltarea infrastructurii incep deja sa dea Shenzhen-ului stralucirea de care se bucura secetosul si totodata fascinantul Silicon Valley.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz