Interviuri

Un vis construit împreună

5 iul. 2019 5 min

Un vis construit împreună

Reading Time: 5 minute

Am întâlnit-o pe Chris Simion-Mercurian când a lansat proiectul Grivița 53 – primul teatru construit împreună. Este un om extraordinar, care te molipsește cu energia și optimismul ei. În 2018 a luat o scurtă pauză, cât a durat lupta cu cancerul. L-a învins și acum continuă lupta pentru teatru. Are nevoie de minim 400.000 Euro pentru a demara șantierul, iar pe 9 iulie Ouăle Grivița 53, realizate în cadrul campaniei de strângere de fonduri pentru Grivița 53 – primul teatru construit împreună, intră în licitație la Artmark.

Cum a luat naștere campania Ouăle Grivița 53? Ce a fost în spatele ideii?

Trebuia să legăm 2017, când am vândut casa bunicii, am cumpărat terenul și am început campania de strângere de fonduri pentru construcție, cu 2019 și să continuăm de unde am lăsat-o. În 2018 am avut o problemă medicală și mi-am pus sănătatea pe primul loc. Așa că în momentul în care am simțit că mă pot monta din nou pentru Grivița am început să mă gândesc și cum. Oul este un simbol al nașterii. Grivița 53 este un teatru care se naște de la zero după 70 de ani. Așa am brodat pe tema oului până când s-a materializat. Eu am venit cu ideea și Tiberiu, soțul și partenerul meu, cu experiență lui de marketing, a validat-o. După care echipa m-a ajutat să o implementez. Echipa însemnând șase oameni, incluzându-ne și pe noi doi printre ei. Suntem puțini, dar cu multă pasiune și credință. O să fim ca Dali, o să-i aducem oului un omagiu. Nu știu dacă atât de declarat cum a făcut-o artistul spaniol, să ne facem un brâu de ouă precum el la teatrul construit în Figueres, dar cumva trebuie să le mulțumim ouălor care strâng bani pentru inițiativa noastră.

Chris cu tiberiu si pascal
Chris Simoin–Mercurian împreună cu scriitorul francez Pascal Bruckner și Tiberiu Mercurian

Cum a fost primită campania și cine v-a sprijinit?

Campania OUĂLE GRIVIȚA 53 a arătat că suntem puși pe “a face”, “a acționa” și nu pe “a contempla”. Ouăle au stârnit extrem de multă emoție, simpatie și foarte multă energie pozitivă. Au fost implicate 19 personalități din domenii diferite (artă, muzică, teatru, sport, radio) care au făcut performanță în domeniul lor de activitate și care își doresc să lase în urma lor, pentru generațiile care vin,  această mărturie de iubire și credință Grivița 53: Maia Morgenstern & Cabiria Morgenstern, Oana Pellea, Horațiu Mălăiele, Marius Manole, Ivan Patzaichin, Alex Găvan, Alexandru Tomescu, Cristian Mungiu, Valeria Răcilă van Groningen& Chris Simion-Mercurian, Mihai Dobrovolschi, Dan Perjovschi, Mirela Trăistaru, Iuliana Vîlsan, Vasile Murivale, Gheorghe Fikl, Francisc Chiuariu, Alexandra Nechita, Mihai Popescu și Arantxa Etcheverria. A fost succes total. 14 ouă s-au vândut cu prețul fix propus de noi, 5000 Euro și cinci merg în licitație la Artmark pe 9 iulie la Palatul Cesianu Racoviță. De exemplu Fundația Globalworth a achiziționat patru ouă, Camelia Șucu & Class Living două, Dinu Urse și Asociații două, Veronica Savanciuc & Mullen Lowe , Valeria & Steven von Groningen , Teilor, Immofinanz, CBRE, CA Immo, AFI câte un ou. Și cinci sunt păstrate pentru licitație.

Ouăle Grivița 53 intră în licitație la Artmark. Ce sumă estimați că veți obține?

Pentru licitație au fost selectate cinci din cele 19 ouă create. Ouăle semnate de Gheorghe Fikl, Francisc Chiuariu, Mihai Popescu & Florin Samoilă, Arantxa Etcheverria și Alexandra Nechita (micuța Picasso). Se pornește licitația de la 5.500 Euro/ou și se estimează suma de 25.000 – 30.000 Euro/ou. Avem nevoie de minim 400.000 Euro să demarăm șantierul. Cu banii strânși în urma acestei licitații sperăm să începem treaba. Până în prezent, fără licitație, avem 210.000 Euro. Dacă dăm drumul la lucrare concret, oamenii vor vedea că ne dorim să terminăm acest teatru mai repede și să ne bucurăm de el cât mai mult. În spiritul crezului pe care îl avem: to build or not to be.

Ați avut mai multe campanii originale pentru strângerea de fonduri pentru Grivița 53- primul teatru construit împreună. Ce campanii mai pregătiți?

După Ouă vom începe să vindem cărămizi, ferestre, scaune, garderoba…părți din teatru. Adică vei putea deveni proprietarul unei bucăți din teatru. Există deja posibilitatea aceasta pe site-ul nostru www.grivita53.ro, dar vom demara o campanie complexă în acest spirit. În paralel vom începe să producem și spectacole Grivița 53 în așa fel încât să oferim o experiență palpabilă a demersului nostru artistic. Să nu ne mai lăudăm atâta că va fi unic, să începem să fie. Până când va fi gata Grivița 53, vom juca în spații gazdă. Există deja o prima experiență în acest sens. Textul scris de celebrul scriitor francez Pascal Bruckner special pentru Grivița 53. “CU CE VĂ SERVESC?” cu Maia Morgenstern, Rodica Mandache și Chris Simion – Mercurian. Urmează și altele. 

“Așteptăm parteneri, îngeri urbani care să creadă în această inițiativă și să se alăture. Cultura este sănătatea unei societăți. Fără educație și fără cultură România nu va deveni sănătoasă.”

În ce stadiu sunteți acum cu teatrul?

Avem certificatul de urbanism, am depus actele pentru avizul de construcție, la proiectul de arhitectură urmează să se facă modificări față de planul inițial pentru că s-a depășit puțin înălțimea legală, am făcut studiul istoric, studiul geo, suntem avansați și în discuțiile cu structuriștii, lucrăm la depunerea proiectului pentru fonduri norvegiene pentru că suntem eligibili. Și strângem donații, sponsorizări, așteptăm parteneri, îngeri urbani care să creadă în această inițiativă și să se alăture. Cultura este sănătatea unei societăți. Fără educație și fără cultură România nu va deveni sănătoasă. Când Grivița 53 va fi gata, o să ne amintim de această fază când nu foarte mulți ne luau în serios, o să facem bilanțul și o să vedem cu cine scriem această pagină de istorie. Căci va fi un exemplu extrem de important pentru țara asta, nu numai pentru București.

Pascal Bruckner a scris texte special pentru Grivița 53. Care a fost cel mai emoționant moment pe parcursul proiectului?

Pascal Bruckner a scris două texte pentru Grivița 53. “Cu ce vă servesc?”, în care joacă Maia Morgenstern, Rodica Mandache și Chris Simion-Mercurian, respectiv “Crăciunul Președintelui”, pe care l-am făcut în coproducție cu Teatrul “Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, în care joacă Tavi Costin, Andrei Călin, Dan Pu­ghineanu, Deniss Moise, Alexandru Beteringhe / Marian Râlea. Campania cu ouăle Grivița 53 este până acum cea mai copleșitoare. A mișcat atâta lume, a atras atâtea energii po­zitive, ne-a unit și ne-a convins și mai tare de necesitatea acestui teatru.

Care a fost cea mai mare provocare de până acum?

Să vând casa bunicii mele și să cumpăr terenul pe care să construim. Pentru mulți pare de neimaginat, dar lucrurile mari, esențiale, care rămân peste timp au o doză de nebunie. Pe mine m-au învățat părinții să visez. Așa că asta fac. Visez, cred și mi se‑ntâmplă. Și nu sunt singură. Cu visul meu s-au identificat și alții.

Să facem un exercițiu de imaginație – cum vezi Grivița 53 peste 10 ani?

Grivița 53 va avea un avantaj pe care nu îl are niciun alt teatru din România. Este al nostru, nu e al unuia sau al altuia, ci al tuturor celor care au făcut posibilă devenirea lui. Toți cei care contribuie la facerea lui sunt parte și cu sufletul, creează o comunitate. Un exemplu, un reper, un spațiu efervescent, cu manifestări culturale marcante, cu săli full, cu experiențe culturale despre care să se vorbească întruna, cu oameni importanți, cu coadă la bilete, cu texte originale, cu artiști din alte domenii care să se desfășoare acolo artistic prin expoziții, performance-uri, happening-uri, con­fe­rințe, workshop-uri. Fără să-mi doresc să supăr pe cineva, dar va fi un loc nou, care în acest moment nu există așa cum îl văd și mi-l doresc eu pentru București, și nu numai.

Articolul a fost completat cu interviul publicat în Biz nr. 334 (iulie 2019). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: