Companii

Un Silicon Valley sub Dealul Feleacului

18 sept. 2012 4 min

Un Silicon Valley sub Dealul Feleacului

Reading Time: 4 minute

Companiile clujene din industria IT au procesoarele turate la viteza maxima si se pregatesc de angajari masive, ajutate si de o decizie a ministerului economiei, care vrea transformarea orasului transilvanean in noul Silicon Valley al Romaniei.

Plecarea Nokia de la Cluj s-ar putea sa fie cel mai bun lucru care s-a intamplat in zona in ultima perioada. Suna aberant? Nu si daca planul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) devine realitate. Ministerul a lansat recent un nou pol de crestere la Cluj, concentrat pe cercetare, inovatie si servicii IT, care va ingloba companiile din industria tehnologica dupa modelul din Silicon Valley. De ce la Cluj? Activitatea companiilor IT din regiune a adus Clujul in primele trei orase din tara ca venituri generate de industria IT si pe primul loc ca venituri aduse din export.

Deschiderea orasului din Transilvania catre export si, in special, catre piete din SUA si UE indica faptul ca firmele din Cluj acopera o plaja larga de servicii IT. Mai mult, existenta in actionariatul acestor companii atat a capitalului romanesc, cat si a celui strain se poate traduce prin posibilitatea atingerii unor ritmuri mari de crestere in cazul formarii acestei aglomerari. Cluster-ul beneficiaza de doua componente, una fizica si una virtuala, si urmeaza modele similare dezvoltate la Skolkovo – “Silicon Valley”-ul rusesc – si in Luxemburg.

In timp ce componenta fizica a dezvoltarii urmareste cladirea unei infrastructuri necesare, de la transport, la cladiri si utilitati, pentru stimularea colaborarii dintre firmele din industrie, componenta virtuala are ca scop realizarea unei structuri intranet, care sa usureze schimbul de informatii si colaborarea pe proiecte comune ale membrilor acestui cluster. Strategia de crestere a noului pol, destinat sa aduca o contributie exponentiala industriei IT din regiune, are la baza trei piloni. Primul factor de crestere este reprezentat de companiile mici si mijlocii din domeniul IT, in timp ce al doilea pilon are la baza proximitatea cu una dintre cele mai puternice institutii de invatamant din Romania – Universitatea Tehnica Babes-Bolyai.

Acesti absolventi vor putea constitui o baza solida in termeni de resurse umane necesare dezvoltarii clusterului clujean. “Conducerea acestor unitati va colabora cu conducerea clusterului la ajustarea curriculei in domeniile de interes – stiinte reale si tehnice, indeosebi – pentru ca studentii sa detina setul de cunostinte necesar pentru a face fata rigorilor”, potrivit reprezentantilor MECMA. Al treilea factor de crestere este reprezentat de sprijinul acordat de statul roman, care deja a creionat instrumentele prin care vor fi sustinute initiativele. Guvernul a aprobat astfel, la inceputul lunii trecute, o schema de ajutor in valoare de 100 de milioane de euro pentru firmele din IT, care creeaza mai mult de 200 de locuri de munca.

Companiile IT din regiune nu au stat prea mult pe ganduri si au trecut la ofensiva. “In perioada urmatoare ne asteptam la o crestere a numarului de solicitari din partea companiilor cu sedii in Cluj si Timisoara”, spune Mihaela Badan, IT&C Recruitment Consultant la BrainSpotting, companie care asigura servicii de recrutare la nivel national pe toate tehnologiile si nivelurile de experienta. “Clujul este al doilea oras ca numar de posturi IT recrutate de catre noi, dupa Bucuresti”, arata Mihaela Badan, care adauga ca, fata de primele 7 luni ale anului 2011, in 2012 s-a inregistrat o crestere cu 50% pentru pozitiile din Cluj, crestere similara cu cea inregistrata in Bucuresti.

 

THIS IS IT!

Beneficiile asupra regiunii sunt clare. Noul “Silicon Valley” va avea puterea sa atraga investitii masive in domeniul IT&C, va ajuta la specializarea resurselor umane din domeniu si, mai ales, va contribui la stoparea exodului de ingineri in Europa de Vest. Pe langa avantajele aduse in regiune si companiile care vor contribui la crearea infrastructurii si a suportului logistic necesar spatiilor in care se vor desfasura activitatile vor avea de castigat.

Beneficiarii majori raman insa tot organizatiile cu domeniul de activitate in IT. “Principalele avantaje ar fi colaborarea directa prin proiecte comune cu institutiile superioare de invatamant din Cluj in zona de cercetare si dezvoltare de produse inovative, accesul la resurse umane calificate prin implicarea studentilor inca din perioada studiilor in dezvoltarea de noi produse, posibilitatea accesarii de finantari necesare dezvoltarii acestor proiecte sau produse, cresterea capitalului de imagine in tara si mai ales in strainatate care ne va permite atragerea de noi clienti in zona de outsourcing”, spune Voicu Oprean, director general la AROBS Transilvania Software.

Elanul industriei IT in Cluj se resimte din plin si in activitatea departementelor de resurse umane ale companiilor, care, de la inceputul anului, au pornit motoarele recrutarilor la turatie maxima. De la inceputul anului, AROBS Transilvania Software a angajat aproape 80 de persoane, cu 30% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut, crescand astfel numarul salariatilor la 300. Pana la finele anului, compania clujeana planuieste sa ajunga la 400 de angajati. “AROBS a realizat in primul semestru o cifra de afaceri de 4,4 milioane de euro, in crestere cu circa 16% fata de aceeasi perioada a anului trecut”, spune Voicu Oprean.

Compania, familiarizata cu IT-ul din Silicon Valley din anul 2011, cand si-a deschis un birou in San Diego, estimeaza ca va incheia anul 2012 cu o cifra de afaceri de 9 milioane de euro, in crestere cu 15% fata de anul trecut. “Vedem in acest cluster un mecanism de livrare a experientei noastre, pe care acum in cea mai mare parte o exportam, spre beneficiari din piata romaneasca”, spun pentru Biz si reprezentantii companiei iQuest Group din Cluj. “Totodata va reprezenta un accelerator pentru cresterea vizibilitatii companiilor IT din Romania in randul statelor membre ale UE si, nu in ultimul rand, acest program creeaza o platforma de colaborare intre companiile IT clujene ce va permite livrarea mai buna si mai abundenta de proiecte”, adauga acestia.

Compania, care a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 16 milioane de euro si estimeaza ca va incheia 2012 cu o crestere de 20%, si-a propus ca pana la finele anului acestuia sa-si creasca numarul angajatilor cu inca 100 de persoane, iar la jumatatea lunii august deja departamentul de resurse umane reusise sa intregeasca echipa cu inca 75 de membri. Cu toate acestea, si Clujul are propriile limitari, aparute in urma cu cativa ani. Una dintre acestea este ca piata e destul de mica si inchisa si exista putine companii mari in jurul carora graviteaza majoritatea angajatilor talentati. Ceea ce inseamna ca o companie nou intrata pe piata ar putea intampina o serie de dificultati in atragerea angajatilor. “Clujul nu atrage in acest moment destul de multi oameni pregatiti din alte zone ale Romaniei, asa cum o face Bucurestiul – principalul sau atu fiind diversitatea joburilor oferite”, spune Mihaela Badan, IT&C Recruitment Consultant la BrainSpotting. “Din pacate, trendul acesta este prezent si in cazul studentilor facultatilor tehnice din Cluj, care sunt rareori bucuresteni sau ieseni”, continua Mihaela Badan.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: