Un nou bubble imobiliar?
Reading Time: 2 minuteAsistăm la un nou un nou bubble imobiliar? Jucătorii din piața imobiliară spun că sunt mai pregătiți decât la criza din 2007.
Andrei Pogonaru, proprietarul mall-ului Veranda, spune că toți indicatorii arată o bulă imobiliară, dar precizează că, de această dată, jucătorii din domeniu au fost mai precauți. “Am fost mai precauți când am atras finanțare”, a declarat Andrei Pogonaru, partener Central European Financial Services, la conferința Real Estate & Construction Forum.
Melinda Reikli, Country Manager România S+B Gruppe, crede că piața locală este într-o situație în care riscul este crescut. “Crizele sunt inevitabile, economia este ciclică (…) Riscul crescut vine mai degrabă din ce se întâmplă extern”, a arătat Melinda Reikli, adăugând că faptul ca Argentina a vândut bonduri la prețuri foarte atractive este un semn al creșterii apetitului pentru risc.
“Când există atâta lichiditate și se fac tranzacții riscante este posibil să fim într-o situație de risc”, a declarat reprezentanta S+B Gruppe.
Infrastructura nu ține pasul cu investițiile dezvoltatorilor
Dimitris Pergamalis, Head of Construction and Development Globalworth Real Estate Investment, spune că piața locală este acum mult mai matură și mai pregătită, comparativ cu situația din 2007. “Nu sunt investiții speculative, nu mai sunt bani virtuali din proiecte virtuale. Acum avem dezvoltatori solizi, bani adevărați”, a spus Dimitris Pergamalis, precizând însă că este nevoie ca și investițiile statuui să meargă în paralel cu investițiile private.
“Aici este principala provocare a României”, a subbliniat Dimitris Pergamalis.
Sectorul construcțiilor a pierdut, în ansamblu, aproximativ 2% în anul 2016, iar anul acesta, deși produsul intern brut a crescut cu 5,8%, sectorul construcțiilor a înregistrat o pierdere de 5,7% în primele șapte luni ale anului. Scăderea vine din subfinanțarea gravă a subsectorului de infrastructură. Ponderea infrastructurii din sectorul construcțiilor a fost mai mare de 61% în 2015, față de 57% în 2016 și 2017, potrivit unui studiu realizat de Euler Hermes Romania. Lucrările de infrastructură inginerească au pierdut 25,7%, iar lucrările nerezidențiale au scăzut cu 11,4%, fiind însă compensate parțial de creșterea rezidențială de 81,2% în primele 7 luni, arată studiul.
Florin Furdui, country manager Portland Trust, consideră că nu avem nici pe departe parametrii de criză din 2008 în piața de spații de birouri. “La nivel fundamental sunt în prezent în piața de spații de birouri unde anumiți parametrii fundamentali de equity, de finanțare, dezvoltatori și cerere, puși într-o ecuație în care lucrurile funcționează pe un grad de risc considerabil mai redus”, a spus Florin Furdui.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz