Stiri Tech

Un Nobel de Fizica la Bucuresti

11 nov. 2015 3 min

Un Nobel de Fizica la Bucuresti

Reading Time: 3 minute

Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 2001, prof. Eric A. Cornell este prezent pentru doua zile in Romania, pentru un program destinat studentilor si profesorilor de la Universitatea Politehnica Bucuresti. Omul de stiinta american a primit premiul Nobel pentru condensatul Bose-Einstein, o noua stare a materiei care le permite cercetatorilor sa studieze proprietatile atomilor in stari stationare. „Descoperirea mea e un instrument, un fel de microscop. O modalitate de a extinde mecanica cuantica”, a declarat ieri dr. Eric Cornell, la o intalnire cu presa. Aceasta descoperire a revolutionat stiinta experimentala si teoretica, deschizand drumul catre noi tipuri de telecomunicatii bazate pe lumina, stocarea optica a datelor si calculul cuantic, dar si catre procesarea cuantica a informatiei si dezvoltarea masuratorilor de precizie pentru unele dintre cele mai sensibile dispozitive din lume, cum este ceasul atomic.

Intrebat ce il motiveaza in activitatea stiintifica, prof. Cornell a precizat ca ii plac ghicitorile, puzzle-urile: „E ca si cum m-as juca, dar e un joc real. E ca un joc video, dar de o mie de ori mai frumos. Nimeni nu iti spune cand treci la nivelul urmator, trebuie sa iti dai seama de asta singur.”

Sfaturi pentru studenti si mediul academic

Eric A. Cornell este fizician in cadrul Institutului National de Standarde si Tehnologie din SUA, profesor adjunct al Departamentului de Fizica al Universitatii din Colorado. Prin live streaming, prof. Cornell a tinut ieri si o conferinta care a putut fi urmarita in centrele universitare din Timisoara, Cluj, Iasi si Bucuresti. „Alegeti calea catre o cariera care va intereseaza cu adevarat, nu pe aceea care credeti ca va va aduce un premiu. Succesul vine adesea atunci cand ne asteptam mai putin, iar cei care isi urmeaza pasiunea au sanse mai mari sa-si implineasca visul”, le-a spus fizicianul studentilor romani.

In ceea ce priveste o organizare optima a mediul academic romanesc, dr. Cornell a fost de parere ca Romania, fiind o tara mica, „este imposibil sa ai o masa critica in orice domeniu, trebuie sa va concentrati in anumite zone de cercetare pentru a obtine rezultate.”

Un subiect precum etica stiintei nu putea lipsi din discutia cu un laureat Nobel. „Cred ca lumea este irevocabil schimbata din cauza tehnologiei si probabil acea tehnologie care a facut cel mai mult rau este focul. Recent, in Bucuresti, focul a provocat multa tragedie si tristete. (…) Nu ne gandim la foc ca fiind tehnologie, dar este. Din toata tehnologia, aceasta este cea care a adus cele mai multe beneficii, dar si cele mai periculoase, sa ne amintim ca si incalzirea global este o consecinta a focului. Dezvoltarile tehnologice actuale, unele ingrijoratoare, sa nu uitam ca isi trag originea din tehnologiile mai vechi. Mentionez asta pentru ca implicatiile etice ale tehnologiei pentru societate nu reprezinta o intrebare noua, a fost cu noi de la inceputul utilizarii focului si nu va disparea. Trebuie sa progresam, nu mai putem da inapoi. Trebuie sa fim mai atenti, intr-un sens care sa tina cont de faptul ca oamenii si tehnologia nu sunt entitati separate, au interactionat de la inceputul umanitatii” a declarat fizicianul.

Eric CornellProfesorul Eric A. Cornell a sosit in Romania prin intermediul programului Honeywell Initiative for Science and Engineering. Prin acest program, Honeywell Hometown Solutions isi propune sa incurajeze si sa indrume tanara generatie de oameni de stiinta si de ingineri, oferindu-le posibilitatea de a interactiona cu personalitati recunoscute international. Profesorul Cornell se numara printre cei 27 de Laureati ai Premiului Nobel pe care Honeywell i-a putut aduce in universitati din toata lumea, incepand cu anul 2006. In Romania, Honeywell lanseaza acest program odata cu vizita fizicianului american

Dr. Cornell s-a nascut in Palo Alto, California, si a crescut in Cambridge, Massachusetts. In anul 1985 a fost licentiat in fizica la Universitatea Stanford, castigand Premiul Firestone pentru Excelenta in Cercetare Preuniversitara, pentru experimentul din cadrul tezei sale asupra heliului absorbit la suprafata la temperaturi criogenice. In perioada facultatii, Cornell a intrerupt studiile timp de un an si a calatorit in Asia, unde a predat engleza in Taichung, Taiwan, si a calatorit si studiat in China.

Dr. Cornell si-a continuat pregatirea post-universitara in cadrul Massachusetts Institute for Technology, unde si-a finalizat lucrarea de doctorat impreuna cu profesorul David Pritchard din cadrul Departamentului de Fizica. Pentru lucrarea sa de doctorat Cornell a inchis ioni moleculari unici intr-o capcana Penning, pentru a face comparatii de mare precizie intre masele lor. Cercetarea sa a culminat cu o comparatie de nivelul partilor per miliard a masei unui ion unic de monoxid de carbon si cea a unui ion unic de azot molecular. De asemenea, a publicat o analiza cantitativa teoretica a aspectelor ridicate de comparatiile de masa de ordinul partilor per trilion.

Eric A. Cornell a obtinut Premiul Nobel pentru Fizica in anul 2001, alaturi de Carl Wieman si Wolfgang Ketterle.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: