Un alfabet format din doua cifre
Reading Time: 4 minuteEste nevoie doar de 0 si 1 pentru ca tehnologia care ne inconjoara sa prinda viata si, mai ales, sa ajute afacerile sa creasca. Dar ce te faci cand angajatii nu inteleg alfabetul digital?
Foto: Dreamstime
Statisticile europene arata ca cel putin 58% dintre romani au intrat macar o data pe internet, o cifra ce poate parea destul de buna, dar numai pana cand aflam ca media UE este de 80%. La nivelul Uniunii Europene, jumatate din populatie a cumparat online si a interactionat cu administratia publica prin e-guvernare, in timp ce la nivelul Romaniei doar 8,3%, respectiv 5% din populatie a folosit aceste servicii, dupa cum arata Raportul Agendei Digitale (Digital Agenda Scoreboard), care a evaluat progresele inregistrate cu privire la obiectivele stabilite in Agenda Digitala pentru Europa (DAE). Totusi, situatia nu poate fi la fel de rea la nivelul fortei de munca. Si totusi este. Daca in Europa 39% dintre angajati si potentialii angajati detin competente digitale insuficiente si doar 14% nu poseda deloc abilitati digitale, in Romania 83% din forta de munca nu detine competente digitale suficiente, iar 41% sunt analfabeti digital.
Aceste cifre demonstreaza ca diviziunea digitala persista nu doar la nivelul UE, ci si in economia romaneasca, desi ne aflam intr-un moment in care locurile de munca legate de IT&C sunt create cu mult mai repede decat in alte sectoare, dupa cum arata ECDL Romania, operatorul national al licentei ECDL (Permisul european de conducere a computerului) in tara noastra. Potrivit Comisiei Europene, cererea si angajarea fortei de munca ce detine competente digitale a crescut cu peste 2 milioane de locuri de munca din anul 2000, iar aceste locuri de munca sunt in crestere de sapte ori mai rapid decat ocuparea fortei de munca in general. Cu alte cuvinte, cel mai dinamic segment de pe piata muncii nu poate fi accesat de un numar important de romani. “Competentele digitale imbunatatite si dezvoltarea aptitudinilor IT vor juca un rol critic in revigorarea economiei Romaniei, prin educarea unei forte de munca inovatoare si minimizarea diviziunii digitale”, afirma oficialii ECDL Romania.
Competitivitate digitala
Daca multinationalele si corporatiile tin destul de bine pasul cu noile tehnologii, inclusiv in domeniul digital, situatia nu este la fel de roz in cadrul IMM-urilor. Mai exact, companiile mici si mijlocii autohtone investesc in prezent pana la 5% din cifra lor de afaceri in solutii IT pentru afaceri, cum sunt cele de tip ERP si CRM, conform estimarilor SoftOne Romania, furnizor de solutii de business de tip ERP, CRM si Business Intelligence. Totusi, aceasta suma va creste cu peste 35% in urmatorii cinci ani, pe masura ce IMM-urile devin constiente ca solutiile software le pot asigura avantajul competitiv necesar in conditii dificile de piata. Mai mult, conform unui studiu Ipsos MORI contractat de Microsoft, chiar si angajatii IMM-urilor din Romania considera ca mobilitatea si tehnologiile IT moderne sunt principalii factori pentru cresterea productivitatii in business. “Stim ca ideea de modernizare IT pare o provocare reala pentru multe companii romanesti. Bugetele sunt de multe ori mici si foarte multe firme duc lipsa unui personal IT specializat care sa contribuie la adoptarea unor decizii IT strategice”, arata Gabriela Matei, director comercial la Microsoft Romania.
Studiul comandat de Microsoft arata ca o treime dintre angajatii romani (32%) considera sistemele IT depasite, procent apropiat totusi de cel al angajatilor care considera ca beneficiaza de ultimele inovatii la birou (34%). Din prima categorie, 61% pun sistemele invechite pe seama PC-urilor vechi de 5-10 ani si 55% reclama utilizarea unor sisteme de operare mai vechi de 5 ani. In acelasi timp, IT-ul depasit se leaga de lipsa echiparii cu tablete si smartphone-uri (45%), de lipsa aplicatiilor mobile (38%) si a abilitatilor tehnice care sa permita accesul de la distanta (34%).
Democratizarea tehnologiei
Digitalizarea in companii este deja un fapt. Managerii care inteleg avantajele noilor tehnologii pot profita de acestea, dar numai daca si angajatii deprind ABC-ul digital. Doi factori principali ar putea ajuta acest efort. Primul ar fi cresterea accelerata a numarului de utilizatori de smartphone. Multi oameni, inclusiv angajati fara aptitudini digitale, descopera beneficiile internetului si ale digitalizarii cu ajutorul telefoanelor inteligente, unii chiar fara sa fi folosit vreodata un computer.
Aceasta democratizare a accesului la tehnologie este dublata de o schimbare la nivelul industriei IT. Multa vreme, companiile mici si mijlocii nu isi permiteau sa investeasca bani, timp si resurse in solutii IT, dar dezvoltatorii si furnizorii de IT au facut un pas inainte si au inceput sa renunte la modelul de business bazat pe licente, indreptandu-se catre un model care are la baza abonamentul lunar, mai la indemana companiilor mai mici, si catre platforme mai accesibile, cum sunt cele de tip cloud. “IMM-urile romanesti sunt in plin proces de educare in ceea ce priveste, de exemplu, modul in care o solutie ERP poate ajuta o companie sa creasca si sa aiba succes. Suntem bucurosi sa vedem o imbunatatire din acest punct de vedere de cand ne-am lansat operatiunile aici. Companiile mici si mijlocii au inceput sa investeasca in solutii care le pot asigura eficienta si dinamism, precum si costuri reduse”, spune Liviu Buligan, executive manager la SoftOne Romania.
Odata cu managerii si detinatorii de companii, si angajatii incep sa-si dea seama de impactul si importanta noilor tehnologii in business. Studiul Ipsos MORI arata ca 85% dintre angajatii din firmele romanesti considera ca tehnologiile mobile ii ajuta sa aiba un randament mai mare la serviciu si 64% dintre angajati considera ca solutiile bazate pe cloud sunt cruciale pentru companiile mici cu ambitii de crestere. Mai mult, 85% dintre angajati considera ca tehnologiile digitale moderne sunt critice pentru succesul businessului si 66% cred ca firmele din care fac parte ar fi mai competitive in piata daca ar folosi tehnologii moderne. Printre beneficiile pentru angajati se numara productivitatea crescuta si capacitatea de a creste flexibilitatea la locul de munca, prin posibilitatea de a lucra in miscare si de la distanta. “In timp ce utilizarea tehnologiilor moderne in business inca plaseaza Romania pe un loc neonorant in clasamentele de competitivitate, studiul indica un potential foarte ridicat de schimbare din partea angajatilor firmelor romanesti, de recunoastere a valorii tehnologiilor pentru business si de implicare in designul politicilor IT”, conchide Gabriela Matei, director comercial la Microsoft Romania.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz