Lifestyle

Ultima fotografie a lui Nicolae Grigorescu, scoasă la licitație. Care este prețul de pornire.

Reading Time: 2 minute

În urmă cu 114 ani, pictorului național Nicolae Grigorescu i se făcea o ultimă fotografie. Acum, la un secol de când a fost realizată, rara fotografie a marelui maestru al artei românești este scoasă la licitație la începutul săptămânii viitoare, marți, 24 noiembrie, în cadrul Licitației unui Vechi Colecționar de Artă și Observator Cultural.

Simbol pentru întregi generații de artiști români, Nicolae Grigorescu a fost surprins în fotografia de colecție, la vârsta de 68 de ani, din profil, așezat într-un fotoliu vintage, din lemn sculptat.

Probabil, fotografia care are în licitație un preț de pornire de 500 de euro a fost realizată la Câmpina, în casa pictorului, acolo unde s-a retras în ultimii săi ani de viață și unde se dedică preponderent subiectelor rustice, într-o nesfârșită variație a motivului – pictează portrete de țărănci, care cu boi pe drumuri prăfuite de țară și numeroase peisaje cu specific românesc.

Totodată, semnătura marelui artist Nicolae Grigorescu se regăsește în cadrul licitației și în piesa de grafică care ilustrează portretul scriitorului Barbu Ștefănescu-Delavrancea, care scria în cronicile vremii: ,,La Grigorescu, bogăția aparentă te răpește fără a te convinge’’.

Lucrarea realizată în creion a fost oferită de fiul pictorului și soția acestuia Ana (fiica lui Alexandru Vlahuță), Picăi Delavrancea, iar în licitație are un preț de pornire de 1.500 de euro.

Licitația de marți, 24 noiembrie, de mărimea unui muzeu, cuprinde piese de colecție adunate pe parcursul ultimelor decenii de către un vechi colecționar de artă și observator cultural de la piese de grafică semnate de Pallady, Petrașcu, Baba, Câlția sau  Piliuță, până la reviste de avangardă literară sau manuscrise cu semnătura olografă a unor personalități marcante – Caragiale, Delavrancea, Arghezi.

Piesele din cadrul Licitației unui Vechi Colecționar de Artă și Observator Cultural, atât de greu accesibile publicului larg, pot fi admirate în regim gratuit la Palatul Cesianu-Racoviță, de luni până duminică și reprezintă o fereastră spre istorie deschisă pentru pasionați, colecționari, dar și pentru cei care vor să-și petreacă timpul liber în weekend, vizitând expoziția de pe strada C.A. Rosetti, nr. 5.

Licitația programată marți, 24 noiembrie, va avea loc online, pe platforma Artmark Live, iar pentru a intra în posesia pieselor de colecție există posibilitatea licitării în regim live, cu un cont activ realizat pe site-ul artmark.ro, prin telefon sau prin plasarea unei oferte prealabile scrise, online sau la Palatul Cesianu-Racoviță.

Team

Recent Posts

MINA prezintă „Revolta poveștilor” – primul spectacol de teatru imersiv pentru copii din România, în parteneriat cu Teatrul „Stela Popescu”

MINA, Museum of Immersive New Art, unul dintre cele mai inovatoare spații culturale din România, anunță lansarea spectacolului „Revolta poveștilor”,…

2 ore ago

Ora de sănătate în școli: educație, prevenirea bolilor

„Ora de sănătate” oferă o experiență educațională derulată secvențial, pe parcursul mai multor ore de curs, și urmărește principiul applied…

3 ore ago

Reacția piețelor după alegerea lui Donald Trump ca președinte în SUA

Piața cripto este în creștere: Bitcoin a atins un nou record, cu altcoins și memecoins în creștere. Victoria lui Trump…

3 ore ago

România, promovată ca destinație de turism pe autobuzele din Londra

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) intensifică promovarea României ca destinaţie turistică în Regatul Unit prin participarea la târgul internaţional…

3 ore ago

Boon, un start-up românesc, aduce economia circulară în companii

Boon, un start-up inovator fondat în România, anunță lansarea oficială a platformei sale, care îmbină comerțul între colegi cu susținerea…

5 ore ago

Zilele Biz 2024: Cum se consolidează dinastiile de business și care este rolul meritocrației în reușita antreprenorială

Afaceri rămase în familie, afaceri între frați, între părinți și copii, toate cu un numitor comun: meritocrația. Să construiești un…

5 ore ago