Turismul românesc în 2022: Care au fost tendințele care au influențat vacanțele în acest an
Reading Time: 4 minuteExtrem de plin, dificil pe alocuri, schimbător: 2022 a fost anul în care s-a produs revenirea treptată la normalitate, după cei doi ani de pandemie în care deplasările au fost marcate de restricții și interdicții. Însă anunțarea măsurilor de relaxare, o veste mult așteptată de românii dornici de vacanțe fără condiții speciale, a căzut pe un plan secund odată cu invazia rusă în Ucraina, un eveniment care a făcut ca românii să se solidarizeze și să se mobilizeze pentru a le da o mână de ajutor refugiaților ucraineni.
Tot în 2022, turismul, la fel ca multe alte domenii, a fost afectat de un val de scumpiri, inflația fiind chiar și în prezent un fenomen care stârnește îngrijorare în rândul românilor. Tocmai din acest motiv, turiștii s-au orientat către promoții la sejururile din țară și au profitat de emiterea voucherelor de vacanță pentru a se bucura de prețuri mai bune.
Iar asta nu e tot. Turismul românesc a trecut prin numeroase evenimente în 2022, pe care platforma hotelieră online Travelminit.ro le-a adunat într-o scurtă analiză a principalelor trenduri.
Februarie 2022: Izbucnirea războiului în Ucraina a afectat negativ turismul românesc
Invazia rusă în Ucraina din 24 februarie 2022 a generat îngrijorare în lumea întreagă, dar a și declanșat un val de solidaritate pentru sprijinirea refugiaților fugiți din calea războiului. Travelminit.ro a reacționat rapid și s-a alăturat brandurilor care au susținut refugiații în această perioadă prin crearea unei platforme prin care au fost puse la dispoziție 1000 de locuri de cazare gratuite pentru ucraineni. Inițiativa a fost posibilă grație hotelierilor și proprietarilor de case de vacanță care au adăpostit refugiați în unitățile lor de cazare, oferindu-le, fie și temporar, un mediu sigur și protecție.
Mai 2022: Emiterea voucherelor de vacanță a impulsionat rezervările interne
Luna mai a adus o veste extrem de bună pentru românii bugetari: cardurile de vacanță pentru 2022 au început să fie încărcate exact în pragul sezonului estival, o măsură așteptată atât de turiști, cât și de hotelieri. Începând din acest an, voucherele de vacanță sunt disponibile numai pe suport magnetic, pe cardurile încărcate cu suma de 1.450 de lei. Travelminit este platforma hotelieră online cu cea mai mare ofertă de cazare cu vouchere de vacanță, iar procesul de rezervare decurge simplu și rapid, plata se face online, astfel că rezervarea este confirmată din doar câteva clickuri.
O altă veste bună a fost extinderea perioadei de valabilitate a voucherelor de vacanță rămase neutilizate din 2019 și 2020, care au putut fi folosite la rezervarea cazărilor în țară până la finalul lunii iunie.
Vară 2022: muntele a câștigat detașat în preferințele românilor din această vară
Sezonul estival a adus surprize în ceea ce privește trendul rezervărilor de vară. Inflația a generat creșteri de 17% la prețurile de cazărilor, iar litoralul, odinioară cea mai căutată destinație a verii, a pierdut teren în fața muntelui. Este primul an când, pe timp de vară, cea mai mare creștere din punctul de vedere al numărului de rezervări pe platforma travelminit.ro se înregistrează la munte și nu la mare. Destinațiile montane pe platforma Travelminit au înregistrat o creștere anuală a rezervărilor de 45%, pe când numărul rezervărilor de pe litoral a crescut cu doar 41% anul acesta comparativ cu anul trecut. De asemenea, rezervările pentru marile orașe au crescut cu 31%, iar cele pentru destinațiile balneo-climaterice au crescut cu 19%, semnalându-se astfel creșteri semnificative pentru toate zonele în comparație cu vara anului trecut.
Revin minivacantele în România
Lunile de toamnă au adus o vacanță de o săptămână pentru elevi, ceea ce i-a făcut pe turiști să se orienteze către destinații și cazări care oferă condiții și activități potrivite pentru întreaga familie. Potrivit unui raport publicat de Travelminit.ro, în topul celor mai căutate și rezervate destinații de toamnă au fost: Brașov, Predeal, Sibiu, București, Oradea, Poiana Brașov, Sovata, Băile Felix, Cluj-Napoca, Sinaia.
Trendul minivacanțelor a continua cu zilele libere oferite de Sf. Andrei (30 noiembrie) și Ziua Națională (1 Decembrie). Guvernul a anunțat că și ziua de vineri, 2 decembrie, va fi liberă pentru bugetari, astfel încât să se poată face punte cu weekendul, ceea ce înseamnă că românii s-au putut bucura de o minivacanță de cinci zile. În topul celor mai populare orașe pentru minivacanța de Ziua Națională au fost Brașov, Sibiu, Predeal, București, Cluj-Napoca.
2022 la Travelminit
2022 a venit și cu o tranzacție importantă pentru brand: Wirtualna Polska Holding, una dintre principalele companii de e-commerce și media din Polonia, cotată la bursă și cu sediul în Varșovia, a achiziționat Szallas Group, care, în România, operează platforma Travelminit.ro. Tranzacția a fost evaluată la 72 milioane de euro, plus numerarul net al companiei, care este estimat la 10 milioane de euro la data încheierii tranzacției, valoarea totală a achiziției ajungând la 82 milioane de euro.
„Am avut un an plin de provocări, în care am fost nevoiți să ne adaptăm din mers, să accelerăm ritmul, să fim mereu pe fază. Ne bucurăm că volumul vânzărilor anul acesta a ajuns la 20 de milioane de euro, o creștere semnificativă 42% comparativ cu anul trecut și 73% comparativ cu 2019. Totodată, am avut și 2 milestone-uri principale anul acesta, în primul rând am lansat Travelminit VIP, un program de fidelitate care oferă instant de la 10 până la 20% reducere la aproximativ 800 de unitate în România. În același timp, înrolarea în acest program se face în mod gratuit, iar turiștii pot beneficia de servicii gratuite de la unități și acces mai repede la oferte și campanii speciale. Nu în ultimul rând, suntem onorați că facem parte de Wirtualna Polska Holding, cu care accelerăm creșterea noastră în perioada următoare și care ne ajută să oferim servicii și mai satisfăcătoare pentru clienți și parteneri”, spune Rigó Ferenc, CEO Travelminit.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz