Turismul balnear din România în pragul colapsului: 60% din companiile de profil vor intra în faliment
Reading Time: 2 minuteNumărul turiștilor care au venit în 2020 în stațiunile balneare Tușnad, Vatra Dornei, Băile Govora, Sovata, Băile Herculane, Călimănești și Techirighiol a fost mai mic cu 60% decât anul trecut, conform unei analize a Organizației Patronatelor Turismului Balnear din România.
„În aceste condiții, stațiunile balneare, cei peste 25.000 de angajați din balneologie și SPA, dar și peste 60% din companiile cu profil balneo și spa vor intra în faliment până la finalul anului 2020”, se arată într-un comunicat al OPTBR, desprespa.ro și Alianța pentru Turism.
În piața spa, anul trecut au fost peste 1,21 milioane de clienți, dintre care peste 1 milion au optat pentru relaxare la saune și piscine și 217.000 pentru tratamente spa de relaxare și prevenție, conform datelor centralizate de despreSpa.ro.
Radiografia pieței balneo & spa din România
În 2019, peste 2,27 milioane de turiști au cheltuit mai mult de 367,5 milioane de euro în stațiunile balneare din România, după ce în 2018 piața balneo & spa din România a generat o cifră de afaceri de aproximativ 314 milioane de euro. Astfel, România pierde aproximativ venituri de aproximativ 1 milion de euro pe zi generate de zona balneo și spa.
Anul acesta, din luna martie, odată cu instaurarea stării de urgență cauzată de pandemia de COVID-19, turismul balnear și de spa s-a oprit, iar astăzi, după 6 luni, România continuă să fie singură țară din Europa ale cărei restricții aferente industriei balneare și spa nu au fost ridicate în totalitate.
Industria de profil autohtonă se pregătește să închidă porțile stațiunilor și să trimită acasă mai mult de 50% specialiștii din domeniu, dacă măsurile de redeschidere nu vor fi adoptate foarte curând.
”Este un moment foarte greu pentru antreprenorii și investitorii din întreaga țară. Trebuie înțeles urgent că până la sfârșitul anului riscăm să nu mai avem această industrie în România. Investițiile sunt blocate iar previziunile sunt absolut dramatice”, a declarat Nicu Rădulescu, președintele OPTBR, în cadrul unei conferințe de presă.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz