Finanțe Stiri

Tudose, invitat la BNR

29 nov. 2017 2 min

Tudose, invitat la BNR

Reading Time: 2 minute

Banca Națională a României (BNR) îl invită pe  premierul Mihai Tudose la o întâlnire pentru discutarea evoluțiilor economice și financiare actuale. Invitația BNR vine după ce Tudose a declarat, la Antena 3, că este nevoie de o “discuție serioasă” cu reprezentanții BNR pe subiectul privind creșterea euro, susținând că Banca Națională putea interveni în această chestiune, dar nu a făcut-o.

“Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României, întrunit în ședința din 27 noiembrie a.c., a luat act de declarațiile publice ale domnului Mihai Tudose, Prim-ministru al Guvernului României, în legătură cu activitatea Băncii Naționale. În continuarea bunei colaborări instituționale existente, Consiliul de Administrație al BNR își exprimă dorința de a avea o întâlnire cu premierul Mihai Tudose, pentru discutarea evoluțiilor economice și financiare actuale”, se arată într-un comunicat de presă al BNR.

BNR menționează că mandatul băncii centrale presupune informarea cu regularitate a Parlamentului, Administrației Prezidențiale, Guvernului și a opiniei publice în legătură cu activitatea sa. În acest sens, BNR publică Raportul anual de activitate, Rapoarte trimestriale asupra inflației, Rapoarte semestriale de stabilitate financiară și Minute de politică monetară după fiecare decizie a C.A. al BNR, toate aceste documente prezentând în mod transparent activitatea băncii centrale, în corelație cu evoluțiile economice și financiare interne și internaționale.

BNR își îndeplinește obiectivele și atribuțiile pe baza prevederilor Legii 312/2004 și a articolului 130 din Tratatul privind funcționarea Uniunii, care conferă independență instituțională și funcțională băncii centrale, pe fondul unui dialog permanent, devenit tradițional, cu Ministerul Finanțelor Publice și cu alte instituții ale statului.

“Dialogul are în vedere echilibrarea mixului de politici macroeconomice, al cărui rol este esențial pentru menținerea stabilității financiare și pentru întărirea capacității economiei românești de a face față unor eventuale evoluții adverse”, se arată în încheierea comunicatului.

Premierul Mihai Tudose a susținut, într-o emisiune TV, că Banca Națională putea interveni în această chestiune, dar nu a făcut-o. Premierul a spus că nu a avut încă o întrevedere cu reprezentanții BNR pe acest subiect, dar o astfel de întâlnire va trebui să aibă loc. Întrebat dacă este dornic să aibă această discuție cu BNR, el a spus: “Nu știu dacă neapărat mi-o doresc, dar voi fi nevoit să o fac; în calitate de prim-ministru nu faci numai ce-ți dorești”.

“În altă ordine de idei, în luna aprilie, Banca Națională, în înțelepciunea ei, a spus băncilor din România că sunt bune, sunt solide și nu mai au nevoie să țină 10% depozite, poate să fie la 8%, ceea ce ne-a disponibilizat 500 de milioane de euro, dintre care 280 (de milioane de euro — n.r.) deja au plecat din țară. Ei au avut lei, au schimbat în euro ca să-i scoată din țară. Tot băncile au creat acest lucru, nu am ceva, neapărat, împotriva băncilor, este un proces normal. (…) Banca Națională, practic, le-a dat voie să externalizeze, să scoată din rezerve 500 de milioane de euro”, a afirmat Tudose, la Antena 3.

Viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, a explicat că scăderea rezervei minime obligatorii – RMO în valută (depozitele obligatorii ale băncilor la BNR) de la 10% la 8%, indiferent de destinația pe care ar fi dat-o băncile banilor, putea avea efect zero asupra cursului de schimb sau putea conduce la aprecierea leului, dacă băncile schimbau cele 500 de milioane de euro eliberate în lei. În plus, RMO sunt banii băncii care a constituit rezerva la BNR și nu ai băncii centrale sau statului român, RMO fiind doar o cerință prudențială, a spus Liviu Voinea.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: