Finanțe

Tribunalul a decis falimentul pentru Euroins. Polițele de asigurare mai sunt valabile 90 de zile

9 iun. 2023 3 min

Tribunalul a decis falimentul pentru Euroins. Polițele de asigurare mai sunt valabile 90 de zile

Reading Time: 3 minute

Polițele de asigurare încheiate la societatea de asigurare Euroins mai sunt valabile până pe data de 8 septembrie 2023. După această dată, deținătorii acestor polițe de asigurare, vor trebui să încheie noi asigurări la alte societăți de asigurare. Decizia aparține Tribunalului București, care a decis astăzi deschiderea procedurii de faliment a societății Euroins România Asigurare Reasigurare SA.

Tribunalul București a confirmat astăzi starea de insolvență constatată de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin Decizia nr. 262/17.03.2023. După ce Curtea de Apel București a respins, în două rânduri, solicitarea Euroins România Asigurare Reasigurare SA de a suspenda aplicarea deciziei ASF, Tribunalul București a hotărât să deschidă procedura falimentului societății de asigurare.

Polițele de asigurare de la Euroins mai sunt valabile 90 de zile

În acest context, potrivit legislației în vigoare, ASF anunță că polițele de asigurare emise de Euroins România mai sunt valabile 90 de zile începând de astăzi, respectiv până la data de 8.09.2023 (exceptând polițele de garanții, pentru care termenul de valabilitate este de 150 de zile și se împlinește la data de 7.11.2023).

După împlinirea termenelor de mai sus, polițele emise de Euroins România încetează de drept și, prin urmare, este necesară încheierea unor polițe noi.

Persoanele care au suferit daune acoperite de polițe de asigurare emise de Euroins România (atât daune provocate de terți asigurați RCA la societate, cât și daune acoperite de alte tipuri de asigurări), cât și clienții societății, care solicită returnarea parțială a primei de asigurare, se vor adresa Fondului de Garantare a Asiguraților (F.G.A.).

Pentru a asigura echitatea în relația cu toți petenții, F.G.A. înregistrează și analizează cererile în ordinea primirii acestora.

Consiliul ASF a hotărât, prin Decizia nr. 262/17.03.2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, să retragă autorizația de funcționare a Euroins România, constatând totodată starea de insolvență a societății, în condițiile existenței unui deficit de capital de solvabilitate (SCR) de 2,2 miliarde de lei și a unui deficit de capital minim (MCR) de 1,75 miliarde de lei.

Ce se întâmplă cu polițele de asigurare de la Euroins

Asigurații au dreptul de a recupera primele de asigurare, achitate în cadrul contractelor, pentru perioada în care riscul nu a fost acoperit de Euroins Romania SA, ca urmare a încetării contractelor de asigurare. Denunțarea contractului de asigurare de către una dintre părți se poate efectua numai cu respectarea unui termen de preaviz de cel puţin 20 de zile calculate de la data primirii notificării de către cealaltă parte.

În acest sens este necesară parcurgerea a două etape:

  1. Denunțarea contractelor de asigurare încheiate cu Societatea Euroins Romania Asigurare Reasigurare S.A. se face prin transmiterea notificării de reziliere la Euroins. Emailul cu solicitarea de denuntare trebuie sa contina obligatoriu serie si numar polita de asigurare, copie CI/BI sau copie CI/BI si imputernicire in cazul asiguratilor persoane juridice și se transmite pe adresa de e-mail dedicată: reziliere@euroins.ro.
  2. Cererea de restituire a primelor de asigurare se înaintează la Fondul de Garantare a Asiguraților, documentele necesare putând fi consultate pe site-ul www.fgaromania.ro

Dreptul creditorilor de asigurări de a solicita plata sumelor cuvenite de la Fondul de Garantare a Asiguraților se naşte la data publicării în Monitorul Oficial al României a Deciziei Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 262/17.03.2023.

De la acestă dată, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului sau de la data naşterii dreptului de creanţă, atunci când acesta s-a născut ulterior, orice persoană care pretinde un drept de creanță de asigurări împotriva asigurătorului în stare de insolvenţă poate formula o cerere de plată la Fondul de Garantare a Asiguratilor pentru acordarea despăgubirilor/indemnizațiilor sau o cerere de restituire de primă.

Este important ca toți potențialii creditori de asigurare ai Euroins Romania să se adreseze Fondului cu o cerere de plată/ restituire primă, chiar dacă au formulat cerere de despăgubire la asigurator.

CITR filiala București este lichidatorul judiciar al Euroins

CITR filiala București a fost numit de către Tribunalul București lichidator judiciar al Euroins. În cazul acestui faliment, rolul lichidatorului judiciar, conform mandatului legal, este acela de a gestiona lichidarea companiei și de se asigura că creditorii recuperează cât mai mult din creanțe.

„În acest proiect complex vom contribui cu tot know how-ul echipei acumulat în ultimii ani în gestionarea unor falimente din piața asigurărilor cu impact major în economia noastră. Pentru primele luni ale acestui proiect ne propunem să asigurăm cât mai multă stabilitate și claritate tuturor celor implicați. Vom fi atenți în mod particular la gestionarea costurilor, pentru bunul mers al procedurii. În al doilea rând, fiindcă vorbim de al doilea faliment pe piața de asigurări din ultimii doi ani, suntem conștienți de impactul sistemic pe care această situație o are și vom folosi instrumentele digitale special create pentru a eficientiza tot procesul. Contăm pe buna colaborare cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, Fondul de Garantare a Asiguraților și celelalte autorități implicate. Așa cum v-am obișnuit, vom asigura transparența întregului proces.”

Paul Dieter Cîrlănaru, CEO CITR

Primul pas din procedura de faliment va fi stabilirea masei credale, identificarea, evaluarea activelor și vânzarea acestora și nu în ultimul rând, identificarea tuturor surselor suplimentare de venituri pentru a ajunge la etapa distribuirii sumelor către creditori. Judecătorul a stabilit un termen până la care toți creditorii care au înregistrat creanțe vor putea depune cereri de înscriere la masa credală.

Array

Articole pe aceeași temă: