Companii Stiri

Trendul ascendent al pieței de birouri

24 mart. 2017 2 min

Trendul ascendent al pieței de birouri

Reading Time: 2 minute

Piața de birouri din România a înregistrat anul trecut cea mai mare rată de livrări din ultimii șapte ani. Clădirile de birouri însumează, la nivel național 3 milioane mp. Tendința se păstrează și în acest an, când stocul de spații de birouri va crește cu aproximativ 352.000 mp.

„Luând în considerare dezvoltarea industriei de servicii, ne așteptăm ca acest sector să antreneze expansiunea spațiilor de birouri în Bucureşti și în marile centre universitare, precum Iaşi sau Cluj-Napoca. De asemenea, oraşe ca Timişoara sau Braşov se pregătesc să dezvolte noi poluri de birouri datorită cererii din partea sectorului de inginerie. În aceste condiţii, estimăm că stocul actual de 3 milioane mp la nivel de ţară va creşte cu aproximativ 352.000 mp în 2017, dintre care 265.000 mp se vor afla în Capitală și 87.000 mp în orașele secundare”, declară George Didoiu, Associate Director, departamentul de birouri al Colliers International.

George Didoiu Colliers International micsorat
George Didoiu, Associate Director, departamentul de birouri al Colliers International

Domeniile care vor genera cea mai mare cerere de birouri vor fi în continuare IT și BPO/SS. Potrivit specialiștilor din cadrul Colliers, orașele în care piața de office este cea mai dezvoltată, București și Cluj Napoca ar produce o cerere și mai mare dacă nu s-ar mai confrunta cu dificultăți în recrutarea de personal având cunoștințe tehnice la un nivel ridicat.

„Dacă aceste probleme ar fi rezolvate, considerăm că în Capitală ar putea fi angajate aproximativ 20.000 de persoane/an, ceea ce ar determina o cerere anuală de spații de birouri de 160.000 mp. La rândul lor, Cluj-Napoca și Iași ar putea adăuga stocului existent aproximativ 50.000 mp anual”, este de părere George Didoiu.

Zonele vedetă ale Capitalei

Acesta arată că în 2016 regiunile Capitalei cele mai căutate de către companii au fost: Floreasca-Barbu Văcărescu (13% din totalul cererii), Dimitrie Pompeiu (17%) și centru-vest (24%) și este de părere că interesul crescut pentru aceste zone se va păstra și anul acesta.

„Zona de centru-vest poate deveni primul mega-district pentru afaceri din București, datorită suprafeței extinse, care include trei stații de metrou și care permite construirea unor  proiecte de birouri foarte mari. De asemenea, dezvoltarea Magistralei 6 de metrou, care face legătura cu Aeroportul Otopeni, precum și abundența terenurilor și a proiectelor rezidențiale vor crește potențialul zonei Bulevardului Expoziției – Piața Presei de a deveni unul dintre cele mai importante poluri de birouri ale Bucureștiului”, spune George Didoiu.

În ceea ce privește chiriile, acestea nu vor înregistra creșteri semnificative în 2017. Potrivit datelor Colliers International, în 2016 cele mai ridicate valori s-au înregistrat în zonele Victoriei și Aviatorilor (16-18 euro/mp), iar cele mai scăzute, în zonele Dimitrie Pompeiu și Pipera (8-10, respectiv 11-13 euro/mp).

 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: