Trei sferturi din energia electrică generată în UE în acest an a provenit din energie curată
Reading Time: 2 minuteTrei sferturi din energia electrică generată în UE în acest an a provenit din energie curată – arată Power Barometer 2024 al Eurelectric. În timp ce sectorul energetic continuă să fie lider în ceea ce privește decarbonizarea, economia Europei nu se electrifică suficient de rapid. Între 2022 și 2023, cererea de energie electrică a scăzut cu 7,5%, în principal din cauza închiderii industriilor și a relocării peste hotare în timpul crizei energetice. Piețele de energie electrică înregistrează prețuri negative fără precedent, care riscă să descurajeze viitoarele investiții ecologice. UE are nevoie de o strategie solidă de electrificare pentru decarbonizarea industriei, stimulând în același timp cererea de energie și competitivitatea.
În 2023, sectorul energetic al UE a redus emisiile cu 50% față de 2008, marcând cea mai mare reducere realizată vreodată de acesta. Totuși, rata de electrificare a Europei a stagnat la 23% în ultimii zece ani, deși ar trebui să reprezinte jumătate din consumul final de energie al UE până în 2040. Între timp, China și-a majorat rata cu 7 puncte procentuale din 2015.
În prezent, o treime din energia consumată de industriile europene este acoperită de electricitate, doar 4% din procesele industriale de încălzire cu un nivel de emisii ridicat fiind electrificate. Electrificarea clădirilor se confruntă, de asemenea, cu dificultăți, vânzările de pompe de căldură scăzând cu 5% în 2023. Vehiculele electrice, dimpotrivă, au crescut la un total de 9 milioane de unități în 2024, dar rămân departe de obiectivul de 30 până la 44 de milioane de unități până în 2030.
“Piesa care lipsește între a deveni ecologic și a rămâne competitiv este electrificarea. Sectoarele industriale dețin un potențial uriaș de a se electrifica în continuare pe baza tehnologiilor disponibile” – a declarat secretarul general al Eurelectric, Kristian Ruby, indicând boilere electrice, cuptoarele cu arc, pompele de căldură, alimentarea prin inducție, torțele cu plasmă și multe altele pentru produse mari consumatoare de energie precum oțelul și aluminiul.
Dincolo de lipsa cererii de energie, o altă preocupare pentru sector este volatilitatea crescută a prețurilor. Începând cu luna august 2024, Europa a înregistrat 1.031 de ore în care prețurile la energie electrică au fost sub zero în cel puțin o zonă de licitație a UE, în principal în timpul vârfurilor solare, producătorii de energie fiind nevoiți să plătească pentru a furniza energie electrică în rețea. În același timp, în unele părți ale Europei s-au înregistrat prețuri neobișnuit de ridicate și o răspândire transfrontalieră. Aceste evenimente, combinate cu o cerere scăzută și prețuri negative frecvente, complică analiza de rentabilitate pentru investiții suplimentare în surse regenerabile de energie.
Pe de altă parte, prețurile negative pot stimula creșterea stocării și a flexibilității pentru a stabiliza volatilitatea prețurilor. Cu toate acestea, o creștere a cererii de energie electrică rămâne esențială pentru rezolvarea acestei probleme.
Eurelectric face apel la factorii de decizie politică să pună în aplicare Green Deal, să mențină un cadru de investiții compatibil cu piața și să stabilească o strategie clară de electrificare pentru o industrie europeană competitivă și decarbonizată.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz