Stiri

Transelectrica studiază posibilitatea unui poriect HVDC în România

Reading Time: 5 minute

Compania Națională de Energie Electrică din România – Transelectrica, Abu Dhabi National Energy Company PJSC (TAQA), Meridiam, E-INFRA și Fluor anunță semnarea unui Memorandum de Înțelegere strategic (MoU) în vederea realizării unui studiu de fezabilitate pentru un proiect de infrastructură HVDC în România.


Datorită angajamentului comun în ceea ce privește securitatea energetică și energia verde, companiile semnatare intenționează să realizeze un studiu de fezabilitate pentru a explora condițiile tehnice, economice și juridice prealabile pentru un proiect de referință care ar urma să prevadă proiectarea, construcția și dezvoltarea unei infrastructuri HVDC subterane de 850 km, cu rolul de a aduce o capacitate suplimentară de energie cu emisii reduse de carbon de 5 GW pentru comunitățile din România și Uniunea Europeană.

Această infrastructură energetică ar urma să fie amplasată de-a lungul traseului gazoductului Tuzla – Podișor și al gazoductului Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA), valorificând traseele coridoarelor existente. Ministerul Energiei din România, în conformitate cu viziunea sa privind tranziția energetică durabilă, a susținut sprijinul instituțional pentru activitățile din cadrul Memorandumului de Înțelegere. În plus, părțile își asumă un angajament proactiv față de celelalte autorități române relevante pentru a permite obținerea sprijinului de reglementare necesar.


În contextul în care cererea globală de soluții de transport de energie electrică fiabile, eficiente și pe distanțe lungi continuă să crească, tehnologia HVDC se dovedește a fi un factor cheie. Sistemele HVDC oferă numeroase avantaje, printre care se numără pierderi mai mici de energie electrică în timpul transportului, o mai mare stabilitate a rețelei și capacitatea de a facilita integrarea surselor de energie regenerabilă, care sunt adesea situate la distanțe mari de infrastructura existentă. Având în vedere că un număr tot mai mare de state se orientează din ce în ce mai mult către sisteme energetice mai curate și mai durabile, tehnologia HVDC a devenit un instrument strategic pentru modernizarea rețelelor electrice și pentru sprijinirea tranziției globale către energia regenerabilă. În plus, creșterea proiectelor internaționale de schimb de energie și extinderea parcurilor eoliene offshore stimulează și mai mult cererea de tehnologie HVDC.


Semnatarii Memorandumului de Înțelegere își pun în comun experiența și expertiza vastă, subliniind angajamentul lor de a atinge această țintă ambițioasă. În acest sens, proiectul are potențialul de a remodela peisajul energetic, promovând sustenabilitatea și producția de energie verde pentru România și Europa.


Ștefăniță Munteanu, Președintele Directoratului Transelectrica, a declarat: „Considerăm că acest studiu de fezabilitate pe care am convenit să îl realizăm pentru a încorpora un proiect atât de inovator cum este proiectul HVDC în Rețeaua de Transport din România trebuie să respecte cu strictețe cerințele tehnice de securitate a rețelei, precum și prevederile economice și legale. În plus, poate crea premisele pentru o poziție strategică a României în regiune. Colaborarea noastră cu TAQA, Meridiam, E-INFRA și Fluor marchează un prim pas în acest sens, în condițiile îndeplinirii cerințelor tehnice, economice și legale, în vederea avansării unor soluții de transport al energiei electrice mai curate și mai eficiente în România.“


Jasim Husain Thabet, director executiv și director general al TAQA, a adăugat: „Suntem încântați să participăm în acest proiect ambițios, care face parte dintr-o colaborare strategică între guvernele României și Emiratelor Arabe Unite și pregătește terenul pentru un viitor al energiei electrice cu emisii reduse de carbon în România. Infrastructura HVDC va oferi un grad de flexibilitate fără precedent în sectoare cruciale ale sistemului energetic național, stimulând în același timp producția de energie verde. Pe măsură ce piața HVDC continuă să evolueze și să inoveze, aceasta prezintă oportunități semnificative pentru întreprinderile, companiile de utilități și părțile interesate din întregul sector energetic, modelând viitorul transportului și distribuției de energie electrică la nivel mondial. În calitate de campion al energiei și al apei cu emisii reduse de dioxid de carbon, TAQA și-a construit cu fermitate experiența atunci când vine vorba de infrastructuri critice precum HVDC, care permit atât securitatea energetică, cât și decarbonizarea sistemelor energetice.“


Thierry Déau, CEO și fondator al Meridiam, a declarat: „Suntem bucuroși să ne unim forțele cu partenerii noștri în acest proiect strategic, ambițios și inovator. Această infrastructură subterană HVDC critică se aliniază perfect cu misiunea Meridiam de dezvoltare durabilă a infrastructurii. Această inițiativă nu numai că va transforma peisajul energetic al României, permițând securitatea energetică, dar va contribui și la un viitor mai durabil pentru Europa.“


Teofil Mureșan, CEO și fondator, E-INFRA, a declarat: „Este cu adevărat o onoare pentru noi să lucrăm alături de aceste companii mari și specializate în infrastructura de transport al energiei electrice și suntem la fel de încântați că soluția tehnică analizată este cea propusă de E-INFRA.“


„Compania Fluor este mândră să facă parte din colaborarea pentru această inițiativă de referință, care va extinde securitatea energetică cu emisii reduse de carbon în România, în regiune și în Uniunea Europeană“, a adăugat Frank Dishongh, președinte al Nuclear Project Services pentru segmentul de afaceri Energy Solutions al Fluor. „Fluor va contribui cu experiența sa ca manager de program pentru proiecte complexe de mari dimensiuni, bazându-se pe angajamentul nostru de a impulsiona inovația și sustenabilitatea în sectorul energetic prin susținerea acestui proiect HVDC de importanță critică.“


În viitorul apropiat, se așteaptă ca România să valorifice resursele energetice substanțiale din regiunea Mării Negre, făcând astfel ca una dintre cele mai mari surse de energie durabilă din Europa să fie accesibilă continentului. Resursele energetice din regiunea Mării Negre, împreună cu interconexiunile strategice cu Uniunea Europeană, vor poziționa România ca potențial hub energetic.


În ultimii zece ani, Transelectrica a avut ca obiectiv principal identificarea și realizarea de proiecte pentru creșterea capacității de transport al energiei electrice din energia regenerabilă produsă în regiunea Dobrogea. În acest sens, proiectele de dezvoltare a rețelei au ca scop principal conectarea Dobrogei la întreaga rețea interconectată. Având în vedere obiectivele din ce în ce mai mari privind neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon care trebuie atinse în 2050 și ponderea surselor de energie regenerabilă de 45% în mixul de producție al țării, în conformitate cu strategiile UE privind clima și energia, soluțiile tehnice în curent alternativ sunt insuficiente. În acest sens, Transelectrica are în vedere adoptarea de soluții de transport în curent continuu, utilizând tehnologia HVDC.


Proiectul prevăzut în studiul de fezabilitate este al doilea proiect de transport de energie electrică al TAQA în afara Emiratelor Arabe Unite și al treilea proiect HVDC major realizat recent. La începutul acestui an, TAQA a investit 25 de milioane de lire sterline (113 milioane de AED) în Xlinks First Limited pentru a instala cele mai lungi cabluri submarine HVDC din lume între Regatul Unit și Maroc pentru a transporta energie regenerabilă în Regatul Unit. În septembrie 2023, TAQA și Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) au ajuns la o înțelegere privind un proiect strategic de furnizare a 3,2 GW de energie pentru decarbonizarea semnificativă a operațiunilor de producție offshore ale ADNOC, o rețea de transport subacvatic HVDC, prima de acest tip din regiunea MENA.


În plus, Meridiam își va valorifica experiența sa vastă în calitate de dezvoltator principal al NeuConnect, proiectul interconectorului care leagă Regatul Unit de Germania printr-un cablu submarin bidirecțional HVDC de 725 km – 1,4 GW (2 x 525 kV). Acest proiect în valoare de 2,4 miliarde de lire sterline/ 2,8 miliarde de euro, finanțat din fonduri private, reprezintă o legătură energetică vitală între două dintre cele mai mari piețe energetice din Europa și prima legătură directă între piețele energetice din Regatul Unit și Germania. Punerea în aplicare a proiectului va duce la o reducere netă a emisiilor de carbon de 13 milioane de tone de CO2 pe parcursul a 25 de ani, ceea ce echivalează cu plantarea a aproximativ 28 de milioane de copaci sau cu scoaterea din circulație a aproximativ 400 000 de mașini pe an.


Proiectele de infrastructură durabilă și de energie curată se numără printre principalele proiecte din portofoliul E-INFRA, care urmărește securitatea și independența energetică în contextul vulnerabilității existente la frontiera de sud-est a Uniunii Europene, în conformitate cu obiectivele europene în materie de energie și schimbări climatice. Prin expertiza sa, E-INFRA își propune să participe activ la realizarea unor proiecte energetice semnificative prin integrarea diferitelor sectoare energetice și a diferiților operatori de sisteme.

Cristi Dorombach

Recent Posts

Gala The Culture of Luxury, organizată de revista Haute Culture sub forma unui bal mascat ca în Micul Paris de odinioară

Evenimentul emblematic al revistei Haute Culture, Gala The Culture of Luxury, în cadrul căreia sunt celebrate personalități și proiecte remarcabile,…

11 minute ago

Un an de cashback cu Salt Bank: Cum îți pot aduce prietenii până la 2.400 de lei

O recomandare care să-ți aducă înapoi 5% din valoarea cumpărăturilor la POS timp de o lună? Da, dar numai cu…

47 de minute ago

În ce condiții se pot prelungi contractele de servicii de telefonie, internet sau televiziune

După expirarea perioadei inițiale a unui contract încheiat cu un furnizor de servicii de comunicații electronice, utilizatorii finali pot opta…

o oră ago

Peste 1300 de ONG-uri cer partidelor politice să-și facă publică poziția față de facilitățile fiscale pentru sponsorizarea societății civile

Peste 1300 de organizații neguvernamentale active din România au adresat astăzi o scrisoare deschisă partidelor politice, solicitându-le să își asume…

o oră ago

Carrefour România a finalizat transformarea celui de-al treilea hipermarket Cora din București – magazinul Pantelimon

Carrefour România a finalizat remodelarea hipermarketului Pantelimon, din Șos. Vergului 20, din cadrul Centrului Comercial Esplanada, București, ca urmare a…

2 ore ago

Hotel Zenith Conference & Spa intră în grupul Paradis Hotels & Resorts

Paradis Hotels & Resorts a preluat Hotel Zenith Conference & Spa din Mamaia crescând la 12 numărul unităților de cazare…

2 ore ago