Categories: Stiri

Transelectrica finalizează o nouă linie electrică de înaltă tensiune

Reading Time: 3 minute

Lucrările de construcție a LEA 220 dublu circuit Ostrovu Mare – RET (linie nouă), care va contribui la evacuarea energiei produse în hidrocentrala Porțile de Fier 2, se află într-un stadiu avansat de execuție. Linia are o lungime de aproximativ 31 de kilometri, un număr de 105 stâlpi și traversează teritoriul a 5 unități teritorial administrative din județul Mehedinți.

Săptămâna aceasta a avut loc comandamentul de stadiul al investiției, la care au participat Ștefăniță Munteanu, președintele Directoratului Transelectrica, și Florin Cristian Tătaru, membru al Directoratului, alături de directorul Direcției Investiții, Dorinel Vladu, și reprezentanții contractorului, Asocierea Electromontaj SA și ELM Electromontaj Cluj SA.

Până în prezent au fost ridicați 100 de stâlpi, alți 2 fiind asamblați la sol și pregătiți a fi ridicați. Au fost realizate și finalizate 104 fundații, stadiul fizic al investiției fiind de 75%.

În aceste zile, se desfășoară cea mai complexă parte a lucrării, respectiv tronsonul care traversează Brațul Gogoșu al fluviului Dunărea, fiind vorba despre stâlpi speciali utilizați în astfel de situații, stâlpi metalici de dublu circuit, tip turn, cu coronament dublu triunghi (coronament tip DONAU), care au înălțimea de 66 de metri. Deschiderea de traversare a Braţului Gogoşu are lungimea de 560 de metri.

Contractul de execuție are o valoare totală de 49 de milioane de lei și a fost semnat în martie 2023, ordinul de începere a lucrărilor fiind dat în luna mai 2023. Termenul de finalizare a lucrării este mai 2025.

Noua linie de 220 kV va face legătura între Stația Cetate și cea de-a 82-a stație din Rețeaua Electrică de Transport a României, Stația Ostrov, investiție aflată în etapa de derulare a achiziției publice pentru contractul de execuție. Construirea noii linii Ostrovu Mare – RET și a stației Ostrov au ca scop principal creșterea capacității de evacuare în Sistemul Electroenergetic Național a energiei electrice produse în Hidrocentrala Porțile de Fier 2.

Rețeaua electrică de transport gestionată de Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA are în prezent o lungime de aproximativ 9.140 de kilometri de linii electrice aeriene de 400 kV, 220 kV și 110 kV și 81 de stații electrice de transformare. În ultimii șase ani, Operatorul Național de Transport și Sistem a construit peste 400 de kilometri de linii electrice aeriene noi de 400 kV, iar până în 2030 se află în construcție 740 de kilometri de linii electrice aeriene de înaltă tensiune cu o valoare totală de peste 380 de milioane de euro.

Cristi Dorombach

Recent Posts

Let’s Talk About Menopause & Andropause, pe 21 octombrie la București

Menopauza reprezintă o etapă naturală din viața oricărei femei, iar discutarea deschisă a acesteia este esențială pentru a înțelege mai…

8 minute ago

Regina Maria: Tehnologie pentru viitorul medicinei 

Investițiile în digitalizare, un proces pe care Regina Maria l-a demarat încă din anul 2016, au făcut din rețea, lider…

24 de minute ago

Scurtmetrajul francez ”A Very Twisted Tale” a câștigat marele trofeu Animest.19

La ediția dedicată de Animest poveștilor urbane, aproape 16.000 de iubitori și creatori de animație s-au bucurat de proiecțiile, evenimentele…

3 ore ago

Topul orașelor din România care încasează cei mai mulți bani din locurile de parcare

Problema locurilor de parcare este aceeași peste tot în țară. Dacă ne raportăm la un număr de peste 10 milioane…

12 ore ago

Parteneriatul care transformă destine: Tinere Talente și sprijinul vital pentru tinerii artiști din România

Într-un peisaj cultural în care oportunitățile pentru tinerii artiști sunt adesea limitate de resursele financiare, colaborarea dintre sectorul public și…

15 ore ago

Elevii din clasa a treia vor învăța principiile unei alimentații sănătoase

Începând din această lună, toți elevii care au intrat în clasa a III-a, respectiv 185.000 de copii, vor avea acces…

19 ore ago