Categories: Stiri

Transelectrica a primește o nouă finanțare de 64 mil. euro din Fondul pentru Modernizare

Reading Time: 2 minute

Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA a semnat cel de-al 11-lea contract de finanțare din Fondul pentru Modernizare, pentru implementarea obiectivului de investiții „Proiect Pilot DigiTEL Power Lines of the Future – Trecerea LEA 400 kV Isaccea – Tulcea Vest de la simplu circuit la dublu circuit”, cu o valoare nerambursabilă 64 de milioane de euro.

Contractul a fost semnat la sediul Ministerului Energiei de către ministrul Energiei, Sebastian Burduja, și Președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA, Ștefăniță Munteanu.

„Transelectrica își îndeplinește continuu cu responsabilitate misiunea principală de a asigura și menține siguranța Sistemului Electroenergetic Național, iar această finanțare reprezintă o nouă afirmare a angajamentului și potențialului modernizare și transformare digitală a rețelei, în acord cu viziunea și trendurile europene în sectorul energetic,  și completează suma finanțărilor din fonduri europene obținute de compania noastră în ultimii doi ani, ajungând astfel la 582 de milioane de euro. Este o performanță reală, care nu ar fi fost posibilă fără profesionalismul unor echipe de excepție din arii diferite de activitate ale Companiei: accesare fonduri europene, investiții, tehnologii noi si inovație.”

Ștefăniță Munteanu, Președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA

Investiția vizează proiectarea și construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV de dublu circuit, între stațiile Isaccea și Tulcea Vest, prin înlocuirea liniei electrice aeriene existente de 400 kV simplu circuit și instalarea a două celule de 400 kV în cele două staţii şi utilizarea pentru prima dată în Rețeaua Electrică de Transport din România a unor stâlpi tubulari inovatori.

Linia actuală de simplu circuit a fost pusă în funcțiune în 1975, are o lungime de 31 de kilometri având toți stâlpii în construcție zăbrelită. LEA 400 kV Isaccea – Tulcea Vest are un rol esențial în evacuarea energiei din surse regenerabile din zona Dobrogea unde potențialul de energie regenerabilă este cel mai mare din țară. Prin modernizarea și dublarea capacității de transport între stațiile  Isaccea și Tulcea Vest va creşte, de asemenea, și capacitatea de transfer cu statele învecinate.

Proiectul este cel mai inovator la nivelul liniilor electrice aeriene, prin unicitatea, complexitatea și tehnologia asociată proiectării, testării și montării stâlpilor tubulari, care aduc o serie de beneficii comparativ cu stâlpii zăbreliți: durată de viață ridicată (peste 70 de ani), mentenanță redusă, instalare mai rapidă, amprentă redusă la sol, precum și reducerea actelor de vandalism (furtul elementelor metalice, în special a ancorelor), care ar putea cauza indisponibilitatea prelungită a liniei de transport și costuri foarte mari pentru reparații.

Un obiectiv specific al proiectului va fi și digitalizarea la nivel operațional, prin introducerea de tehnologii și concepte inovatoare necesare eficientizării activității de operare și observabilitate a rețelei. Astfel, în etapa de proiectare, se vor utiliza concepte avansate de modelare 3D, fiind prima linie electrică aeriană de 400 kV modelată în standardul Building Information Modeling – BIM. De asemenea, în exploatarea liniei vor fi implementate elemente de robotică, respectiv utilizarea dronleor autonome în activitățile de supraveghere rețea și monitorizării online a condiției tehnice utilizând senzori dedicați.

Construirea celui de-al doilea circuit pentru linia electrică aeriană de 400 kV Isaccea – Tulcea Vest contribuie semnificativ la creșterea capacității de transfer în regiune, reducerea pierderilor totale de putere în sistem, reducerea emisiilor de CO2 și la creșterea integrării surselor regenerabile.

Realizarea acestei investiții va îmbunătăți indicatorii de performanță ai Rețelei Electrice de Transport prin asigurarea unei disponibilități ridicate a activelor Sistemului de Transport al Energiei Electrice (RET), consolidarea și creșterea eficienței operaționale a RET, creșterea flexibilității în operare și prin scăderea costurilor de mentenanță.

Team

Recent Posts

Maxim istoric de Black Friday 2024 prin canalele Băncii Transilvania

Numărul tranzacțiilor realizate prin canalele Băncii Transilvania – cu cardurile BT și la POS-urile băncii – a ajuns la maxim…

16 ore ago

Black Friday la eMAG cu rezultate impresionante. Creștere de 22%, vânzări de aproape 900 milioane lei

A 14-a ediție de Black Friday la eMAG a stabilit noi recorduri, când peste 647.000 de clienți au comandat 3,2…

20 de ore ago

Românii au comandat de peste 800 de milioane de lei de pe eMAG până la 19:30

Cea de-a 14-a ediție de Black Friday la eMAG a depășit toate estimările. Până la ora 19:30, 566.000 de clienți…

2 zile ago

Hidroconstrucția se pregătește de ieșirea din insolvență

Hidroconstrucția, cel mai mare antreprenor român în domeniul construcțiilor hidroenergetice, anunță că se indreaptă pe drumul spre redresare prin definirea…

2 zile ago

Aproape 900.000 de tranzacții în magazinele online de Black Friday. Plăți de peste 550 milioane lei

PayU GPO România, unul din principalii procesatori de plăți online a organizat și anul acesta, de Black Friday, un eveniment…

2 zile ago

Black Friday la eMAG după trei ore. Cifra comenzilor a atins 524 milioane de lei

După primele trei ore de la startul celui mai mare Black Friday de până acum din cei 14 ani de…

2 zile ago