Tradiția merge mai departe – Săptămâna Haferland animă satele săsești în 2021
Reading Time: 2 minuteCea de-a noua ediție a celui mai mare festival dedicat culturii și tradițiilor săsești din Transilvania, Săptămâna Haferland, va avea loc fizic și online, în perioada 30 iulie – 1 august și se dorește a fi o reîntoarcere la valorile autentice ale sașilor și un mesaj de susținere și promovare a potențialului cultural și turistic din Țara Ovăzului.
Anul acesta, Tradiția merge mai departe în Țara Ovăzului reprezintă o renaștere a festivalului și o adaptare a programului la noua normalitate, impusă de pandemie. În condiții de siguranță, timp de trei zile, publicul va avea ocazia să asiste la reprezentații artistice de înaltă ținută, cât și la momente care să aducă aminte de vechile tradiții ale locuitorilor din satele săsești. Evenimentele sunt concentrate în jurul bisericilor fortificate din Archita, Bunești, Viscri, Saschiz, Homorod, Criț și Meșendorf, dar și în centrul frumos amenajat al orașului Rupea. Astfel, organizatorii vor realiza un arc în timp și vor aduce în prim plan adevăratele tradiții, care prin muzică, dans și expoziții de obiecte vechi vor evoca autenticitatea unor vremuri după care tânjim cu toții, cât și măiestria artistică a unor personalități, care fac cinste acestei țări în spectacolele din țară și din întreaga lume.
Evenimentul se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Primului Ministru al Landului Renaniei de Nord-Westfalia, domnul Armin Laschet.
Principala zi a festivalului este cea de duminică 1 August. Fanfara săsească „Țara Bârsei” îi va întîmpina pe oaspeți, la biserica fortificată din Criț. Ca în fiecare an, duminică la ora 11.00 clopotele vor bate peste Criț și vor chema poporul la slujba prezidată de E.S Reinhart Guib, Episcop al Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustiniană în România. Un moment cu totul special este concertul „Enescu-Bartok 140 de ani”, care va aduce laolaltă, într-o manieră sonoră autentică, specifică sfârșitului de secol al IX-lea, „Rapsodia Română” de George Enescu și cele șase „Dansuri Populare Românești”, de Bela Bartok. Va fi și o reprezentație de teatru, susținută de o trupă de actori tineri de la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, care vor adapta un text de Mark Twain intitulat „Jurnalul lui Adam și al Evei”. Crițul va răsuna de muzica și de dansurile tradiționale suținute de fanfara „Neppendorfer Blaskapelle” și de Ansamblul de dansuri al Asociației Culturale Korona, din Brașov. Programul continuă cu o lansare de carte, ediția în limba germană a „Vecinătăți la sașii din Criț”. Seara la Criț se încheie cu difuzarea documentarului despre bisericile fortificate, realizat de Florin Besoiu. Pe tot parcursul zilei poate fi admirată expoziția itinerantă „Samuel von Brukenthal – un european timpuriu”.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz