Analize Lifestyle

Topul județelor cu cel mai poluat aer din România și unde se respiră aerul cel mai curat

19 aug. 2021 2 min

Topul județelor cu cel mai poluat aer din România și unde se respiră aerul cel mai curat

Reading Time: 2 minute

Airly, compania care se ocupă de monitorizarea calității aerului, a realizat o analiză a nivelului de poluare în mai multe județe din România.

În urma acestei analize, s-a observat că cel mai ridicat nivel de poluare cu particule în suspensie se înregistrează în lunile reci, proces care se află în strânsă legătură cu combustia și condițiile atmosferice favorabile poluării în timpul iernii. Raportul a urmărit nivelurile de poluare din perioada noiembrie 2020 – februarie 2021.

Mai multe județe, în special București, Dolj și Iași, au cunoscut o creștere semnificativă a poluării atmosferice, măsurată cu ajutorul senzorilor Airly. În urma analizei, poate fi demonstrat faptul că măsurătorile oficiale din acele zone au fost subestimate, în principal datorită parametrilor de localizare a stațiilor de monitorizare.

Cum au fost realizate măsurătorile

Airly senzor poluare aer

Pentru a crea o hartă a celor mai poluate județe din România, Airly a luat în considerare atât datele de la cei peste 200 de senzori de monitorizare a calității aerului Airly amplasați în toată țara, cât și stațiile naționale de referință existente acolo.

Întrucât senzorii Airly nu sunt disponibili în toate județele, doar măsurătorile din anumite regiuni sunt mai exacte. Senzorii Airly sunt adesea localizați și în zone rezidențiale și recreative, prin urmare oferă o imagine mai fiabilă a aerului pe care îl respiră oamenii într-o anumită zonă.

Analiza a luat în considerare particulele PM10, reprezentând cel mai important poluant, care este măsurat atât de către stațiile de monitorizare a calității aerului, cât și de senzorii Airly.

Concentrațiile mari de PM10 în aer (numărul „10” descrie particule inhalabile, cu diametre care sunt în general de 10 micrometri și mai mici) contribuie la dezvoltarea sau intensificarea simptomelor bolilor respiratorii și cardiovasculare. Acestea contribuie la formarea tumorilor la nivelul plămânilor, gâtului și laringelui, precum și la greutatea scăzută a copiilor la naștere.

Top 5 județe cu cea mai proastă calitate a aerului din România

LocJudețConcentrație PM10 (conform senzorilor Airly)
1Covasna52,3
2Ilfov41,8
3Iaşi40,0
4Dolj39,5
5Bucureşti38,6

Top 5 județe cu cea mai bună calitate a aerului din România

LocJudețConcentrație PM10 (conform senzorilor Airly)
1Harghita10,6
2Galaţi16,5
3Vâlcea16,9
4Brăila16,9
5Satu Mare18,6

Principalele surse de poluare a aerului din România

Organizația Mondială a Sănătății descrie calitatea aerului din România ca fiind moderat nesigură. Mai mult, aceasta este schimbabilă și se agravează semnificativ iarna, fiind cauzată în principal de încălzirea cu ajutorul centralelor termice și de emisiile vehiculelor.

Conform raportului „Calitatea aerului în Balcani și România”, publicat de Airly în 2020 (care poate fi descărcat de AICI), alte surse importante de poluare a aerului sunt cauzate de: industria minieră, generarea de energie electrică și prelucrarea alimentelor.

Schimbările la nivel de reglementări, sensibilizarea și educația populației pot contribui la îmbunătățirea calității aerului. Printre astfel de măsuri se numără: reglementările privind incinerarea deșeurilor și depozitele de deșeuri ilegale, limitarea încălzirii caselor cu combustibili solizi și utilizarea mijloacelor de transport ecologice, precum transportul public sau bicicletele.

Monitorizarea atentă a calității aerului permite, de asemenea, identificarea cu precizie a surselor de poluare dintr-o anumită zonă, pentru a putea fi luate decizii eficiente privind îmbunătățirea calității aerului.

Foto: 157153843 © LCVA | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: