Antreprenori

Topul companiilor unicorn la nivel global și câte miliarde valorează acestea în 2023

Reading Time: 2 minute

La nivelul lunii iulie 2023, la nivel global era 1.219 companii unicorn (companii evaluate la cel puțin un miliard de dolari), potrivit unei analize realizate de moneyzine.com.

Cele mai mari companii unicorn sunt implicate, într-un fel sau altul, în zona de tehnologie, majoritatea fiind în zona de software. Printre sectoarele vedetă se numără cele de fintech, biotech, inteligență artificială (AI), e-commerce și securitate cibernetică.

Din primii 100 de unicorni, nu mai puțin de 30 sunt startup-uri de tehnologie, 23 oferă servicii financiare, 17 activează în sectorul de retail, 14 sunt din zona industrială, 11 sunt companii de media și entertainment, iar cinci oferă servicii de sănătate.

Cum era de așteptat, Statele Unite găzduiesc cele mai multe companii unicorn, având 704 din totalul de 1.219 de unicorni la nivel global, pe locul următor aflându-se China, cu 243 de unicorni.

Top 10 unicorni la nivel global

Valoarea totală estimată pentru toate companiile unicorn ale lumii este de 3,823 de trilioane de dolari. Primii 100 de unicorni acumulează nu mai puțin de 41,56% din totalul acestei valori, cu 1,598 de trilioane de dolari.

Peste jumătate dintre Top 100 unicorni, mai exact 58, sunt din Statele Unite, având o valoare cumulată de 845 de miliarde de dolari. Un număr de 52 din top 100 unicorni sunt și decacorni, adică sunt evaluate la peste 10 miliarde de dolari. Doar primii doi unicorni sunt și hectocorni, fiind evaluate la peste 100 de miliarde de dolari.

LocCompanieEvaluare (mld. $)DomeniuȚară
1.ByteDance225Media & EntertainmentChina
2.SpaceX137IndustrieSUA
3.SHEIN66RetailChina
4.Stripe50Servicii financiareSUA
5.Canva40SoftwareAustralia
6.Revolut33Servicii financiareUK
7.Epic Games32Media & EntertainmentSUA
8.Databricks31SoftwareSUA
9.Fanatics31RetailSUA
10.OpenAI29SoftwareSUA
Sursa: Moneyzine.com

Liderul clasamentului este ByteDance, compania chineză din spatele celebrei aplicații sociale TikTok, care este în creștere accelerată la nivel global. TikTok a ajuns la peste 1,67 miliarde de utilizatori în toată lumea, dintre care 1,1 miliarde sunt utilizatori activi lunar. ByteDance este evaluată în prezent la nu mai puțin de 225 de miliarde de dolari.

Pe locul doi se află SpaceX, compania lui Elon Musk, prima companie privată din lume care a trimis astronauți pe orbita Terrei și cu care Musk speră să colonizeze planeta Marte. SpaceX este evaluată la 137 de miliarde de dolari, în creștere față de 125 de miliarde de dolari anul trecut. Podiumul este completat de SHEIN, platforma chineză de e-commerce B2C care vinde în principal haine și încălțăminte pentru femei.

De remarcat locul excelent ocupat de Revolut, aplicația financiară evaluată la 33 de miliarde de dolari având în prezent 30 de milioane de clienți, din care 3 milioane în România. De asemenea, ascensiunea inteligenței artificiale nu rămâne neobservată, astfel că OpenAI, care a lansat celebrul deja ChatGPT, intră în primii zece unicorni ai lumii, cu o evaluare de 29 de miliarde de dolari care foarte probabil va crește în perioada următoare.

Ilustrație 233207547 © Denayune | Dreamstime.com

Gabriel Barliga

Recent Posts

Mitsuharu Tsumura: Măiestrie japoneză, savoare peruviană 

Cum a reușit Mitsuharu Tsumura să facă din Maido unul dintre cele mai bune cinci restaurante din lume cu propriul…

o oră ago

Emisiile asociate AI ar putea crește de peste 10 ori până în 2030

Doar una din șase (16%) dintre cele mai mari companii din lume este, în prezent, pe drumul corect pentru a…

8 ore ago

Guvernul a semnat acordul pentru achiziția a 32 de aeronave Lockheed Martin F-35

Guvernul României a confirmat intenția sa de a achiziționa 32 de aeronave Lockheed Martin F-35 Lightning II de generația a…

10 ore ago

Gala The Culture of Luxury, organizată de revista Haute Culture sub forma unui bal mascat ca în Micul Paris de odinioară

Evenimentul emblematic al revistei Haute Culture, Gala The Culture of Luxury, în cadrul căreia sunt celebrate personalități și proiecte remarcabile,…

10 ore ago

Un an de cashback cu Salt Bank: Cum îți pot aduce prietenii până la 2.400 de lei

O recomandare care să-ți aducă înapoi 5% din valoarea cumpărăturilor la POS timp de o lună? Da, dar numai cu…

11 ore ago

În ce condiții se pot prelungi contractele de servicii de telefonie, internet sau televiziune

După expirarea perioadei inițiale a unui contract încheiat cu un furnizor de servicii de comunicații electronice, utilizatorii finali pot opta…

11 ore ago