Antreprenori

Topul companiilor-unicorn la nivel global. Bătălie între SUA și China la cel mai înalt nivel

Reading Time: 4 minute

Pandemia a fost un catalizator pentru companiile-unicorn la nivel global. Astfel, numărul businessurilor evaluate la cel puțin 1 miliard de dolari s-a dublat în 2021. Iată o radiografie a ecosistemului unicornilor, așa cum arată ea la jumătatea acestui an.

Condițiile economice unice din ultimii doi ani și jumătate au fost, culmea, prielnice pentru unicornii businessului global. Ca să fie clar, vorbim despre companii de tip startup care nu sunt listate la bursă, dar sunt evaluate la cel puțin 1 miliard de dolari. Iar aceste businessuri înfloresc în perioade de schimbare a paradigmelor, așa cum a fost pandemia. Modelele sociale, fluxurile de lucru și industrii întregi s-au schimbat fundamental din 2020 până acum, iar asta a necesitat soluții noi pentru foarte multe sectoare. Iar acestea au atras investiții imense în 2020 și 2021, ceea ce a dus la nașterea multor unicorni.

Doar în 2021, au apărut 519 noi companii-unicorn la nivel global, potrivit unei analize realizate de TradingPedia, ceea ce a dus la dublarea numărului acestui tip de startup, depășind pragul de 1.000 la începutul acestui an. Mai mult, conform datelor publicate în iunie de către CB Insights, numărul acestor companii este de peste 1.140.

Unicorni, decacorni și hectocorni

Dacă despre unicorni de business am mai auzit, există și alte specii care schimbă economia globală. Dacă evaluarea unui startup depășește 10 miliarde de dolari, avem de-a face deja cu un decacorn. Iar cel mai rar soi de startup nelistat este cel care atinge pragul de 100 de miliarde de dolari și devine hectocorn (sau super-unicorn).

La mijlocul anului 2022, avem deja trei hectocorni: Bytedance (TikTok), SpaceX (businessul spațial deținut de Elon Musk) și SHEIN (companie de e-commerce din China). Iar fintech-ul Stripe mai are doar 5 miliarde pentru a deveni hectocorn. Deocamdată, însă, se află alături de ceilalți 54 de decacorni de la nivel global și deasupra celor 1.079 de unicorni.

Top 10 companii-unicorn

Așa cum am spus, cel mai valoros unicorn din lume este compania chineză Bytedance, care se află în spatele fenomenului global TikTok și care este evaluată la 140 de mili­arde de dolari. TikTok a cucerit utilizatorii din toată lumea, aplicația fiind folosită de peste 1 miliard de utilizatori la nivel global. Iar dintre aceștia, 600 de milioane intră zilnic în aplicație.

Elon Musk nu putea lipsi din top. SpaceX, prima companie privată din lume care a trimis astronauți pe orbita Terrei și de care se leagă speranțele lui Musk pentru colonizarea planetei Marte, este evaluată în prezent la 125 de miliarde de dolari. Podiumul este completat de SHEIN, platforma chineză de e-commerce B2C care vinde în principal haine și încălțăminte pentru femei.

Locurile 4, 5, 7 și 10 în top aparțin unor fintech-uri, sector care a explodat odată cu pandemia, când nevoia de a face totul online a împins utilizatorii tot mai mult și către a face banking online. Stripe este deja un „veteran” al plăților online și este evaluat la 95 de miliarde de dolari. Pe 5 se află startup-ul suedez Klarna, evaluat la 45,6 miliarde de dolari și care a procesat doar în 2021 vânzări online de 80 de miliarde de dolari. Cu o evaluare de 40 de mi­liarde de dolari, fintech-ul britanic Checkout.com ocupă locul 7, iar top 10 este încheiat de un fintech foarte cunoscut și românilor: Revolut, eva­luat la 33 de miliarde de dolari.

Pe locul 6 se află Canva, platformă australiană online de design grafic evaluată la 40 de miliarde de dolari. Instacart, care activează în domeniul logisticii și livrărilor, se află pe locul 8, cu o evaluare de 39 de miliarde de dolari, iar pe poziția a noua din top avem platforma de data management și analytics Databricks, evaluată la 38 de miliarde de dolari.

Țări și orașe care dau unicorni

Harta globală a startup-urilor mili­ardare include 47 de țări care au cel puțin un unicorn. Dominația aparține detașat SUA, unde au „crescut” în ultimii ani nu mai puțin de 612 unicorni, peste jumătate din total. China vine pe locul al doilea, cu 174 de unicorni, urmată de India, cu 65. În ceea ce privește Europa, aici Marea Britanie reușește să fie campioană, cu 43 de unicorni, urmată de Germania (29) și Franța (24). Top 10 este completat de Israel, Canada, Brazilia și Coreea de Sud.

Analiza TradingPedia include și o listă cu așa-zisele capitale ale unicornilor, orașe care au dat lumii cele mai multe companii de acest tip. Campionul absolut este, cum era de așteptat, San Francisco, „capitala” Silicon Valley, cu 162 de unicorni. New York este pe poziția a doua, cu 109 unicorni, iar pe următoarele două locuri vin chinezii: Beijing (63) și Shanghai (45). Urmează Londra, cu 34 de unicorni, Bengaluru (India) cu 30, Palo Alto (20), ­Berlin (20), Shenzhen (19), Paris (19) și Boston (19).

Cele mai tari industrii

Așa cum spuneam deja, domeniul fintech este de departe cel mai populat de unicorni, adunând o valoare totală de 926 de miliarde de dolari, cu aproape 50% peste nivelul atins de industria de pe locul al doilea, cea de software și servicii de internet, cu peste 618 miliarde de dolari. Podiumul este completat de e-commerce, cu aproape 432 de miliarde de ­dolari, în timp ce zona de inteligență artificială a adunat unicorni evaluați la 334,5 miliarde de dolari.

“Criza de sănătate a scos la iveală avantajele gestionării online a banilor, la modul ideal printr-o aplicație mobilă. În 2021, numărul investițiilor în fintech a crescut cu 144%, potrivit unui raport Deloitte. Estimez că acest trend va continua, fiindcă am văzut multe sectoare, de la producție industrială, e-commerce și chiar imobiliare, adoptând și integrând soluții fintech. Societatea se află în pragul celei de-a patra revoluții industriale și finanțele digitalizate sunt la baza acesteia. ­Estimez o creștere procentuală de două sau chiar trei cifre a investițiilor în fintech în 2022”, a spus Brian McColl, analist financiar la TradingPedia.

Cum era de așteptat, fondurile de in­vestiții de risc sunt principalii ­in­vestitori în companiile-unicorn. Zece en­tități dețin în total 474 de unicorni, adică peste 40% din total, campion fiind fondul de investiții Accel, cu 63 de unicorni în portofoliu. Iar aici, SUA domină autoritar clasamentul, singurii „intruși” fiind din Japonia (SoftBank) și Marea Britanie (Index Ventures – care are însă și investitori americani).

Ilustrație: 162506483 © Pishit Kamsink | Dreamstime.com

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 365 (18 iulie – 15 septembrie 2022). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Gabriel Barliga

Recent Posts

Spațiu dedicat monitorizării și înțelegerii alegerilor, deschis în București

În premieră pentru România, Code for Romania inaugurează un spațiu fizic dedicat monitorizării și înțelegerii alegerilor prezidențiale și parlamentare. „Elections…

2 ore ago

O fabrică de baterii se va construi la Oradea cu tehnologie Lockheed Martin

Lockheed Martin și compania românească Sinteza S.A. au semnat astăzi o scrisoare de intenție pentru licențierea producției de electrolit negativ…

10 ore ago

„Fiecare copac, o schimbare”, primul proiect de împădurire al grupului DIGI

Grupul DIGI a demarat campania „Fiecare copac, o schimbare”, primul proiect de împădurire al companiei, derulat în colaborare cu Asociația…

16 ore ago

Jason Silva: Viitorul e cibernetic și psihedelic

Jason Silva este speaker, futurist, storyteller și realizator de film, dar cel mai cunoscut este pentru rolul de prezentator al…

17 ore ago

Românii și-ar cumpăra pompe de căldură dacă statul ar acorda subvenții

Mai mult de un sfert (27,51%) dintre respondenții unui sondaj realizat la solicitarea Ariston România plănuiesc să achiziționeze o pompă…

17 ore ago

Cifră de afaceri de 3,57 mld. $ pentru Rompetrol Rafinare în primele nouă luni din 2024

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a înregistrat, în primele 9 luni din 2024, o cifră de…

17 ore ago