Tech

Top cinci amenințări online pe care infractorii cibernetici le folosesc în perioada Valentine’s Day

Reading Time: 3 minute

Pe măsură ce popularitatea întâlnirilor online continuă să crească, la fel cresc și amenințările infractorilor cibernetici care caută să exploateze persoanele vulnerabile. Kaspersky prezintă aceste pericole și evidențiază top cinci amenințări legate de dating-ul online, care necesită atenție din partea utilizatorilor în perioada Valentine’s Day.


Phishing-ul este una dintre cele mai întâlnite metode prin care atacatorii cibernetici fură informațiile personale și detaliile financiare. Cercetătorii Kaspersky raportează o activitate intensă în ceea ce privește schemele de phishing în acest sezon – atacatorii creează pe scară largă pagini web false identice cu aplicațiile populare de dating pentru a păcăli oamenii să împărtășească informații personale. Rezultatul final poate fi furtul de identitate, frauda financiară și chiar extorcarea de bani. În plus, datele furate ar putea fi chiar vândute pe piețele dark web.

Dragostea poate fi oarbă, dar malware-ul nu. Acest software rău intenționat poate invada dispozitivele utilizatorilor prin fișiere care imită serviciile de dating online. În ultimele luni, experții Kaspersky au observat că infractorii cibernetici exploatează numele celor mai populare aplicații de dating precum Tinder, Badoo, Bumble, Grindr și multe altele pentru a-și extinde plaja de atac.

Cum sunt atacați utilizatorii

Cel mai adesea, ei distribuie adware, care bombardează utilizatorii cu mai multe notificări, dar au existat și atacuri cu Trojan Spies, care monitorizează activitatea online, și troieni de descărcare, care ar putea instala alte programe rău intenționate pe computerul victimei. Acest lucru pune în pericol confidențialitatea și securitatea și poate provoca probleme și la nivel emoțional pentru victima în cauză.


Doxing se referă la acțiunea de a descoperi și de a partaja public informațiile personale ale cuiva. Acest lucru poate fi periculos în special în contextul întâlnirilor online, unde informațiile sensibile pot fi folosite pentru a răni sau a șantaja persoana respectivă. Acest lucru poate duce la pericol fizic, precum și la consecințe psihologice, precum anxietatea și rușinea, și poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale, dar și asupra relațiilor. În cel mai rău caz, se pot risca vătămări fizice.

Emailuri spam cu identități false


Cui nu-i place ideea de a discuta online cu un străin atractiv? Din păcate, nu toate interacțiunile sunt atât de autentice pe cât par. Telemetria Kaspersky înregistrează numeroase e-mailuri spam care utilizează profiluri atractive și identități false pentru a tenta victimele să furnizeze informații personale sau să se angajeze în discuții online. Aceste e-mailuri pot răspândi programe malware, pot fura informații sensibile sau pot fura banii victimelelor. Se poate ajunge, de asemenea, la stres emoțional și dezamăgire, deoarece victimele pot forma legături emoționale cu identitățile false, înainte de a realiza că au fost înșelate. Acest lucru poate avea, de asemenea, implicații negative serioase asupra sănătății mintale.


Stalkerware este un tip de software care poate fi instalat în secret pe un dispozitiv pentru a monitoriza activitățile online ale utilizatorului și a urmări locația acestuia. Potrivit Kaspersky, 29.312 de persoane din întreaga lume au fost afectate de stalkerware în 2022. Aceste situații legate de confidențialitate pot duce la probleme legate de încrederea în partener și la suferință emoțională pentru victimă. În cazuri extreme, pot pune chiar în pericol siguranța fizică a victimei.


Aflați mai multe informații urmărind cursul gratuit „Doxing: dangers and prevention”, dezvoltat de experții în confidențialitate Kaspersky împreună cu Endtab.org.


Experții în confidențialitate Kaspersky împărtășesc sfaturi despre cum să stabiliți o experiență sigură în legătură cu dating-ul online:

  • Verificați informațiile: înainte de a vă întâlni fizic cu cineva sau de a dezvălui informații personale, verificați-i identitatea prin profilurile rețelelor sociale, căutarea Google sau prin alte metode. Instinctul personal este foarte important. Nu ezitați să încheiați comunicarea cu oricine pare suspect sau de neîncredere.
  • Utilizați o conexiune sigură atunci când partajați informații personale pe platformele de dating online pentru a preveni hacking-ul sau interceptarea.
  • Păstrați parolele în siguranță: utilizați parole puternice și unice pentru toate conturile de dating online și nu folosiți aceeași parolă pentru mai multe conturi.
  • Evitați partajarea excesivă: nu partajați informații sensibile, cum ar fi numele complet, adresa și detaliile financiare, până când nu ați construit o relație de încredere.
  • Întâlniți-vă în public: atunci când întâlniți fizic pe cineva pentru prima dată, alegeți o locație publică bine iluminată și spuneți unui prieten sau membru al familiei unde veți fi.
  • Atenție la cererile nerezonabile: cererile de bani sau alte favoruri, mai ales dacă acestea par nerezonabile sau sunt făcute la începutul relației.
  • Raportați orice activitate suspectă: Dacă bănuiți că ați fost victima unei fraude în urma dating-ului online, raportați-o autorităților și platformei de dating online cât mai curând posibil.
  • Gestionați datele online private în mod responsabil, urmând sfaturile din „Definitive Checklist: how to protect your data online”, realizată de Kaspersky
  • Protejați-vă online folosind soluții de securitate sigure și de încredere, cum ar fi Kaspersky Premium. Acest lucru vă va ajuta să vă protejați informațiile personale și să preveniți potențialele amenințări legate de dating-ul online.

Photo 38424395 © Marcel De Grijs | Dreamstime.com

Cristi Dorombach

Recent Posts

Join UP!: Românii prind gustul vacanțelor exotice. Peste 30% mai mulți turiști au vizitat Egiptul în această toamnă

În primele două luni de toamnă, numărul turiștilor internaționali care au mers în vacanță în Egipt a crescut cu aproape…

10 ore ago

„Bach chez Cioran, une tragédie angélique”, în premieră în România pe 26 noiembrie

Fundația Culturală Gaudium Animae invită publicul în data de 26 noiembrie, de la ora 19:00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare…

13 ore ago

Provocările finanțării proiectelor culturale din România

Un nou proiect cultural al Asociației Urbandada a completat scena culturală românească în această toamnă - spectacolul „ORFANI”, în regia…

16 ore ago

Ateliere de colaj organizate alături de Haute Culture, în completarea Collage Festival

Revista Haute Culture le dă pasionaților de colaje ocazia de a transforma numerele sale de colecție în noi opere de…

16 ore ago

Ziua Națională a României pe scena La Fenice Stele ale Operei Româneşti la Veneţia

Opera Națională București prezintă joi, 28 noiembrie, ora 19:30, un concert de gală intitulat Ziua Națională a României pe scena…

18 ore ago

Johann Strauss Ensemble în concert la Teatrul Național București: „Viena Magic” – un regal muzical de 20 de ani pe scenele din România

Cu o tradiție de 20 de ani pe scenele din România, concertul „Viena Magic”, cel mai reprezentativ eveniment muzical al…

18 ore ago