Top 50 companii performante (2014)
Reading Time: 9 minuteCampionii economiei romanesti demonstreaza ca au forta si capacitatea de a-si creste afacerile in ciuda mediului economic dificil si fac acest lucru gratie unor strategii solide, nu doar conjuncturilor favorabile din piata. Aflati cum arata clasamentul celor mai performante companii autohtone, realizat pentru Biz de Coface Romania.
Consolidarea pare sa fie termenul care caracterizeaza cel mai bine aceasta editie a Top 50 cele mai performante companii din Romania. Prin urmare, clasamentul are o constanta mai mare comparativ cu editiile anterioare, dovada a soliditatii cresterii multor companii din top. Mai exact, ponderea companiilor aflate la a doua aparitie consecutiva in cadrul clasamentului realizat de Coface Romania pentru Biz a crescut semnificativ fata de editiile anterioare, astfel ca o treime dintre firmele ce au fost incluse in editia de anul trecut a Topului (17 din 50) au reusit sa obtina si pe parcursul anului 2013 rezultate financiare care le asigura din nou o pozitie printre cele mai performante companii din Romania.
Spre deosebire de majoritatea topurilor si clasamentelor de companii realizate si publicate pe piata, care includ doar firmele cu cele mai mari cifre de afaceri, Top 50 cele mai performante companii realizat de Coface Romania pentru Biz urmareste performanta de ansamblu a firmelor analizate, evaluata prin imbinarea criteriilor de ordin cantitativ, calitativ si a comportamentului de plata. Detaliile tehnice privind realizarea topului le veti putea gasi in metodologia de la finalul acestui articol.
Cifrele vorbesc
Performerii economiei autohtone au inregistrat cresteri importante de venituri si profit si s-au numarat printre motoarele economiei Romaniei in 2013, care anul trecut a inregistrat un avans surprinzator de 3,5% fata de 2012. Cea mai importanta contributie la cresterea economica din 2013 a avut-o industria, care a adus doua treimi din cresterea PIB. Insa agricultura, al doilea motor de crestere datorita unor recolte exceptionale, a fost cea care furnizat imboldul necesar unui avans peste asteptari. Fara anul agricol foarte bun, in 2013 Romania ar fi avut o crestere economica de numai 2,4%, aproape de nivelul de 2,2% din 2012.
Astfel, cifra de afaceri cumulata a companiilor prezente in editia actuala a topului este semnificativ mai mare decat totalul cifrei de afaceri inregistrate de firmele prezente in cele doua editii anterioare (cu 47% fata de 2012 si respectiv cu 29% fata de 2011), inversandu-se astfel tendinta de reducere a calibrului firmelor observata in clasamentul de anul trecut si confirmandu-se un interes crescut al firmelor de dimensiuni mai mari pentru eficientizarea activitatii si asigurarea unui cat mai bun echilibru financiar in paralel cu eforturile de dezvoltare comerciala. Cele 50 de companii din clasament au reusit sa obtina in 2013 o cifra de afaceri totala de aproape 4 miliarde de euro, afacerile acestor companii fiind astfel in crestere cu 24% fata de 2012 si cu 39% fata de 2011.
Tendinta este confirmata si de evolutia profitului operational (EBIT) al companiilor incluse in clasament. Nivelul cumulat de 528 milioane de euro obtinut pe parcursul exercitiului financiar aferent anului 2013 arata o crestere cu 31% fata de profitul operational inregistrat in 2012 de cele 50 de companii din clasament. Coface Romania arata ca dinamica profitului operational inregistrat de aceste companii este superioara comparativ cu cea a cifrei de afaceri (elasticitatea fiind de 1,29, adica o crestere cu 1% a CA a generat o crestere cu 1,29% a EBIT).
Cele 50 de firme care figureaza in clasamentul realizat de Coface pentru anul 2013 se remarca si prin impactul social important. Dezvoltarea comerciala si situatia financiara pozitiva a permis acestor companii crearea a aproape 5.000 de noi locuri de munca pe parcursul anului, in conditiile imbunatatirii productivitatii muncii, cifra de afaceri si profitul operational inregistrand avansuri superioare, de 24% si respectiv 31%, comparativ cu cresterea de 19% a numarului de angajati pana la un efectiv total de 30.239 de salariati. „Din acest punct de vedere trebuie observat si ca, la nivel agregat, firmele prezente in editia actuala a topului au inregistrat rezultate financiare net superioare fata de companiile prezente in editia 2012 a topului in conditiile in care au dispus de un efectiv practic similar de angajati”, se arata in analiza realizata de Coface Romania.
Evolutia foarte buna s-a reflectat si in ceea ce priveste valoarea profitului brut per angajat, astfel ca 4 companii din clasamentul curent au reusit sa depaseasca nivelul de 100.000 de euro profit brut pe angajat (fata de numai 2 in editia precedenta), in timp ce alte 7 firme au declarat pentru 2013 un profit brut pe angajat intre 50.000 si 100.000 de euro.
Revigorarea economica a Romaniei pare confirmata si din evolutia insolventelor in primele noua luni din 2013. Din analiza Coface, realizata pe baza datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului, in perioada ianuarie – septembrie 2014 au fost deschise 15.575 de insolvente noi, in scadere cu aproximativ 17% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cand s-au inregistrat 18.735 de proceduri noi de insolventa. Potrivit Coface, insolventele au generat datorii totale de 4,7 miliarde de lei la furnizorii comerciali, 3,7 miliarde de lei la banci, 2 miliarde de lei la actionari si un miliard de lei catre ANAF. „Scaderea din primele noua luni ale anului curent este inregistrata, in general, pe fondul unui volum imens de insolvente deschise in ultimii cinci ani si in special din cauza ritmului mai accelerat de insolvente nou deschise in trimestrul al IV-lea al anului 2013”, a declarat Constantin Coman, Country Manager, Coface Romania. Problema este ca, in primele noua luni ale acestui an, numarul companiilor nou inregistrate a avut o contractie puternica (-22%), ceea ce ingreuneaza regenerarea sistemului economic privat al Romaniei.
Mai mare e mai bine
Performanta pare sa fi fost in 2013 mai la indemana companiilor mari si mijlocii, in detrimentul celor mici, mult mai sensibile in cazul unor fluctuatii in piata. Calibrul firmelor prezente in aceasta editie a topului a crescut semnificativ, aspect cel mai bine scos in evidenta de faptul ca in actuala editie nu mai figureaza nicio companie cu cifra de afaceri sub 25 de milioane de euro, in conditiile in care acest segment de marime a furnizat in mod constant pe parcursul editiilor anterioare 30%-40% din numarul total de companii din Top 50. Aceasta schimbare s-a produs in principal pe fondul imbunatatirii vizibile a performantelor financiare ale companiilor de dimensiuni mijlocii (cu cifra de afaceri intre 25 si 50 de milioane de euro), acesta fiind de altfel si segmentul cel mai bine reprezentat din punct de vedere numeric (36 de companii din 50) si al ponderii in total salariati (43%).
Companiile mari (cu cifra de afaceri intre 50 si 100 de milioane de euro) si-au consolidat pozitia mai ales prin prisma ponderii numerice (8 companii fata de 5 in 2012), in timp ce firmele foarte mari (cu cifra de afaceri de peste 100 de milioane de euro) genereaza in continuare cea mai mare parte din cifra de afaceri totala a celor 50 de firme din Top, ponderea segmentului in functie de acest indicator crescand la 53% fata de 46% in 2012.
Potrivit analize Coface Romania, doua treimi dintre cele 50 de companii au gestionat in mod corespunzator riscul de credit comercial pe parcursul activitatii din 2013, analiza evolutiei creantelor in functie de cifra de afaceri aratand ca 17 dintre ele au reusit reducerea volumului creantelor comerciale in conditiile cresterii cifrei de afaceri, 15 firme au inregistrat o crestere a acestora mai lenta decat cea a cifrei de afaceri, in timp ce 18 dintre ele s-au confruntat cu un avans al creantelor mai mare decat cel al cifrei de afaceri si ar trebui sa considere masuri de imbunatatire a managementului creantelor comerciale.
Sectoarele performantei
Domeniile care aduc evolutiile cele mai bune pentru companiile din Romania raman comertul cu ridicata (11 firme) si industria de masini si echipamente (9 firme). Lista primelor 5 sectoare de activitate din punctul de vedere al numarului de companii performante este completata de comertul cu amanuntul (5 firme), constructii si IT (fiecare cu cate 4 firme).
Coface Romania noteaza ca numarul companiilor din domeniul serviciilor prezente in Top a scazut comparativ cu anul anterior, acest sector nemaifiind prezent intre primele 5 dupa numarul de companii, in timp ce industria IT figureaza in premiera printre domeniile care furnizeaza cele mai multe companii din Top 50 conform activitatii din anul 2013.
In acelasi timp, numarul judetelor prezente pe „harta top 50” in aceasta editie (17 judete) si distributia geografica a companiilor sunt in mare masura similare celor de anul trecut, cele mai multe firme provenind din Bucuresti (21 de companii). Judetul Arad se situeaza in premiera pe cea de-a doua pozitie, fiind reprezentat de 5 companii, in timp ce judetele Brasov si Arges isi pastreaza pozitiile de anul trecut figurand cu 4 si respectiv 3 companii in top, iar lista celor mai bine reprezentate judete este completata de Cluj (tot cu 3 companii).
Schimbari in Top 10
Doar doua dintre primele zece companii din top s-au aflat si in editia trecuta la varf. Dedeman si-a pastrat prima pozitie in Top 50, avand cea mai mare cifra de afaceri dintre companiile romanesti care au indeplinit criteriile de performanta financiara. Retailerul de bricolaj a inregistrat venituri de peste 606 milioane de euro in 2013, fata de 540 de milioane euro in anul precedent. Si in primul semestru din 2014 compania a inregistrat un avans de 27% a cifrei de afaceri in lei. Reteaua de magazine a ajuns la 40 de unitati in toata tara. Cealalta companie care s-a mentinut in Top 10 este Webasto, un important furnizor pentru industria auto, care a coborat de pe locul 7 pana pe 10, desi si-a sporit cifra de afaceri cu 19%.
Locul doi revine Holzindustrie Schweighofer, companie activa in industria prelucrarii lemnului, care a deschis in 2003 prima sa fabrica de cherestea din Romania, la Sebes, urmata de o a doua fabrica de cherestea in Radauti, in 2008. Un an mai tarziu, Schweighofer a achizitionat unitatea de productie a panourilor incleiate din Siret, iar in 2010 a achizitionat fabrica de panel din Comanesti. Extinderea continua, la inceputul anului viitor fiind programata deschiderea celei de-a cincea fabrici a companiei din Romania, la Reci, in judetul Covasna.
Podiumul este completat de Tinmar Ind, cel mai mare trader privat de energie electrica din Romania. Infiintata in 2001 cu scopul de a comercializa energie electrica, compania s-a extins in 2008 pe pietele de tranzactionare de energie electrica din Ungaria, Grecia, Serbia, Croatia, Bulgaria, Austria, Germania, Cehia si Slovacia. Tinmar Ind este si unul dintre cei mai mari proprietari de parcuri solare din Romania, in care a investit 80 de milioane de euro.
Pozitia a patra este ocupata de Coficab Eastern Europe, care face parte din grupul tunisian Coficab, unul dintre principalii producatori de cabluri pentru industria auto din Europa si nordul Africii, care detine fabrici in Tunisia, Portugalia, Maroc si Romania. Coficab are si doua centre de cercetare-dezvoltare, in Portugalia si Tunisia. Compania produce componente pentru Ford, BMW, Volkswagen, Opel, Audi, Daimler, Renault, Peugeot-Citroën, Fiat. In Romania, grupul detine o fabrica la Arad.
Industria este reprezentata pe locul cinci si de Cameron Romania, producator de echipamente pentru industria energetica, care are din 2009 la Ploiesti o fabrica specializata in productia de utilaje petroliere, dupa ce in 2004 achizitionase uzina Sterom, din Campina. La Ploiesti, Cameron produce utilaje petroliere pentru ExxonMobil, BP sau Statoil.
Pe sase este Emerson Romania, care produce din 2007 la Cluj-Napoca regulatoare de presiune, produse de monitorizare si asigurare a debitului, aparate de masurare a debitului si densitatii, sisteme de control si automatica, generatoare de energie, echipamente electrice pentru centrale electrice fotovoltaice si sisteme de actionare. Anul acesta, compania a finalizat o investitie de 55 de milioane de euro intr-un complex ce include o cladire de birouri si o hala de productie in campusul din parcul industrial Tetarom II, din judetul Cluj.
IBM Romania se claseaza pe pozitia a saptea, compania avand sediul central la Bucuresti si o filiala la Timisoara, dar si o retea de parteneri autorizati de afaceri ce acopera intreaga tara si domeniile majore. In Romania, IBM are si doua mari centre: Global Procurement Services Group Romania Remote Delivery Center si Application Services Global Delivery Center Eastern Europe, ambele cu sediile in Bucuresti.
Furnizorii din industria auto sunt bine reprezentati in top, unul dintre exponenti de top fiind compania de pe locul 8, Leoni Wiring Systems, parte a grupului german Leoni. Firma are o fabrica de cablaje la Bistrita, una la Pitesti si inca una la Arad, unde a anuntat, de altfel, in iulie anul ca va mai recruta in 2014 inca 500 de persoane pe langa cei circa 5.300 de angajati actuali.
Pasiunea pentru moda a romanilor a fost fructificata din plin de H&M, retailerul clasandu-se pe locul 9 in topul nostru, cu o cifra de afaceri de peste 86 de milioane de euro, in crestere cu aproape 40% fata de 2012.
De remarcat faptul ca singurele firme care au reusit sa figureze in toate clasamentele realizate de Coface in ultimii trei ani sunt Formens, Pandora Prod si Peek & Cloppenburg, companii incadrate in acelasi segment de marime din punctul de vedere al cifrei de afaceri (25 – 50 milioane de euro) si avand activitati de fabricare si respectiv comercializare a articolelor de imbracaminte.
Foto – Dreamstime
METODOLOGIE
Top 50 urmareste performanta de ansamblu a firmelor analizate, evaluata prin imbinarea criteriilor de ordin cantitativ, calitativ si al comportamentului de plata.
Studiul a inclus toate companiile romanesti cu capital privat care au depus la Ministerul Finantelor situatiile financiare anuale aferente activitatii din 2013. Pentru intocmirea Top 50 nu au fost considerate bancile si societatile de asigurari, datorita specificului diferit al activitatii acestora.
Primul nivel de selectie a companiilor a constat in aplicarea simultana a 4 criterii de filtrare:
- Cifra de afaceri pentru anul 2013 de peste un milion de euro
- Rezultatul net si rezultatul operational in 2013 sa fie pozitive (profit)
- Absenta datoriilor restante catre bugetul de stat (conform datelor publicate de ANAF pentru 30.06.2014)
- Nivelul datoriilor comerciale (catre furnizori) in 2013 sa fie sub 10% din profitul brut
Companiile care au fost validate in baza primului nivel de selectie au fost verificate pentru respectarea unui model statistic in praguri, avand 4 criterii care trebuie respectate simultan:
- Indicele de crestere a cifrei de afaceri 2013/2012 >10%
- Rentabilitatea capitalurilor proprii (profit net /capitaluri proprii) >20%
- Rata profitului brut raportat la cifra de afaceri >5%
- Gradul de indatorare (datorii totale / active totale) <70%
Clasamentul final a fost realizat prin includerea primelor 50 companii in functie de cifra de afaceri realizata pentru anul 2013 din lista tuturor companiilor romanesti care au indeplinit toate criteriile mentionate in cele doua niveluri succesive de selectie.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz