Top 50 Companii Performante
Reading Time: 6 minuteExista companii care, in ciuda mediului economic dificil, si-au sporit profiturile si au inregistrat cresteri semnificative ale cifrei de afaceri. Aflati care sunt acestea intr-o noua editie a clasamentului celor mai performante companii autohtone, realizat pentru Biz de Coface Romania
Sunt companiile care au realizat o cifra de afaceri cumulata de peste 3,1 miliarde de euro si profituri totale de 441 de milioane de euro intr-un an 2011 marcat de o evolutie potrivnica a economiei. Cu alte cuvinte, cele 50 de companii performante din clasamentul realizat de Coface Romania pentru Biz au mers curajoase contra curentului si au cules roadele eforturilor lor. Asta in conditiile in care, potrivit Coface, peste 50.000 companii din Romania au intrat in insolventa in ultimii trei ani de zile, solvabilitatea multora dintre acestea a fost puternic afectata, iar industrii care raportau cresteri semnificative in perioada anterioara crizei anunta acum ajustari negative severe. “Daca inainte de criza obiectivul principal al multor corporatii era unul cantitativ, marcat de cresterea cotei de piata si depasirea concurent ilor, contextul actual este definit de o realitate foarte diferita.
In acest nou context, cunoasterea evolutiei situatiei financiare a principalilor parteneri de afaceri nu mai este o optiune, ci devine imperios necesara”, se arata in analiza realizata de Coface pe baza rezultatelor companiilor romanesti din ultimii patru ani. Conditiile economice dificile fac cu atat mai relevant un clasament care ia in considerare nu doar cifra de afaceri, ci cresterea reala a performantelor financiare ale companiilor. Fiind un clasament care urmareste performanta in intregime a companiilor analizate, metodologia imbina criterii de ordin cantitativ, calitativ tehnic si al comportamentului de plata. Revenind la campionii acestei editii, cele 50 de companii din top si-au crescut cifra de afaceri cumulata cu 29% fata de 2010 si cu 50% fata de 2009, in timp ce profiturile operationale cumulate au avansat cu 38% fata de anul trecut si cu 41% fata de 2009. Este de remarcat dinamica superioara a evolutiei profiturilor operationale, comparativ cu cea a cifrei de afaceri, elasticitatea fiind de 1,31 (o crestere cu 1% a cifrei de afaceri genereaza o crestere cu 1,31% a EBIT). Acesta este un prim indicator important al eficientizarii activitatilor operationale in perioada analizata.
Clasamentul realizat de Coface Romania evidentiaza dezvoltarea sustenabila a activitatilor operationale ale companiilor analizate, prin imbinarea indicatorilor de apreciere a gradului de soliditate economica: rata de crestere a cifrei de afaceri, rata de crestere a profitului operational, rentabilitatea capitalurilor proprii, rata profitului brut raportat la cifra de afaceri si gradul de indatorare (datorii totale / active totale). Companiile din top nu au inregistrat pierderi in 2011 si nu au datorii la bugetul de stat sau fata de furnizori. Metodologia a dus si la excluderea companiilor care, desi au avut profit in 2011, acesta a scazut fata de 2010.
UN NOU TOP 10
Primele zece companii din clasament reflecta o tendinta intalnita in intregul clasament: schimbarea si dinamismul. Astfel, doar doua companii au rezistat in Top 10, ambele purtand numele Contitech. Dar mai intai sa dam Cezarului ce e al Cezarului. Primul loc apartine Porsche Romania, care dovedeste ca, pe o piata auto in cadere libera, o strategie de business eficienta, ce combina vanzarile cu solutii de finantare inteligente, aduce performante financiare. Importatorul marcilor Volkswagen, Audi, Porsche, Bentley, SEAT si Skoda si-a sporit anul trecut cifra de afaceri cu peste 13%, pana la mai mult de 425 de milioane de euro, in timp ce profitul operational a cunoscut un salt de peste 25 de procente.
Pe locul doi vine Pirelli, care totalizeaza investitii de peste 450 de milioane de euro in Romania in perioada 2005 – 2014. In 2008, grupul italian a demarat proiectul de extindere a fabricii de anvelope din Slatina, pentru care sunt alocate 160 de milioane de euro si care urmeaza a fi finalizat in anul 2013, avand drept obiectiv marirea capacitatii de productie si imbunatatirea competitivitatii. In urma investitiilor, fabrica de anvelope pentru autoturisme de la Slatina a atins la finele anului trecut o productie de peste 7 milioane de anvelope, iar la finalul proiectului de extindere va ajunge la 10 milioane de anvelope anual. Podiumul este completat tot de o companie din greu incercatul domeniu auto.
Tunisienii de la Coficab Eastern Europe produc in principal cabluri pentru industria auto, avand printre altele o fabrica la Arad, deschisa in 2005. Grupul este unul din principalii producatori de cabluri pentru industria auto din Europa si nordul Africii, detinand fabrici si in Tunisia, Portugalia si Maroc. Coficab produce pentru Ford, BMW, Volkswagen, Opel, Audi, Daimler, Renault, Peugeot Citroën, Fiat, fiind principalul furnizor de cabluri pentru industria auto din regiune. Doua companii din domeniul electricitatii se afla in Top 10: Electrica Distributie Muntenia pe locul 4 si Enel Distributie Dobrogea pe 9, ceea ce arata ca domeniul devine tot mai profitabil si investitiile in modernizarea retelelor de distributie incep sa-si arate roadele. Industria auto revine in atentie, prin intermediul Contitech Romania (pe locul 5) si Contitech Fluid Automotive Romania (pe 7), ambele facand parte din grupul german Continental AG.
Prima companie produce componente auto pentru sisteme de aer conditionat, directie si tren de rulare, iar cealalta, furtunuri de apa/aer pentru industria auto. Gestionarea retelei de apa si a celei de canalizare din capitala se dovedeste profitabila pentru Apa Nova Bucuresti, parte a grupului francez Veolia Water. Anul trecut, compania a lansat o investitie de peste 39 de milioane de euro pentru modernizarea casetei colectoare de ape uzate de sub Dambovita. Pe locul zece al clasamentului se afla producatorul de medicamente Terapia Ranbaxy, parte a grupului indian Ranbaxy. In ciuda problemelor de pe piata de profil, legate de intarzierile la plata a medicamentelor compensate si, mai ales, de taxa claw-back introdusa de guvernul roman, compania a reusit sa-si creasca cifra de afaceri si profitul. Mai mult, Dragos Damian, director general al Terapia Ranbaxy, a anuntat recent ca producatorul clujean va avea anul viitor un centru de dezvoltare de medicamente proprii, cu ajutorul actionarului sau, Daiichi Sankyo. Compania a realizat in acest an investitii de 15 milioane de euro.
CE SPUN CIFRELE
Revenind la toate cele 50 de companii din topul performantei, se observa o innoire accentuata a clasamentului de la an la an. Astfel, doar 6 din cele 50 companii din editia precedenta (realizata in 2011 pe baza datelor financiare din 2010) se regasesc in editia prezenta: Confid, Miras International, Formens, Contitech Romania, Contitech Fluid Automotive si Astrazeneca. Este de remarcat faptul ca doar 15-20% dintre companii raman in top pentru doua editii consecutive. Acest lucru se datoreaza in special metodologiei Coface, care implica o serie de filtre de selectie si respectarea unui model statistic in praguri, cu 5 criterii ce trebuie respectate simultan.
Daca cifra de afaceri totala obtinuta de cele 50 de companii din clasamentul acestei editii a crescut cu 29% fata de 2010, pana la peste 3,1 miliarde de euro in 2011, ea a scazut cu 16% fata de cifra de afaceri realizata de cele 50 de companii din editia trecuta a topului. Aceasta scadere arata o prioritate mai mare acordata eficientizarii activitatii decat cresterii cifrei de afaceri sau a cotei de piata. Cele 50 de companii din top au raportat un numar mediu consolidat de 26.993 salariati pentru anul 2011, in crestere cu 13% fata de media anului anterior, dupa o perioada de trei ani de relativa stagnare, ceea ce indica o oarecare dezghetare a pietei muncii.
Geografic, jumatate din companiile din clasament au sediul social in Bucuresti si Ilfov (17), Timis (4) si Cluj (4). Este de remarcat si distributia asimetrica a cifrei de afaceri si a profiturilor. Astfel, primele 15 companii din ierarhie acopera 72,38% din cifra de afaceri totala si 67,43% din profiturile nete. Este interesant ca aceasta distributie si-a pastrat curbura pe parcursul ultimilor patru ani, primele 20 de companii din top detinand 72% din cifra de afaceri totala. In top exista 9 companii cu cifra de afaceri de peste 100 de milioane de euro, care detin 59% din cifra de afaceri consolidata a firmelor din clasament si 42,67% din totalul salariatilor. Media cifrei de afaceri pe salariat pentru aceste companii este de 160.000 de euro, respectiv 19.000 de euro profit brut pe salariat.
Potrivit Coface, analiza indicatorilor de lichiditate indica o imbunatatire a capitalului circulant, in conditiile in care activele circulante au continuat sa creasca mai rapid decat datoriile pe termen scurt, desi acestea sunt de doua ori mai mari in valoare absoluta. Toti indicatorii de lichiditate s-au imbunatatit, iar activele circulante nete au crescut cu 27% in 2011 comparativ cu anul anterior. Acest lucru indica o crestere a capacitatii de autofinant are si a absorbtiei unor eventuale socuri pe linia de finantare, cum ar fi cresterea costurilor de finantare sau deteriorarea disciplinei financiare a partenerilor de afaceri. Creantele au inregistrat un avans de aproximativ 10% in 2011 comparativ cu anul anterior, dar cifra de afaceri a crescut la nivel consolidat de aproape trei ori mai rapid. Astfel, managementul creantelor a fost optimizat, perioada medie de incasare a creantelor fiind de 73 zile, cu 13 zile mai rapid decat nivelul inregistrat in anul anterior.
Un alt semn pozitiv este faptul ca, dupa cresteri modeste cu o singura cifra ale profiturilor nete in perioada 2008-2010, anul 2011 a marcat o crestere de +37% fata de anul anterior. E totusi de observat ca 81% din cresterea absoluta a provenit de la cele 15 firme cu cifra de afaceri de peste 50 de milioane de euro.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz