Top 20 companii din IT pentru care să lucrezi – 2018
Reading Time: 7 minutePoate cel mai dinamic sector al economiei, industria IT din România își vede limitat potențialul în ultimii ani de disponibilitatea forței de muncă. Consecința este o luptă acerbă pentru atragerea celor mai bune talente și, mai ales, pentru păstrarea angajaților care aduc valoare în companie. Ce companii reușesc cu brio să facă toate acestea pentru a fi competitive în plan global?
Dacă la interviurile de angajare candidații cer în general detalii despre pachetul salarial și beneficii „normale”, ca tichete de masă sau abonamente la săli de sport, în marile companii IT solicitările se înscriu în cu totul alt spectru de așteptări. „La categoria beneficiii speciale la locul de muncă apreciate de către angajații din IT, pe primul loc au fost cele legate de mâncare, care sunt din ce în ce mai exotice: fructe, înghețată, posibilitatea de a comanda zilnic mâncare gratuit de oriunde, bucătar la birou, apoi abonamente la competiții sportive, timp pentru proiecte personale, abonament la spa”, arată Andreia Pătroiu, fondator al Talent Browse, alături de care Biz a realizat ediția din acest an a „Top 20 de companii din IT pentru care să lucrezi”. Totodată, candidații vor evenimente de comunitate dedicate angajaților dincolo de clasicele team buildinguri: petreceri mai deosebite, team buildinguri în afara țării, ieșiri speciale periodice cu echipa, evenimente tematice sau voluntariat cu echipa.
Toate aceste cereri sunt consecința faptului că, în industria IT, angajații dețin în general puterea de negociere la angajare. De ce? Iată doar câteva cifre care arată clar ce se întâmplă. Pentru orice industrie, înregistrarea unei creșteri este un semnal pozitiv al dezvoltării domeniului respectiv. Însă pentru piața internă de software și servicii IT, creșterea de 2,1% înregistrată în 2017 este privită cu îngrijorare și, mai ales, considerată insuficientă. „Este îmbucurător că industria tech își continuă creșterea, însă previziunile arată că în condiții similare va atinge în curând o fază de platou”, spune Teodor Blidăruș, președintele Asociației Naționale a Industriei de Software și Servicii din România (ANIS). Deși cauza principală a acestei încetiniri este considerată instabilitatea mediului legislativ care să încurajeze investițiile semnificative în tehnologie în toată economia și în sistemul public, există și un motiv mult mai presant pentru jucătorii din domeniu: deficitul de potențiali angajați. Un studiu al Asociației pentru Industria Electronică și Software arată că este nevoie de 30.000 de IT-iști în întreaga țară, dintre care 11.000 doar în Cluj-Napoca.
Institutul Național de Statistică apreciază că România are nevoie anual de circa 12.000 de specialiști în domeniu, pe lângă cei care lucrează deja, în timp numărul absolvenților pentru acest sector nu depășește 9.000 de tineri la fiecare sfârșit de an universitar. La sfârșitul anului trecut, deficitul de angajați din IT era cu 25% mai mare decât în vară și aproape la același nivel cu situația din primăvară. Asta în timp ce, în urma studiului realizat de Biz și Talent Browse, angajatorii din IT plănuiesc sa își crească numărul de angajați în următorul an cu aproximativ 20%.
Potrivit ANIS, numărul total de angajați cu contracte full time din sectorul de software și servicii IT a ajuns în 2017 la 89.850 de specialiști, o creștere cu 7,5% comparativ cu 2016. Dintre aceștia, 88,6% ocupă posturi tehnice, restul deținând poziții în departamente nontehnice. Trei sferturi dintre companiile cu cei mai mulți angajați au capital străin. De altfel, marii jucători domină sectorul, companiile din top 10 generând circa un sfert din valoarea pieței. Sectoarele de business care au contribuit cu cele mai importante cote la venitul domestic din piața de software și servicii IT sunt: industrial – 22%, sectorul public – 20%, banking – 16%, telecom – 11%, utilități, retail, servicii – câte 8%.
Inovația sau dispariția
Dacă în sectorul construcțiilor, de exemplu, confruntat și el cu lipsa forței de muncă, s-a ajuns la soluții precum „importul” de muncitori din țări precum Vietnam sau China, pentru companiile IT active în România apelarea la țări precum India (care oricum nu s-ar realiza prin aducerea de angajați în țară, ci prin crearea de echipe în țara respectivă) este echivalentă cu anularea avantajului competitiv al pieței locale.
România a fost preferată de giganții IT datorită unui cumul de factori ce include, pe lângă plasarea geografică, o școală de matematică solidă (avantaj pe cale să se piardă dacă noile generații nu sunt atrase de acest domeniu), înclinația spre limbi străine și, nu în ultimul rând, creativitatea. Tocmai la acest ultim capitol se dă acum marea bătălie în domeniu, fiindcă inovația este cea care aduce cele mai mari marje de profit și avantaje în fața concurenței. „Menținem focusul și interesul față de talentele cu specializare și cunoștințe de cloud computing și big data. Însă când vine vorba despre talente din top 5%, adică cei mai buni dintre cei buni, ne uităm la soft skills, la deschiderea față de nou și evident cunoștințele de software engineering în general”, spune Cris Radu, Senior Director of Engineering și Site Leader la Adobe România, companie aflată pe locul 3 în topul nostru. Acesta adaugă că, deși unii candidați nu au specializarea specifică de care compania are nevoie într-o echipă la un moment dat, ei pot fi potriviți în cultura organizatorică și pot învăța repede tehnologia sau limbajul specific. „Ăsta-i farmecul când lucrezi cu cei mai buni. Ei nu spun: «Nu știu», ci: «Nu știu încă». Învață repede și aduc o perspectivă nouă în echipă”, spune Cris Radu.
Atracția unicornului
Liderul din acest an al topului a reușit în ultimul an o ascensiune impresionantă la nivel global și reflectă exact tipul de companie care acționează ca un magnet pentru potențialii candidați, având în plus avantajul că este creată și condusă de români. UiPath este o companie globală, pornită din România, cu sediul în SUA și birouri în 14 țări, specializată în dezvoltarea și vânzarea tehnologiei de automatizare software a proceselor de lucru din mediul office (Robotic Process Automation / RPA). Roboții software ai UiPath sunt programați să preia munca de tipul copy-paste a angajaților, eliberându-i de sarcinile tranzacționale repetitive, care îi solicită inutil.
Compania tocmai a primit o finanțare seria C în valoare de 225 de milioane de dolari, care îi urcă evaluarea la 3 miliarde de dolari. Finanțarea va merge către obiectivele de accelerare a dezvoltării produsului, lărgirea ecosistemului de parteneriate pentru a livra soluții complementare bazate pe AI, sporirea rolului RPA în inițiativele de automatizare din cardul companiilor de tip enterprise și investiții în oportunități de achiziție. Cu o creștere a veniturilor anuale recurente de la 1 milion de dolari la 100 de milioane de dolari în mai puțin de 21 de luni, UiPath are cel mai rapid ritm de creștere în industria software din istorie.
„UiPath se află în avangarda revoluției digitale. Platforma noastră permite dezvoltarea rapidă de roboți software, ce cresc dramatic productivitatea, acuratețea și calitatea serviciilor oferite de companiile globale: bănci, servicii financiare, companii de asigurări, companii de distribuție sau transport etc.”, arată oficialii companiei. Dincolo de atracția de a participa la proiecte globale care schimbă la propriu lumea, potențialii angajați sunt atrași și de beneficii precum numărul nelimitat de zile de concediu, posibilitatea de a lucra de acasă sau de la distanță, bonusuri în stock options sau restricted stock units, activități sportive sau de wellness (acces la sală / spa / săli de sport, asigurare medicală privată de nivel executive pentru toți angajații, sesiuni de yoga la birou).
N-ar fi de neglijat nici creșterile salariale de 30% înregistrate în ultimul an, faptul că angajații pot lucra remote oricât doresc și își pot face singuri programul de lucru. De altfel, majoritatea angajatorilor analizați pentru realizarea topului oferă una sau două zile pe săptămână în care se poate lucra remote,
însă cei care ofera nelimitat acest beneficiu sunt aproximativ 5% dintre angajatori. În primăvară, UiPath estima că va angaja în următoarele 12 luni încă 400 de persoane pentru activități IT, dintre care 150 în România. Între timp, explozia cererii globale pentru roboții săi software a determinat compania să anunțe planuri de a recruta până la finele anului 2019 aproximativ 1.000 de oameni numai în centrele sale de inginerie din India, care se vor adăuga celor circa 200 din prezent.
Banii nu sunt totul, dar…
Când vine vorba despre salarii, industria IT se situează cu mult peste media națională. Salariul mediu din industria IT este de aproximativ 6.400 de lei, de aproape trei ori mai mare decât salariul mediu pe economie. În condițiile în care deficitul de angajați este în creștere, salariile se vor afla pe un trend pozitiv în continuare. Companiile luptă din greu nu doar să angajeze oameni noi, ci și să-i rețină pe cei deja angajați, în condițiile în care peste 55% dintre angajați consideră că ar primi mai mulți bani pentru același post în cadrul altor companii concurente și doar 33,4% cred că sunt remunerați corespunzător cu posibilitățile firmei și mai mult decât ar fi fost plătiți în alte companii, după cum arată studiul „Barometrul pieței resurselor umane IT&C – Cum reușesc companiile din industria IT&C să-și motiveze angajații?”, realizat de NNC Service.
În sectorul IT, 78,9% dintre angajați fac parte din generația Millennials (între 20 și 34 ani) și 19,8% sunt din generația X (35-49 de ani). Deși tineri, angajații din IT au reușit să adune o experiență considerabilă în acest domeniu, astfel că aproape 40% dintre angajații cu vârsta cuprinsă între 20 și 24 de ani au deja o vechime de 2-4 ani, pentru că se angajează încă din timpul facultății. Vârsta determină și timpul petrecut într-o companie, în condițiile în care Millennials nu stau, în general mai mult de trei ani într-o companie, nevoia de stabilitate nefiind prioritară pentru ei. În același timp, bărbații, care continuă să domine domeniul, sunt mai dispuși să plece din compania în care lucrează și după mai mult de trei ani petrecuți în companie.
Iată cum arată Top 5:
Lupta orașelor
Bucureștiul continuă să domine autoritar piața IT din punctul de vedere al numărului de angajați. Cele mai recente cifre oficiale ale Institutului Național de Statistică (INS) sunt pentru 2016 și vorbesc despre 110.000 de angajați din IT la nivel național, dintre care peste 85.800 în București. Pe locul doi se situează Cluj (17.530 de angajați), Timiș (11.350), Iași (6.410) și Brașov (5.860). Cifrele s-au schimbat însă dramatic în ultima vreme, ca urmare a ascensiunii orașului Cluj-Napoca, unde 1 din 11 angajați lucrează în domeniul IT și numărul firmelor de profil a crescut în ultimul an cu 81%, față de 38% în București. În bătălia pentru locul 2 vine tare din urmă Iașiul, unde ultimele estimări vorbesc despre aproximativ 20.000 de angajați, ceea ce ar putea face orașul din Moldova să se apropie sau chiar să depășească Clujul. Creșterea este stimulată și de faptul că școlile din Iași produc între 2.500 și 3.000 de IT-iști anual, dar există și atracția costurilor mult mai mici cu chiria la salarii doar puțin mai mici decât cele din București.
Cum am realizat topul
Am luat în calcul 90 de companii din industria locală de IT&C pentru realizarea clasamentului, majoritatea având peste 100 de angajați. Biz și Talent Browse au folosit două tipuri de chestionare: unul dedicat departamentelor de resurse umane ale angajatorilor și altul dedicat salariaților din cadrul companiilor luate în calcul. Am trimis chestionare către 500 de angajați, selectați aleatoriu pe baza informațiilor publice de pe cele mai importante platforme de joburi din țară.
Topul evaluează mixul de politici de HR, cu patru componente, astfel:
25% pachetul salarial și de beneficii
25% proiecte și tehnologii
20% potențial angajare
30% cultura organizațională (engagementul angajaților)
Top 20 companii din IT pentru care să lucrezi face parte din topurile care apar exclusiv în revista Biz. Abonează-te la newsletterul Biz și vei primi fiecare număr al revistei în format electronic, imediat după apariția în magazine!
Printre beneficiile abonaților se numără:
- Oferte și noutăți despre conferințele Biz
- Invitații cadou la evenimente
- Acces la știri & TOPURI integrale realizate de echipa Biz
Pentru abonare e-Biz dă click aici.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz