Management Tech Topuri & Studii

Top 20 companii din IT pentru care sa lucrezi (2015)

2 dec. 2015 6 min

Top 20 companii din IT pentru care sa lucrezi (2015)

Reading Time: 6 minute

Ce companii reusesc sa atraga cei mai buni specialisti in IT din tara? Afla cum angajatorii creeaza mixul perfect de salarii, beneficii si posibilitati de dezvoltare a carierei pentru a aduna in echipa cei mai buni oameni din domeniu.

Un razboi tacut se desfasoara in jurul nostru. Armele sale sunt, insa, pasnice: salarii, beneficii, conditii de lucru, oportunitati de dezvoltare profesionala si personala. Este vorba despre razboiul pentru specialisti in IT dat de marile concernuri globale prezente in Romania si companiile romanesti care se extind tot mai mult la nivel international. Ca sa va faceti o idee despre efervescenta din acest domeniu, aflati ca sectorul IT&C a ajuns sa joace un rol mai important decat agricultura in cresterea economica. Potrivit unui studiu realizat de realizat de Pierre Audoin Consultants (PAC) pentru Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii IT (ANIS), anul trecut veniturile totale ale companiilor producatoare de software si servicii IT din Romania s-au ridicat la 2,42 miliarde de euro, pentru 2015 fiind estimata o crestere de 14% estimata pentru 2015.

Avem in Romania oameni parca facuti pentru domeniul IT, care mai si vorbesc limbi straine si sunt creativi, fapt ce a atras nume mari aici, pe care le veti regasi si in top – Adobe, Microsoft, Intel sau Oracle sunt doar cateva dintre ele. Dar tocmai aceasta popularitate si extinderile companiilor prin angajari masive in ultimii ani incep sa franeze indirect dezvoltarea pietei, care incepe sa resimta lipsa de specialisti in domeniu. Romania are peste 120.000 de specialisti in domeniul IT, dar pana in 2020 necesarul de profesionisti va creste la 300.000. In zona de software, situatia este deja dificila, in conditiile in care anual, de pe bancile scolilor din Romania ies 7.000 de absolventi de informatica, insa necesarul este dublu. In plus, nu toti absolventii sunt specializati pe limbajele de programare cerute de companiile producatoare de software. In incercarea de a tine pasul cu dezvoltarea acestei industrii, facultatile de profil isi dubleaza de la un an la altul numarul de locuri, iar unele companii isi creeaza propriile scoli de formare sau colaboreaza cu universitatile pentru a-si asigura viitori angajati. Mai toate companiile pe care le veti regasi in topul nostru fac acest lucru. De altfel, distributia geografica a companiilor din top s-a facut in jurul marilor centre universitare. Bucurestiul este lider incontestabil, 16 dintre companiile din top 20 avand activitati in Capitala, pe locul al doilea venind puternic din urma Cluj-Napoca, unde sunt prezente 7 companii, iar apoi urmeaza Timisoara cu 5 companii si Iasi cu 4 companii.

box-aprecieri„Efortul de recrutare din domeniul IT-software a crescut in ultimii trei ani, in conditiile unui raport inegal intre ritmul de dezvoltare si extindere a activitatii companiilor de profil si numarul specialistilor existenti in piata. Astfel, companiile investesc mai mult timp si mai multe resurse pentru a-si asigura gradul de crestere dorit. In functie de specificul pozitiei, durata unui proces de selectie poate depasi chiar si o luna si jumatate”, declara recent Florentina Greger, HR Manager la Zitec. Companiile din IT deruleaza periodic programe de internship la finalul carora fac angajari in proportii ce se apropie in unele cazuri si de 90%. Noile angajari previzionate pentru urmatorul an de companiile din top sunt similare cu numarul de angajari din ultimul an si reprezinta o medie de 25% din numarul de angajati, un procent destul de mare, care arata, din nou, ca industria creste continuu. Nu suntem singurii care au aceasta problema. Comisia Europeana estimeaza ca, pana in 2020, Europa s-ar putea confrunta cu un deficit de pana la 825.000 de profesionisti in IT&C.

Cum angajati noi sunt tot mai greu de gasit, capata tot mai multa anvergura programele de retentie si motivare a angajatiilor proprii, prin strategii de engagement care au dus la cresterea punctajului la cultura organizationala si scaderea punctajului legat de pachetul salarial (salarii mari care atrag noii angajati). Cu alte cuvinte, salariul singur nu mai poate face diferenta cand un candidat alege o companie IT, acesta uitandu-se la alte elemente legate de cultura organizationala, dezvoltare de cariera si personala, posibilitatea unui program de lucru flexibil si asa mai departe. Am intalnit la tot mai multe companii programe care contribuie la dezvoltarea personala si a inteligentei emotionale, cum ar fi cursuri de fotografie si teatru, competitii sportive, seminarii de design, gatit, nutritie sau stil. In paralel, pachetele salariale incep sa includa tot mai multe elemente noi in avantajul angajatului, un exemplu tot mai des intalnit fiind pensia privata, pe langa asigurari de viata si de sanatate. Programele de training s-au diversificat si nu mai vizeaza doar partea de expertiza tehnica, care este, practic, obligatorie, ci se duc tot mai mult pe zona de soft skills, management si leadership, pentru a oferi angajatilor perspective de promovare in cadrul organizatiei. Companiile incep chiar sa-si creeze adevarat scoli interne, cum este cazul Cegeka, care a demarat un proiect de academie proprie, care sa raspunda nevoilor de dezvoltare personala si profesionala a angajatilor companiei. Deutsche Bank are Scoala BEX, organizata pe trei niveluri (Build, Grow si Mentor), care propune programe de dezvoltare pe trei arii principale: cunostinte de business si financiare, competente sociale si competente tehnice. EBS are chiar o biblioteca care permite achizitionarea de carti de specialitate prin intermediul bibliotecii interne a companiei.

companiiCompaniile din IT se preocupa, de asemenea, indeaproape de echilibrul intre serviciu si viata personala a angajatilor. Astfel, una dintre companiile din clasament a introdus in acest an, pe langa planul standard de beneficii, un program de asistenta a angajatilor si a familiilor acestora, ce presupune consiliere confidentiala pe subiecte legate de viata personala si profesionala, in probleme legale si financiare, dar si pe teme de sanatate si nutritie. Cum angajatii sunt tot mai atenti la aspecte legate de responsabilitatea sociala, companiile de IT dezvolta programe interne de CSR sau faciliteaza accesul oamenilor la activitati din zona de voluntariat, ba chiar exista si cazuri in care o companie ofera granturi pentru o cauza in care sunt implicati angajatii sai. Oarecum tot in zona de responsabilitate sociala se poate trece si faptul ca exista firme care in ultimul an au schimbat politica salariala, renuntand la salariile platite prin forme alternative de plata, iar acest fapt a determinat urcarea lor in top.

Schimbarea de paradigma este vizibila si din raspunsurile pe care le-am primit de la angajati, unde pachetul de beneficii nu se mai afla in primii cinci factori apreciati de angajatii din IT la jobul lor. Pe primul loc se situeaza echipa din care fac parte, semn ca un rol tot mai important il joaca in acest moment cultura companiei. Apoi vin recunoasterea muncii si relatia cu seful, semn ca departamentele de HR au mult de lucru in a convinge managerii sa fie extrem de deschisi si comunicativi cu oamenii, altfel risca sa-i piarda. Pe locul 4 se afla valorile firmei, stiut fiind faptul ca tinerii profesionisti sunt tot mai inclinati catre zona de responsabilitate sociala si implicare in comunitate. Pe pozitia a cincea se situeaza tehnologiile cu care se lucreaza in companie, fapt ce arata ca IT-istii romani sunt gata oricand pentru provocari noi in domeniu.

 

Cum am realizat topul

Am luat in calcul 76 de companii din industria locala de IT&C pentru realizarea clasamentului, marea majoritate avand peste 100 de angajati. Biz a folosit doua tipuri de chestionare: unul dedicat departamentelor de resurse umane ale angajatorilor si altul dedicat salariatilor din cadrul companiilor luate in calcul. Am trimis chestionare catre 325 de angajati, selectati aleatoriu pe baza informatiilor publice de pe cele mai importante platforme de joburi din tara. Astfel, ne-am asigurat de o perceptie mai buna/ampla asupra pietei, cu feedback din ambele parti ale baricadei.

Topul a fost realizat pe baza unor punctaje obtinute de fiecare companie in parte, luand in calcul patru criterii esentiale: pachetul salarial, amploarea si complexitatea proiectelor in care companiile sunt implicate, potentialul de angajare si cultura companiei. Pentru ca topul sa isi pastreze echilibrul si consistenta, am mizat pe aceste patru criterii de baza luate in calcul si in precedentele editii ale studiului.

Am colectat informatii legate de salariu, pachetul de beneficii si cresterile salariale de care au beneficiat programatorii romani in ultimele 12 luni, solicitand in acelasi timp informatii legate de gradul de satisfactie a angajatilor in aceasta privinta. De asemenea, companiile care s-au concentrat in ultimul an mai degraba pe proiecte de dezvoltare, care implica tehnologii noi, decat pe cele de mentenanta au primit punctaj superior. Angajatii companiilor au avut un cuvant important de spus in acest sens, notand gradul de satisfactie fata de proiecte si tehnologiile utilizate. Criteriul salariilor si cel al proiectelor derulate au reprezentat cate 25% din punctajul obtinut de fiecare companie in parte.

Potentialul de angajare al companiilor luate in calcul la realizarea topului a avut o pondere de 20% din ratingul final, fiind format din numarul de angajati specializati in IT, planurile de angajare pentru urmatorul an si cresterea raportata in ultimele 12 luni.

Intr-o industrie dominata de remuneratii peste salariul mediu pe economie, actiunile si programele pe care le intreprind companiile pentru satisfactia si motivarea angajatilor fac de multe ori diferenta. De aceea „cultura companiei”, desi este un criteriu subiectiv si dificil de cuantificat, a cumulat 30% din ponderea ratingului total.

Top IT-2015

Editiile precedente ale topului: 2014, 2013, 2012.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: