Analize

TOP 20 companii din IT pentru care merita sa lucrezi (2012)

3 sept. 2012 3 min

TOP 20 companii din IT pentru care merita sa lucrezi (2012)

Reading Time: 3 minute

In majoritatea domeniilor de activitate, contextul economic dicteaza ca jobul sa il aleaga pe angajat, nu invers. Sectorul IT&C continua sa faca nota discordanta, pe fondul competitivitatii ridicate si al cererii tot mai mari de tehnologii revolutionare.

Pentru varianta completa a topului click aici

Piata muncii din Romania a suferit lovituri puternice in ultimii ani. Rata somajului a crescut alarmant, de la 5,8% in 2008 la 6,9%, 7,3% si 7,4% in 2011. Printre sectoarele care au crescut, atat in volum, cat si in numar de posturi disponibile, se numara sectorul IT&C. Interesul multinationalelor pentru Romania nu este greu de explicat. “Sectorul IT&C din Romania este unul generos din punctul de vedere al competentelor tehnice pentru companiile internationale. Acesta este unul din motivele pentru care multinationalele isi deschid centre in Romania, dincolo de atractivitatea oferita de costurile mai reduse”, e de parere Andreia Patroiu, Managing Partner la Senior Tech, companie specializata in IT recruitment.

Dupa retail, domeniul IT&C ofera in momentul de fata cele mai multe posturi disponibile, cu mentiunea ca salariile sunt semnificativ mai ridicate, pe baza unui grad inalt de calificare, dar si a potentialului de dezvoltare de care se bucura. “Tehnologia a inceput sa ne absoarba tot mai mult din timp, iar aplicatiile de pe telefoanele mobile sau computere, precum si trendurile – cloud computing, mobile, augmented reality ocupa un rol tot mai important in vietile noastre”, e de parere Andreia Patroiu. In acest context, nu e o surpriza faptul ca sectoarele IT si cel de telecomunicatii se numara printre cele mai atractive domenii pentru tinerii absolventi de facultate.

In Biz 231 povesteam despre experienta in Romania a lui Wolfgang Gunne, un neamt cu origini romane care conduce filiala din Bucuresti a companiei germane de hosting 1&1. In timpul interviului realizat la sediul central al companiei, managerul cu o cultura vest-europeana ne-a redat felul in care percepe experienta din sectorul IT&C romanesc: “Piata muncii din Bucuresti e de fapt un punct de intalnire a multor culturi de munca. Exista firme romanesti, firme din Germania, SUA, Grecia. Se intalnesc pe o piata foarte dinamica. Sunt putine locuri in lume in care gasesti toate numele grele din IT condensate cum sunt aici. Poti da turul Bucurestiului si sa spui ca ai facut ocolul lumii in IT”, spunea Gunne in urma cu cateva luni.

Competentele programatorilor romani au ramas la un nivel apreciat pozitiv de marile companii straine, insa unul din motivele principale care i-au determinat sa isi arunce ancora in Romania – costurile reduse – incepe sa dispara, fie ca vorbim despre majorarea taxelor sau despre cresterea sustinuta a salariilor practicate pe aceasta piata. In plus, piata are un anumit grad de dependenta fata de companiile straine care deruleaza afaceri pe plan local. Pe fondul problemelor interne ale acestor companii, salariatii romani din domeniu pot deveni victime colaterale. Este cazul plecarii companiei finlandeze Nokia din piata, care a creat valuri la momentul respectiv. Cu toate acestea, competitivitatea de care inca ne bucuram in acest sector a permis suplinirea golului creat fara consecinte prea severe.

Acesta este motivul pentru care concurenta fortei de munca din IT&C si-a schimbat semnificativ coordonatele fata de anii trecuti. In paginile urmatoare veti regasi un clasament al companiilor care activeaza in acest sector, spre care specialistii IT s-ar putea indrepta cu incredere. Unele companii au ca principal atu pachetul salarial, altele – cultura companiei, mediul de lucru sau amploarea proiectelor. Am realizat topul luand in considerare cinci criterii esentiale pentru majoritatea angajatilor din IT&C: pachetul salarial, proiectele in care sunt implicate companiile, cultura companiilor (care cuprinde atmosfera, modelul de organizare, valorile echipei), headcountul (perspectivele de angajare in cadrul companiei) si notorietatea. Toate cele cinci criterii au fost notate cu puncte de la 1 la 5, nota 5 fiind cea maxima. Pentru realizarea topului au fost luate in calcul 48 de companii din sectorul IT&C.

Am colectat informatiile din piata, de la actuali sau fosti angajati ai companiilor mentionate si am notat companiile in functie de experienta acestora. Topul din urmatoarele pagini se vrea a fi mai degraba un demers jurnalistic decat un clasament oficial si, totodata, o oglinda a sectorului IT&C din perspectiva angajatilor. De aceea putem observa cu usurinta lipsa unor multinationale foarte populare prezente in Romania, care insa deruleaza proiecte de mica amploare sau se axeaza cu preponderenta pe latura comerciala, si nu pe cea de solutii software. De asemenea, putem remarca absenta unor companii cunoscute de software cu capital romanesc, care au pierdut la capitolul “cultura de companie” sau “pachet salarial oferit”.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: