Top 100 cele mai performante companii din România – 2022
Reading Time: 6 minuteCu o cifră de afaceri cumulată de peste 18,6 miliarde de euro și un profit operațional de 2,8 miliarde de euro, cele mai performante 100 de companii din România s-au aflat în fruntea revirimentului economic de după pandemie, dar au crescut sănătos, fără a renunța la eficiențe și disciplină financiară.
Cine sunt campionii businessului românesc aflăm din a 11-a ediție a studiului Top 100 cele mai performante companii din România, realizat pentru Biz de Coface România.
Companiile care performează și în condiții dificile sunt cele care susțin cu adevărat economia unei țări. Iar jucătorii din business care reușesc să crească peste nivelul piețelor pe care activează fără să sacrifice disciplina financiară pot să privească mult mai încrezători în viitorul lor, chiar și când la orizont se adună nori de furtună. După ce pandemia a pus frână în valuri succesive activității economice, a urmat o perioadă de revenire puternică, anul 2021 fiind unul rodnic pentru companiile pregătite să apese pe accelerație pentru a-și crește businessul.
Dar revenirea economică n-a fost simplă. Conform Raportului BNR 2021, redresarea activității globale în cursul anului trecut a fost marcată de funcționarea defectuoasă a lanțurilor globale de aprovizionare, ceea ce a pus presiune asupra producției de bunuri. În zona euro, creșterea reală a PIB în 2021 a fost susținută în principal de o revenire a serviciilor, odată cu avansul imunizării și relaxarea restricțiilor, în timp ce industria și construcțiile au contribuit într-o măsură mai mica față de anul precedent, mai ales în a doua parte a anului, reflectând accesul limitat la materii prime, echipamente și bunuri intermediare. Aceste evoluții divergente la nivel sectorial își au originea în criza pandemică declanșată în primul trimestru din 2020. Astfel, după restrângerea severă a comerțului internațional cu bunuri și servicii, ascensiunea ulterioară a fost remarcabilă, revenindu-se la nivelurile din perioada anterioara pandemiei până în octombrie 2021 – o redresare foarte rapidă comparativ cu cea înregistrată în alte crize economice, ceea ce a pus presiune semnificativă asupra lanțurilor de aprovizionare, se arată în analiza realizată de Coface România.
În statele membre UE, șocurile de aprovizionare din 2021 au exercitat o influență negativă remarcabilă, de 17%, respectiv 15%, asupra producției manufacturiere în România și Slovacia și de aproximativ 12,5% în Germania, Cehia și Ungaria (conform BNR). În România, în 2021 peisajul macroeconomic a avut un caracter mixt. Pe de o parte, activitatea economică a consemnat o creștere robustă (5,9%), care a permis depășirea nivelului prepandemic al PIB-ului real.
Pe de altă parte, deficitele gemene s-au plasat în continuare la niveluri ridicate, iar rata inflației și-a accentuat semnificativ traiectoria ascendentă în ultima parte a anului, pe fondul acutizării crizei energetice la nivel european. Evoluția activității economice nu a fost însă uniformă pe parcursul anului, în semestrul II devenind tot mai evidentă tendința de încetinire, sub impactul unor constrângeri din partea ofertei – perturbări în funcționarea lanțurilor internaționale de valoare adăugată și de aprovizionare, creșteri ale cotațiilor materiilor prime și ale cheltuielilor de transport, dar și al noilor valuri pandemice produse în acest interval pe plan european și intern.
Perspectiva unei revigorări în anul 2022, profilată în condițiile atenuării acestor constrângeri, a fost ulterior temperată de declanșarea războiului dintre Rusia și Ucraina.
Campionii topului
La această ediție, liderul topului este Dedeman, retailerul român de bricolaj care reușește să țină piept marilor jucători internaționali pe piața de DYI din România. Compania a înregistrat o creștere de 11% a cifrei de afaceri, reușind să depășească 2 miliarde de lei.
Locul doi este ocupat de Liberty Galați, cel mai mare producător de oțel integrat din România, care și-a dublat cifra de afaceri față de ediția precedentă, în timp ce a înregistrat o rată a profitului de 15%. De altfel, GFG Alliance, proprietarul companiei, a anunțat în acest an că vrea să transforme combinatul siderurgic de la Galați într-un gigant regional care să producă 4 milioane de tone de oțel pe an, iar pentru asta are în plan investiții de 1 miliard de euro în următorii zece ani.
Podiumul este completat de Oscar Downstream, jucător din domeniul distribuției de combustibili care a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri de 84%, până la 770,74 de milioane de lei.
Industria auto este are mulți jucători în fruntea clasamentului, atât la nivel de reprezentanță a mărcilor (Porsche România – locul 4), cât și la nivel de producție (Continental Automotive Products – locul 5).
Cifrele Top 100 cele mai performante companii din România
Cele 100 de companii din top au obținut în 2021 o cifră de afaceri totală de peste 18,6 miliarde de euro, cu 7,2 miliarde de euro mai mult față de 2020. Afacerile acestor companii au crescut cu 65% față de 2020, dar și cu 56% față de 2019.
Profitul operațional (EBIT), cu un nivel cumulat de 2,8 miliarde de euro obținut în 2021 a crescut cu 68% față de nivelul înregistrat în 2020. Astfel, dinamica profitului operațional înregistrată de companiile din clasament este la fel ca cea a cifrei de afaceri – elasticitatea este de 1,05, adică o creștere cu 1% a cifrei de afaceri a generat o creștere cu 1,05% a EBIT.
Și calibrul firmelor prezente în Top 100 a crescut la această ediție. Astfel, în categoria firmelor cu cifra de afaceri peste 100 de milioane de euro se regăsesc 51 companii, cu 42 mai multe decat anul trecut. Totodată segmentul 10 – 50 milioane de euro a dispărut din top, iar segmentul cu cifra de afaceri între 50 și 100 de milioane de euro a crescut de la 31 la 49 companii, după cum se vede în tabelul de mai jos:
Numărul județelor prezente pe harta Top 100 a crescut cu un județ față de ediția precedentă, ajungând la 24. Distributia geografică a companiilor este relativ diferită față de cea de anul trecut, deși cele mai multe firme provin tot din București (38 firme).
Județul Ilfov se situează pe cea de-a doua poziție, fiind reprezentat prin 14 firme în creștere față de clasamentul precedent (+ 4), pe locul 3 se află județele Bacău și Brașov (câte 6 firme), iar pe poziția a patra este județul Galați, cu 4 firme la egalitate cu județul Cluj. Două județe au revenit în noua clasificare (Argeș cu 2 firme și Neamț cu o companie) în timp ce alte trei județe și-au pierdut reprezentanții în top (Bihor, Maramureș, Sălaj).
METODOLOGIE
Studiul a inclus toate companiile românești cu capital privat care au depus la Ministerul Finanțelor situațiile financiare anuale aferente activității din 2021. Pentru întocmirea Top 100 nu au fost considerate băncile, companiile de leasing, de intermediare financiară, creditare și societățile de asigurări, datorită specificului diferit al activității acestora. De asemenea, au fost excluse companiile aflate în insolvență sau cu alt Status la Registrul Comerțului decât funcțiune (de ex: radiată, lichidare, dizolvare, întrerupere de activitate) și cele care nu au înregistrat o cifră de afaceri mai mare de 1 milion euro.
Primul nivel de selecție a companiilor a constat în aplicarea simultană a 4 criterii de filtrare:
- Cifra de afaceri pentru anul 2021 peste 1 milion de euro
- Rezultatul net și rezultatul operațional în 2021 să fie pozitive (profit)
- Absența datoriilor restante către Bugetul de Stat (conform datelor publicate de ANAF pentru 30.09.2022)
- Nivelul datoriilor comerciale restante (către furnizori) în 2021 să fie sub 10% din profitul brut;
Companiile care au fost validate în baza primului nivel de selecție au fost verificate pentru respectarea unui model statistic în praguri, având 4 criterii care trebuie respectate simultan:
- Indicele de creștere a cifrei de afaceri 2021/2020 > 10%
- Rentabilitatea capitalurilor proprii (profit net /capitaluri proprii) > 20%
- Rata profitului brut raportat la cifra de afaceri > 5%
- Gradul de îndatorare (datorii totale / active totale) < 70 Clasamentul final a fost realizat prin includerea primelor 100 companii în funcție de cifra de afaceri realizată pentru anul 2021 din lista tuturor companiilor românești care au îndeplinit toate criteriile menționate în cele două niveluri succesive de selecție.
Ediția precedentă a topului este disponibilă aici.
Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 369 (19 decembrie 2022 – 15 februarie 2023). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.
Ilustrație: 12520802 / 100 © Sebastian Kaulitzki | Dreamstime.com
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz