Toamna se numara subventiile
Reading Time: 2 minuteOdata cu luna august, fermierii pot depune cereri pentru acordarea de subventii pentru campania agricola 2014. Primele doua banci care au anuntat ca au semnat conventiile tripartite cu APIA (Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura), FGCR (Fondul de Garantare a Creditului Rural) si FNGCIMM (Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii) sunt Credit Agricole Bank Romania si OTP Bank Romania. Acestea vor finanta fermierii care beneficiaza de subventii APIA in cadrul schemei de plata unica pe suprafata (SAPS).
Astfel, fermierii care solicita finantari pentru efectuarea lucrarilor agricole pot obtine un avans de pana la 90% din cuantumul subventiei pe suprafata pentru anul 2014, in valoare de 120 Euro/ hectar.
Creditul de subventii APIA este destinat finantarii capitalului de lucru pentru desfasurarea activitatilor curente si se acorda in RON, pe o perioada de creditare pana la incasarea sumelor evidentiate in adeverinta APIA.
“Alaturi de produsele de finantare existente in portofoliului bancii – creditul pentru campania agricola, creditul pentru echipamente si creditul pentru terenuri agricole – acordarea creditului prin subventia APIA confirma preocuparea si interesul nostru pentru sustinerea economiei romanesti in general, dar si continuarea traditiei grupului din care facem parte in a sprijini dezvoltarea domeniului agricol”, spune domnul Pierre Martin, Director General al Credit Agricole Bank Romania.
Orice solicitare de prefinantare SAPS primita, trebuie sa fie insotita de adeverinta eliberata de APIA (la solicitarea scrisa a fermierului, centrul judetean/ local APIA, unde acesta a depus cererea in Campania SAPS 2014 va elibera o adeverinta prin care confirma faptul ca beneficiarul a depus cererea de plata pentru Schema de Plata Unica pe Suprafata pentru anul 2014 si faptul ca au fost finalizate controalele si verificarile administrative asupra Cererii de Plata a Beneficiarului, pana la data emiterii acestei adeverinte).
Prin intermediul conventiilor incheiate, FGCR (Fondul de Garantare a Creditului Rural) si FGCIMM (Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii) garanteaza creditele acordate fermierilor.
OTP Bank Romania dispune de un sistem eficientizat de acordare a acestui tip de credite, prin documentatia simplificata, personalul specializat in domeniu si garantiile reduse solicitate. Cu ajutorul acestor masuri de simplificare a fluxului de acordare a creditelor, OTP Bank isi intareste pozitia in piata si se pozitioneaza drept o banca activa in finantarea nevoilor de dezvoltare a agriculturii.
“Credem in continuare ca agricultura are un rol important in dezvoltarea economica a tarii. Astfel, ne consolidam strategia, prin noi masuri consistente de stimulare financiara a intreprinzatorilor din acest segment. Suntem convinsi ca initiativele noastre contribuie la consolidarea increderii fermierilor din Romania si la dezvoltarea generala a acestui sector”, a spus Roxana Hidan, Director Directia IMM, OTP Bank Romȃnia.
© Liangwei | Dreamstime.com – Corn Farmers In The Photo
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz