Analize Business Companii Stiri Tech

Țintă UE 2030: 75% din business-urile din regiune să utilizeze soluții de AI, cloud și big data

12 aug. 2024 2 min

Țintă UE 2030: 75% din business-urile din regiune să utilizeze soluții de AI, cloud și big data

Reading Time: 2 minute

Inteligența artificială nu este ceva nou – deja o folosim și o experimentăm în fiecare zi. Ne folosim de AI în analiza datelor legate de activitatea companiei, la birou; în laborator sau în multe alte situații.

Se preconizează că AI va crește producția economică a organizațiilor și antreprenorilor europeni cu 2,7 trilioane de euro, adică 20%, până în 2030. Accelerarea creșterii competențelor în materie de AI și inovare digitală, pentru a atinge niveluri similare cu cele din SUA, ar putea genera o sumă suplimentară de 900 de miliarde EUR. Recunoscând amploarea acestei oportunități, UE își propune ca, până la sfârșitul deceniului, 75% din businessurile din regiune să utilizeze soluții de inteligență artificială, cloud și big data.

Oportunități de business și inovație

Viziunea europeană descrie un viitor sustenabil, productiv și prosper pentru toți. Cloud-ul și inteligența artificială sunt esențiale în această transformare, deblocând noi oportunități de creștere. Fiind cel mai mare exportator mondial de servicii și produse manufacturate și partener comercial principal pentru 80 de țări, UE este profund integrată în economia mondială. Într-o lume din ce în ce mai digitală, exploatarea AI poate amplifica aceste puncte forte, promovând inovația, competitivitatea și creșterea, arată Michelle Simmons, Președinte Microsoft Europa Centrală și Asia Centrală.

Impact AI

Inteligența artificială oferă oportunități nelimitate, revoluționând industriile și rezolvând probleme din domeniul sănătății, retailului, producției, serviciilor financiare și sustenabilității. În Europa, sunt multe exemple notabile: Lituania are o strategie națională pentru inteligența artificială, care urmărește să optimizeze creșterea economică și competitivitatea, în beneficiul tuturor. Bürokratt din Estonia este primul asistent virtual din lume bazat pe AI dedicat serviciilor publice, care ajută cetățenii să utilizeze serviciile guvernamentale digitalizate. Agricloud, un start-up cu sediul în România, dezvoltă soluții inteligente pentru agricultură. Folosind drone și senzori plasați la nivelul solului, acesta colectează date care sunt stocate în cloud și analizate cu ajutorul AI, ajutând fermierii să își poată monitoriza și gestiona mai bine culturile.

în Polonia, magazinele Zabka Nano utilizează Smart Store Analytics pentru a duce la următorul nivel experiența clienților la cumpărăturile de proximitate. Clientul intră, cumpără și iese din magazin cu ușurință, fără cozi la casierie, personal sau numerar, 24/7.

Prin automatizarea sarcinilor și prin rolul de „copilot”, inteligența artificială ne va permite să ne concentrăm pe activități mai valoroase, pentru a realiza mai multe lucruri. Acest lucru ar putea crește produsul intern brut global cu 7% într-un deceniu și ar putea contribui la compensarea deficitului estimat până în 2030 de 14,8 milioane, sau 6 %, al populației în vârstă de muncă din Europa.

Conform recentului studiu Work Trend Index, 75 % dintre cei care lucrează la nivel global în domeniul cunoașterii utilizează inteligența artificială, mulți adoptând-o în ultimele șase luni. Angajații consideră că AI stimulează productivitatea și creativitatea, dar în același timp recurg la propriile lor instrumente, din cauza lipsei de sprijin organizațional, ceea ce ridică probleme legate de securitatea datelor. 

Array

Articole pe aceeași temă: